Ružina vodica – upotreba za lice i kosu, recept

Kraljica medju cvetovima je sa punim pravom ruža. Taj epitet je stekla zahvaljujući činjenici da se kroz vekove unazad vezuje za razne dogadjaje, spominje se u starom Rimu  kao simbol ljubavi, stradanjima, lepoti, kao inspiracija za mnoga umetnička dela a veoma često je opevana u pesi. Ruža je simbol za lepu i mladu devojku.

Poreklo vodi iz Azije gde su prvi tragovi nadjeni u fosilnim ostacimo od 5000 godina. Ruža je zeljasta biljka iz porodice Rosacea. Gaji se kao ukrasna biljka zbog svojih lepih cvetova opojnog mirisa, kao i zbog grmastog stabla koje je veoma dekorativno kada se oreže. Osim ukrasa, od ruže se prave eterična ulja, kuva slatko, pravi ratluk, u kozmetici se prave parfemi a veoma je poznata i cenjena ružina vodica.

Postoje dosta hibrida ruže koji se razlikuju po boji, strukturi cveta i mirisu. U prirodi, divlje ruže su veoma rasprostranjene a poznato je više od 100 vrsta divljih ruža.

Ružina vodica – upotreba za lice i kosu

Kod ruža hibrida osnovna je podela na:

Čajno – hibridne ruže  

To su hibridi najplemenitijih ruža, ove ruže vode poreklo od Azijskih i Evropskih hibrida. Naziv čajno hibridne ruže su dobile zbog svog mirisa koji jako podseća na kineski čaj. Imaju krupan, pojedinačan cvet, sa puno latica i najčešće se koriste za dobijanje rezanog cveta. Potrebna ima je zaštita tokom zime da ne bi smrzle jer slabo podnose niske temperature.

Polianta hibridne ruže ili mesečarske – mnogocvetne

Ovo su ruže koje krase većinu parkova. Rastu u niskim gmovima, cvetovi su im sitni i bez mirisa, lepih boja sa šiljastim laticama i rastu po nekoliko na jednoj grani. Nisu pogodne za rezanje cveta, odlikuje ih izuzetna otpornost kako na mraz tako i na zagadjenja pa se veoma često nalazi u gradskim parkovima.

Floribune ruže – buketuše

Ove ruže, kako samo ime kaže, donose cvetove u buketima. Višeg su rasta i stalno cvetaju, veoma su otporne i više cvetaju od ostalih hibrida istih vrsta.

Minijaturne – patuljaste ruže

Ovo je najmalobrojnija vrsta ruže. Niskog su, grmastog rasta, sa sitnim cvetovima. Uglavnom se koriste za popunjavanje kineskih vrtova, mogu se saditi u saksijama i gajiti u kuči.

Ruže puzavice ili penjačice

Ove ruže se prema načinu na koji su dobijene dele na ruže koje su prave penjačice, dobijene hibridizacijom a drugi tip je nastao mutacijom. Koriste se za ukrašavanje zidova, ograda, pregrada…

Svi ovi hibridi se mogu upotrebiti  i za dobijanje ružine vodice.

Ipak, najviše se upotrebljava ruža po imenu Damask zbog svog izuzetno jakog i prijatnog mirisa.

Ružina vodica osim što lepo miriše, odlična je kao tonik za čišćenje svih tipova kože a naročito mladalačke i kožu u zrelom dobu. Odlično čisti nečistoću sa kože, sužava pore pa sprečava da nečistoća ponovo prodre. Takodje, umiruje kožu, ublažava crvenilo a kada se stavlja u vidu obloga na podočnjake, uklanja tamne kolutove. Sužava kapilare pa samim tim smanjuje i crvelilo. PH vrednost joj je neutralna tako da ne narušava PH vrednost organizmu pa samim tim ne izaziva nikakve iritacije. Veoma dobro hidrira kožu pa usporava njeno starenje i nastanak bora.

Ružina vodica se može koristiti i kao kupka. U kadu napunjemom toplom vodom sipajte šoljicu vodice i uronite u toplu kupku uživajući u mirisnim isparenjima. Ležite tako sve dok vam je voda dovoljno topla a nakon toga kožu blagim tapkanjem osušite. Ružina vodica  očistiće kožu tela od nečistoće a istovremeno je hidrirati pa će biti mekana i nežna a opojno će mirisati.

Odlična je i za kosu, posle redovnog pranja kose nanesitie losion na kožu glave i koren i lepo utrljajte, ostavite da deluje 10 do 15 minuta pa isperite. Ovo je odličan način za borbu protiv saboreje. Takodje, kosi daje lep miris, pojačava sjaj kose jer je dubinski čisti a kosa je posle pranja svilenkasta i sjajna. Osim saboreje, ružina vodica reguliše i preteranu masnoću.Pošto dubinski čisti kožu, odstranjuje prljavštinu pa samim tim oslobadja lojne žlezde koje su, usled prljavštine počele da prekomereno luče masnoću tako da se vraćaju u normalu i prestaju sa izlučivanjem viška.

Osim ove primene, može se koristiti i u kuhinji. U bliskoistočnim zemljama se dodaje u smesu za pripremanje baklave pa tako one dobijaju, pored lepog i neobičnog ukusa i neverovatni miris.

Ružina vodica se može kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama i drogerijama, najpoznatija je vodica „Bugarska ruža“ jer se smatra da je najkvalitetnija.

Recept za ružinu vodicu

Ružinu vodicu veoma jednostavno možete i sami pripremiti

Potrebno je deset latica ruže rukama malo izgnječiti kako bi se podstakao proces stvaranja esencijalnog ulja  i spustiti u staklenu teglu, zatim ih preliti sa 300ml ključale, destilovane vode, zatim teglu satvoriti i ostaviti na sobnoj temperaturi da se hladi od 3 do 5 sati. Nakon toga, vodicu procediti koroz gazu i sipati u staklenu posudu sa dobrim zatvaračem. Potrebno je čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru jer joj je tako duži rok trajanja, može trajati od 8 do 15 dana.

Ružina vodica je potpuno neškodljiva za zdravlje i može se primenjivati svakodnevno.

Sponzorisano:

Loading...