Sok od trnjina – lekovitost i recept

Nekada, sok od trnjina je bio neizostavni deo zimnice gotovo svake domaćice.

Danas, njegova priprema, pa i upotreba je pomalo zaboravljena.

Uzimajući u obzir da je ovaj sok izuzetno zdrav, to treba promeniti i upotrebi soka od trnjina dati prednost u odnosu na industrijske i često nezdrave sokove.

Kako napraviti sok od trnjina?

Pravljenje soka od trnjina nije komplikovano. Sve što vam je potrebno je:

– Jedan kilogram trnjina,
– Dva ipo litra vode,
– Dvesta pedeset grama šećera.

Način pripreme:

Kada ste obezbedili potrebne sastojke, možete početi sa pripremom soka. Postupak je sledeći:

Jedan kilogram trnjina, najpre dobro operite. Zatim, ove izuzetno zdrave bobice stavite u šerpu i skuvajte u količini vode koja je za oko tri centimetra iznad površine trnjina.

Kada se trnjine prokuvaju, a to ćete znati po tome što su postale mekane, procedite ih od vode i ispasirajte ih.

priprema soka od trnjina i recept

U ispasirane trnjine, dodajte dvesta pedeset grama šećera i to prelijte sa dva ipo litra vode. Sve to zajedno, stavite da provri uz mešanje. Kada mešavina provri, nastavite sa kuvanjem još tri do četiri minuta, a zatim pomerite sa šporeta. Proizvod ovakve pripreme je sok od trnjina.

Dok je sok još topao, prelijte ga iz šerpe u prethodno sterilisane staklene flaše i hermetički zatvorite. Flaše zatim umotajte u deblju tkaninu i sačekajte da se ohlade. Kada se ohlade, odložite ih na hladno i tamno mesto.

Za šta je sok od trnjina dobar?

Sok od trnjina, izuzetno je zdravo piti i to iz više razloga. Konkretno, on poboljšava krvnu sliku i čisti krv i organizam od štetnih i toksičnih materija. Pored toga, sok od trnjina deluje pozitivno na poboljšanje kvaliteta i zdravlja kože, pa je efikasan u lečenju kožnih bolesti. Takođe, ovaj sok deluje pozitivno u lečenju plućnih bolesti, kao što su hronični kašalj, bronhitis, upala pluća i slično, ali deluje pozitivno i na pluća koja su intezivno izložena duvanskom dimu ili drugim oblicima zagađenja vazduha.

Osim toga, sok od trnjina reguliše probavne smetnje, umiruje crevnu floru, ublažava i eliminiše bolove u želucu, sprečava pojavu žutice i leči je, pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma i ubrzava mršavljenje.

Ovaj sok možete piti svakodnevno i to u količinama koliko vi to želite.

Šta sve sadrži sok od trnjina?

Sok od trnjina, sadrži oko pet do šest procenata invertnog šećera, koji je sačinjen od jednake količine glukoze i fruktoze. Zatim, sadrži i organske kiseline, pektin, izobilje vitamina C, vodu, kao i veliku koncentraciju tanina.

Sponzorisano:

Loading...