Opra Vinfri je potrošila milione da bi smršala, a vi isti program možete da primenite za dž

Slavna voditeljka koja se godinama bori s viškom kilograma sada redovno oblači tesne haljine i kune se u tzv. Weight Watchers dijetu.

Opra (63) je početkom devedesetih imala oko 110 kg i nije tajna da je svašta probala da dotera liniju. To nije bilo tako lako, budući da sama priznaje da mnogo voli da jede i da joj je krompir “kontrolisao život skoro 40 godina”.

– Sve dijete koje sam godinama isprobavala od početka su bile osuđene na propast. Tad sam htela biti mršava samo da bih uspela da stanem u odeću koja mi se sviđa – navodi Opra, koja sad kaže da se užasava starih fotografija.

capture1

loading...

– Ima nade za sve. Više nikad neću dopustiti sebi da budem gojazna. Moj cilj je da imam težinu s kojom ću se odlično osećati – ističe slavna voditeljka.

Novim programom kojim je uspela da se steše toliko je oduševljena da je čak i kupila 10 odsto deonica te kompanije za mršavljenje (za to je iskeširala oko 40 miliona dolara).

– Ne odričem se hrane koju volim, ali više ne dopuštam sebi da pojedem nekoliko kilograma testenine sa sirom na dan – kaže Opra. Grickalice je zamenila voćem i povrćem, vežba jogu i jede više ribe…

Ipak, da biste primenili osnovna pravila ovog sistema mršavljenja ne morate da se učlanjujete u Weight Watchers.

Nadziranje težine osmislila je još 60-ih godina prošlog veka domaćica Džin Nideč iz Njujorka. Program se temelji na četiri osnovna principa: načinu ishrane, motivaciji za vežbanje, korisnim navikama i grupnoj podršci.

Dijeta podrazumeva sistem bodovanja koji omogućuje pojedincu da sam bira svoje obroke, a u obzir dolaze čak i polugotova i gotova jela iz prodavnice. Prvi korak u sklopu dijete je da se s obzirom na vlastitu visinu, trenutnu težinu, starost i fizičku aktivnost odredi broj bodova koji se svakodnevno mogu ‘potrošiti’. Budući da svaka namirnica s obzirom na svoj sadržaj kalorija, masti i prehrambenih vlakana donosi određeni broj bodova, njihovom kombinacijom kreirate obroke po želji, naravno u okviru dozvoljenih bodova.

U sistemu bodova voće i povrće vredi 0 bodova, većina nemasnog mesa, ribe i žitarica donose dva boda, dok namirnice bogate mastima i šećerima nose znatno veći broj bodova. Nema zabranjenih namirnica tako možete da se povremeno počastie slatkišima ili grickalicama. Fizička aktivnost donosi nagradne bodove koji mogu da se ‘menjaju’ za ukusan obrok.

Učesnici programa se motivišu da svakodnevno u poseban dnevnik unose sve što su tog dana pojeli da bi mogli da prate situaciju s bodovima, ali i da bi primetili eventualne greške u svom pristupu.

Važan deo programa čini grupna podrška gde članovi jednom nedeljno međusobno dele informacije o izgubljenim kilogramima i zdravim navikama.

Kada dostignete svoj cilj, počinje period održavanja težine. Naime, ovde je reč o programu koji traje doživotno.

Nedostaci su što program ne stavlja naglasak na nužnu promenu prehrambenih i životnih navika i prevelika sloboda pri kombinovanju namirnica, što znači da bi neko mogao da jede samo hranu bogatu masnoćama i šećerima, ali u malim količinama. Takođe, u programu fizička aktivnost nije prioritet već usputno sredstvo koje dozvoljava dodatni unos hrane.

No, ako hoćete da probate – olovku u ruke i pozovite prijatelje…

Primer jelovnika

Doručak:

žitarice s bademima i voćem (jabuka, bobičasto voće, dve kašičice žitarica, kašika badema, šoljica mleka) – 5 bodova

Međubrok:

150 g malina, kugla sladoleda od vanile i 100 g jogurta – 2 boda

Ručak:

pečena piletina – 3 boda

kuvani ječam s lukom, tikvicama i patlidžanom sa malo ulja – 4 boda

Međuobrok:

jabuka- 0 bodova

Večera:

integralna testenina s tunjevinom i sirom – 4 boda

salata od paradajza s malo maslinovog ulja – 2 boda

izvor: 24sata

Opra Vinfri je potrošila milione da bi smršala, a vi isti program možete da primenite za dž
5 (100%) 3 votes

Sponzorisani tekstovi:

loading...
loading...

Sponzorisano sa weba:

Želite da saznate još o ovoj temi i dobijete popuste?

Pročitajte i ovo: