OVO MORATE ZNATI: Evo koje žitarice ne sadrže gluten!

Bezglutenska ishrana nikako  ne mora značiti odricanje od žitarica. Sledi pregled  žitarica koje ne sadrže gluten. Gluten je zaista deo svakodnevice, ponekad se čini gotovo nezamislivo napraviti obrok koji ga ne sadrži.

Međutim, za osobe obolele od celijakije u potpunosti je zabranjen. Bezglutenska ishrana najčešće podrazumeva suzdržavanje od žitarica, namirnica koje posebno obiluju glutenom. Američka nutricionistkinja Korrin Fotheringham predstavlja žitarice koje uopšte ne sadrže gluten.

Najbolje od svega je što se lako pripremaju i vrlo su ukusne i hranjive.

zitarice

Amarant

Amarant vuče svoje korene iz Južne Amerike, a obiluje vlaknima i vitaminom C. Izvrstan je za sve osobe koje se bore s celijakijom jer pozitivno utiče na obnovu celog probavnog sistema.

Heljda

Heljda je tradicionalno seljačko jelo, široko prisutno i na našim područjima. Obiluje kalcijumom i B vitaminom. Ima poseban pun i poseban ukus, a najčešće se priprema u obliku kaše.

Kukuruz

Kukuruz pa tako i kukuruzno brašno predstavlja bogat izvor vlakana, vitamina C i vitamina A. Ukoliko ste bolovali od celijakije i pokušavate obnoviti svoje ćelije i količine vitamina A u telu, palenta je prava stvar za vas.

Kukuruz se može pripremiti i konzumirati na mnogo različitih načina, uključujući palentu. Palenta je jako ukusan i hranjiv oblik kukuruza kojeg možete poslužiti kao prilog uz gotovo bilo koje jelo.

Proso

Proso je često marginalizovana žitarica koja u modernije vreme nije više toliko u upotrebi. Međutim, vrlo je hranjiva i lako probavljiva, prilično je jeftina i isplativa,obiluje B vitaminima i kalijumom. Također, proso može regulisati i pH vrednost unutar našeg tela i tako pomoći da održite kiselo-baznu ravnotežu celog organizma.

Quinoa

Quinoa (kvinoja) je u novije vreme postala jedna od popularnijih i poznatijih žitarica. Obiluje gvožđem i proteinima.

Pirinač

Pirinač je globalno raširena žitarica koja se koristi već vekovima. Bogata je tiaminom i ne sadrži gluten . Ukoliko želite uravnotežiti nivo šećera u krvi odlučite se za basmati pirinač koju će vaše telo duže probavljati. Za veći udeo vlakana preporučuje se integralni (smeđi) pirinač.

Kineska šećerna trska

Šećerna trska jedna je od slabije poznatih žitarica koja važi kao bezglutenska. Verovatno veliki broj ljudi ni ne zna da se šećerna trska može konzumirati kao žitarica. Prilično ju je teško naći u integralnom obliku, međutim brašno šećerne trske predstavlja odličnu namirnicu za pripremu raznim pekarskih proizvoda, naravno – bez glutena.

Teff

Teff je namirnica koja je vrlo raširena u etiopskoj kuhinji. Obiluje proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Neko je čak nazivaju i superžitaricom jer sadrži pet puta više kalcijuma, gvožđa i kalijuma od svih ostalih žitarica.

izvor: Tinkture Dr Šulca

Sponzorisano:

Loading...