Arganovo ulje – upotreba za kosu, lice, zdravlje i cena

Vekovima su berberske žene iz Maroka koristile ulje arganovog drveta da bi održale kožu zdravom i mladom.

Nekada je ovo gusto ulje zlatne boje bilo samo dobro čuvana tajna, a danas se slavi u zapadnom svetu kao neverovatni tretman za kožu i kosu zbog visoke koncentracije vitamina A i E.

Dobijanje arganovog ulja

Iako se nekada arganovo drvo (Argania spinosa) prostiralo širom Severne Afrike, danas raste isključivo u jugozapadnom Maroku. Ugroženo drveće je sada pod zaštitom Uneska i drugih organizacija.

Projekat restauracije ekosistema osigurava da će arganovo drveće nastaviti da raste, da proizvodi ulje i da stvara radne mogućnosti za lokalne žene koje su odgovorne za dobijanje ulja i za korist od njegove prodaje. Svo arganovo ulje se dobija od ovih zadruga koje dele zaradu među berberskim plemenima.

Arganovo drvo proizvodi plodove veličine badema koje sadrži ovo dragoceno ulje. Tradicionalno, berberske žene su dobijale ovo ulje tako što su sakupljale nesvarene koštice iz probavnog sistema koza. Koštice su zatim bile samlevene i ceđene da bi se proizvelo ulje. Iako se ovaj tradicionalni metod još uvek koristi u nekim delovima Maroka, većina arganovog ulja za prodaju danas se dobija uz pomoć modernih tehnologija.

O arganovom ulju i njegovom sastavu

Čisto arganovo ulje je jedno od najređih ulja na svetu i cenjeno je zbog visoke koncentracije vitamina i minerala. Ovo ulje sadrži visok nivo tokoferola, moćnih antioksidanata koji su od suštinskog značaja za zdravu kožu i kosu. Visoki nivoi karotena, fenolne kiseline, skvalena i fenola takođe doprinose kozmetičkoj vrednosti ovog ulja. Ulje argana se sastoji od 42.8% oleinske masne kiseline i 36.8% linolne masne kiseline, a obe doprinose njegovim lekovitim i hidratantnim svojstvima.

Takođe, arganovo ulje sadrži skvalene koji pomažu u zaštiti kolagena i čine kožu mekšom. Fenolna jedinjenja koja se nalaze u ulju pomažu da se koža zaštiti od slobodnih radikala koji oštećuju kožu i čine je suvom i beživotnom.

Arganovo ulje je bogato masnim kiselinama, pa odlično hidrira kožu i čini je mekom. Nanesite ulje uveče i pustite da deluje dok spavate. Stavite malu količinu ulja na pamučnu lopticu i masirajte po licu pokretima na gore.

Upotreba i prednosti arganovog ulja

Takođe, arganovo ulje može da se koristi i za hidriranje celog tela. Nežno masirajte ulje u kožu posle kupanja ili tuširanja. Možete takođe pomešati malu količinu ovog ulja sa kremom za telo i mažite ruke i stopala. Koža će biti negovana, hidrirana i baršunasto glatka.

upotreba arganovog ulja za zdravlje

Ovo ulje ima i umirujuće dejstvo na ožiljke od akni, reumatska stanja i druge probleme sa kožom. Visoka koncentracija vitamina E koji se nalazi u ovom ulju može da ublaži simptome ekcema i psorijaze. Redovna primena arganovog ulja može da smanji i pojavu strija.

Ulje argana može takođe da se koristi ujutru, pre nanošenja šminke. Koža brzo apsorbuje arganovo ulje i potrebno je samo nekoliko kapi da bi se izvukle maksimalne koristi ovog ulja. Ovo ulje ne ostavlja nikakve tragove i može se bezbedno koristiti u delu oko očiju.

Takođe, arganovo ulje može da se koristi za jačanje slabih ili lomljivih noktiju. Pomešajte podjednake količine soka od limuna i arganovog ulja da biste napravili formulu koja će smanjiti lomljenje noktiju i ublažiti zanoktice. Primetićete rezultate, a nokti će postati blistaviji posle potapanja u ovoj mešavini za samo 10 minuta.

Arganovo ulje je naročito korisno za vraćanje sjaja kosi i za obnavljanje ispucalih krajeva kose. Nanesite dosta arganovog ulja na suvu kosu i umotajte kosu u topli vlažan peškir. Pustite da ulje odstoji najmanje 30 minuta pre pranja kose. Ulje se takođe može masirati na koren kose da bi se eliminisala perut i druge bolesti na koži glave izazvane suvom kožom. Suva, kovrdžava kosa može se smiriti utrljavanjem samo nekoliko kapi ovog ulja. Ako se primenjuje dva puta nedeljno, arganovo ulje će transformisati suvu kosu bez sjaja u zdravu i sjajnu kosu.

Cena i gde kupiti ovo ulje?

Arganovo ulje ćete po najpovoljnijoj ceni moći da kupite preko našeg sajta uskoro. Prijavite se na našu email listu i mi ćemo vas obavestiti čim se nadje u prodaji da dobijete specijalan popust.

Sponzorisano:

Loading...