Japanska crvena umeboši šljiva

Umeboši šljiva je japanska egzotična voćka crvene boje koja je slična našim džanarikama. Iako poseduje brojna lekovita svojstva, ona još uvek nije toliko poznata u ostatku sveta. U nastavku ćete saznati nešto više o umeboši šljivi i o njenom lekovitom dejstvu.

Ova šljiva raste na japanskom drvetu ume (lat. Pinus mume) koje je postalo simbol ove zemlje. Iako je svi nazivaju šljivom, ova voćka se ipak svrstava u neku od vrsta kisele kajsije. Umeboši šljiva je jako kisela, a poznato je da cveta krajem marta. Ona sadrži velike količine kalcijuma, fosfora i gvožđa i veoma je lekovita, naročito u sušenom obliku. Osim ovih minerala, poznato je da plod umeboši šljive sadrži i neke otrovne sastojke i baš zbog toga se ona najčešće konzumira u sušenom obliku.

Japanska crvena umeboši šljiva

Naime, tokom dana umeboši šljive se suše na suncu, a ujutru budu mekane i prekrivene rosom. Zatim, ovaj postupak se nekoliko puta ponavlja. Nakon toga se šljive stavljaju u salamuru, sačinjenu od morske soli i od listova biljke šizo (lat. Perilla frutescens). Ova salamura zapravo dopunjuje aromu šljiva i služi kao konzervans. Umeboši šljiva tako stoji od šest meseci do godinu dana.

Umeboši šljiva se od davnina koristi u tradicionalnoj japanskoj medicini. Još pre oko 50 godina iz ove biljke je izdvojen prirodni antibiotik za uništavanje bakterija koje uzrokuju dizenteriju i tuberkulozu. Ova šljiva može da pomogne u lečenju raznih zdravstvenih problema. Ona otklanja mučninu, mamurluk i umor, a uspešno leči i prehladu i grip. Dobra je za poboljšanje apetita i ublažava neprijatan zadah iz usta. Takođe, ova šljiva reguliše probleme sa varenjem i leči dijareju. Istraživanja su pokazala da se ova šljiva može koristiti i kao eliksir mladosti, jer pročišćava organizam od toksina i podmlađuje ga. Zahvaljujući svojoj kiselosti, ova šljiva pomaže u izbacivanju štetnih materija iz organizma.

Od umeboši šljive se mogu napraviti razni lekoviti preparati koji blagotvorno deluju na organizam i pomažu u lečenju mnogih bolesti. Takođe, ova šljiva može biti ukusan dodatak raznim slanim jelima.

Čaj od umeboši šljive. Najčešće korišćeni lekoviti preparat od umeboši šljiva jeste čaj. Naime, uzmite mesnati deo umeboši šljive i kuvajte u jednom litru vode oko pola sata. Zatim, procedite čaj, malo ga rashladite vodom i možete ga konzumirati. Ovaj čaj je veoma osvežavajući i efikasan je u prevenciji i lečenju prehlade i gripa.

Čorba protiv umora. Od umeboši šljiva možete napraviti ukusnu čorbu koja pomaže u otklanjanju umora. Naime, potrebno je da sušene umeboši šljive prelijete sa ½ litra vrele vode i da dodate 1 kašičicu osušene tunjevine, 1 kašičicu tamari sosa od soje i ½ lista alge nori koju ste prethodno iseckali na komadiće. Ova čorba je odličan izbor za vas ukoliko ste hronično umorni i iscrpljeni.

Sok od umeboši šljiva. Da biste napravili ukusan i lekovit sok od ovih šljiva potrebno je samo da iscedite šljive i da njihov prirodni sok pomešate sa vašim omiljenim čajem. Na taj način ćete dobiti sok koji je dobar za varenje i u slučaju trovanja hranom. Osim toga, ovaj sok se može koristiti i u vidu obloga, ukoliko imate ekceme ili kožne infekcije.

Sponzorisano:

Loading...