MISLITE DA OSTAVITE CIGARE? Evo šta će se desiti ako sad ostavite cigarete!

Od ušnih kanala pa do najsitnijih kapilara u krvnom sistemu, pušenje može da ošteti skoro svaki deo tela čoveka.

Za one koji su zavisni od nikotina, ostavljanje cigareta može da bude ozbiljan izazov, naročito zato što je lako pomisliti da je “šteta već odavno načinjena” i odustati u startu.

Istraživanja govore drugu priču. Tea Kuningam, portparol Centra za istraživanje kancera, objasnila je da je ostavljanje pušenja najbolja stvar koju neko može da uradi za svoje opšte zdravlje, i da nije bitno koliko je neko star ili koliko je dugo pušač.

cigare

loading...

– Čim prestanete, počećete da osećate boljitak – istakla je.

Kako prenosi magazin Indipendent, telo počinje samooporavak od štete nanete cigaretama već nekoliko minuta nakon što “ugasimo poslednju”.

Evo šta se tačno dešava sa organizmom nakon što ostavimo duvan:

20 minuta

Kako udahnemo, dim i nikotin ulaze u krvotok i deluju tako što podižu krvni pritisak, i ubrzavaju rad srca. Nakon što se cigareta ugasi, puls i krvni pritisak kreću da se vraćaju u normalu.

8 sati

Ugljen-monoksid, otrovan gas koji ukoliko se udahne u visokoj koncentraciji može da izazove gotovo trenutnu smrt, jedna je od 4000 hemikalija koje ulaze u telo nakon paljenja cigarete.

Nikotin i ugljen-monoksid počnu da napuštaju telo, a nivo kiseonika se vraća u normalu čim provedemo osam sati bez cigarete.

24 sata

Nakon provedenog dana bez cigarete, pluća počinju da se čiste od višaka nagomilanih zbog unosa duvanskog dima.

48 sati

Nikotin je glavni aktivni sastojak duvana i visoko je adiktivan. Pušenje smanjuje sposobnosti ukusa i mirisa. Dva dana nakon prestanka, nikotin je izašao iz organizma i čula počinju da se bude.

2 do 12 nedelja

Pušenje utiče na cirkulaciju. Time čini obavljanje fizičkih aktivnosti znatno težim. Nakon dve do 12 nedelja bez cigareta, počinju da se osećaju doprinosi ukupnom zdravlju. Disanje je poboljšano nakon nekoliko nedelja, a vežbanje postaje manje naporno.

3 do 9 meseci

Mesecima nakon ostavljanja duvana, zdravlje nastavlja da se popravlja. U ovoj konkretnoj fazi, kašljanje, šištanje pri disanju i ostali respiratorni problemi izazvani štetnim hemikalijama iz cigareta dovoljno se redukuju kako se pluća oporavljaju.

Godinu dana

Pušenje šteti zidovima krvnih sudova, što omogućava masnim supstancama da se gomilaju u arterijama. Sve to može da uzrokuje srčani udar, šlog ili anginu. Godinu dana nakon ostavljanja cigareta, rizik od ozbiljnih srčanih bolesti duplo je manji u poređenju sa rizikom iz vremena aktivnog unošenja duvanskog dima.

izvor: 24sata

MISLITE DA OSTAVITE CIGARE? Evo šta će se desiti ako sad ostavite cigarete!
5 (100%) 4 votes

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Sponzorisano sa weba:

Loading...

Želite da saznate još o ovoj temi i dobijete popuste?

Pročitajte i ovo: