Pirinčane galete – prednosti i upotreba

Pirinčane galete su prirodna i zdrava dijetetska hrana koja se lako vari. Ove galete se prave od integralnog pirinča i mogu biti višestruko korisne za zdravlje.

Ako želite da sačuvate vitku liniju, a da pritom ostanete zdravi, pirinčane galete su pravi izbor za vas.

Nešto više o njihovim prednostima  i načinu upotrebe možete saznati u nastavku teksta.

Pirinčane galete – prednosti i upotreba

Prednosti

Pirinčane galete su odličan izbor za sve one koji imaju problem sa viškom kilograma. One su niskokalorična i dijetetska hrana, a pritom su veoma zdrave. Na 100 g pirinčanih galeta ima 375 kalorija, odnosno jedna pirinčana galeta ima svega 29 kalorija. Pirinčane galete predstavljaju bogat izvor biljnih masti, ugljenih hidrata, celuloze, minerala i vitamina. To znači da će vam ove galete dati energiju koja vam je potrebna i učiniće vaš organizam jačim i otpornijim.

Takođe, zahvaljujući celulozi, pirinčane galete regulišu varenje i pospešuju pražnjenje creva. Ukoliko uvrstite ove galete na svoj jelovnik, nećete više imati problema sa zatvorom i sa tvrdom stolicom. Osim toga, pirinčane galete pomažu u lečenju problema sa želucem i crevima i smanjuju rizik od nastanka crevnih bolesti. Dokazano je i da konzumiranje pirinčanih galeta može da spreči nastanak različitih malignih oboljenja. Pirinčane galete se nazivaju još i hranom za mozak, jer deluju povoljno na moždane funkcije, poboljšavaju pamćenje i koncentraciju.

Upotreba

Pre svega, pirinčane galete mogu da se konzumiraju samostalno i mogu biti veoma zdrava užina. U tom slučaju nećete imati potrebu da posežete za nekim nezdravim grickalicama. Osim toga, pirinčane galete se mogu dodavati  u mleko ili u supu, a mogu biti i odlična podloga za sendviče. Često se pirinčane galete koriste kao zamena za hleb, pa na njih možete stavljati razne namaze, poput krema, džema, mlečnih namaza, a možete ih kombinovati i sa svežim povrćem.

Uprkos brojnim prednostima pirinčanih galeta i uprkos tome što ih možete naći u prodavnicama zdrave hrane, postoji i nekolicina onih koji smatraju da pirinčane galete zapravo nisu toliko zdrave. Naime, smatra se da pirinčane galete imaju veći glikemijski indeks od belog šećera i od hleba i da mogu da dovedu do skadištenja masti u organizmu. Takođe, postoje mišljenja da pirinčane galete ne mogu da zasite i da su prilično siromašne vitaminima i mineralima. U svakom slučaju, pirinčane galete se svrstavaju u zdravu hranu, a na vama je da ih probate i da vidite koliko vam odgovaraju. Međutim, kao i svaku drugu namirnicu, i pirinčane galete treba jesti umereno.

Sponzorisano:

Loading...