Bademovo ulje – upotreba za kosu, lice, kožu i cena

Zdravstvene koristi eteričnog ulja badema pripisuju se njegovim svojstvima vermifuga, febrifuga, baktericida, germicida, fungicida, sedativa, anestetika, aperienta, diuretika, antiopojne i antikancerogene supstance i antispazmodika.

Pedeset posto ulja dobijenog od gorkog badema (naučno poznatog kao amygdalus communis var. amara) sadrži tri osnovne komponente, zvane benzaldehid, glukozid amigdalin i hidrogen cijanid (takođe poznat i kao hidrocijanska kiselina ili cijanovodonična kiselina), dok drugih pedeset posto sadrži mononezasićene masne kiseline i druge komponente slične onima u slatkim bademima. Veoma je teško razlikovati gorke bademe od njihovih slatkih srodnika samo po izgledu, mada su gorki bademi po obliku širi i kraći od slatkih badema.

bademovo ulje

Bademovo ulje sadrži neke smrtonosne otrove i zato ga treba koristiti sa najvećim oprezom. Većina njegovih medicinskih upotreba svodi se na spoljašnju i unutrašnju primenu, kada je potrebno, u veoma malim dozama. Ukoliko se malo pretera sa količinom, to može biti fatalno. Ovo ulje se ne može smatrati hranljivim za zdravlje.

Bademovo ulje ima različite zdravstvene koristi. Neke od njih su detaljno opisane u nastavku.

Febrifug: Od najstarijih vremena gorki elementi (na primer, kinin) oduvek su korišćeni kao febrifug (sredstvo za snižavanje temperature). Razlog tome je što svi gorki elementi sadrže alkalna jedinjenja i više ili manje su toksični po prirodi. Ova toksičnost i gorak ukus efikasno sprečavaju razvoj bakterijskih i virusnih infekcija u telu, čime se smanjuje temperatura. Iz istog razloga, bademovo ulje u malim dozama koristi se takođe kao febrifug za hronične groznice. Takve primene, iako su korisne za snižavanje temperature, mogu imati takođe i suprotno dejstvo, odnosno toksični uticaj na organizam.

Vermifug: Akutna gorčina i otrovna priroda ulja gorkog badema su veoma efikasne za ubijanje crevnih parazita, ali opet, treba ga primenjivati u malim količinama.

Antispazmodik: Veruje se da bademovo ulje takođe poseduje antispazmodička svojstva.

Baktericidno, germicidno, fungicidno i antivirusno sredstvo: Dve komponente bademovog ulja, hidrogen cijanid i benzaldehid, su veoma toksični za životinjski svet, kao i za bakterije, gljivice i viruse. Zato se ovo ulje može uspešno koristiti kao baktericidna, antivirusna i antifungicidna supstanca. Može se koristiti za lečenje bolesti povezanih sa virusnim i gljivičnim infekcijama.

Sedativ i anestetik: Toksično jedinjenje glikozid amigdalin, prisutno u ulju gorkog badema, utiče na nerve i čini ih neosetljivim na sve, čak i na bol. To izaziva ukočenost i anestetički efekat. Međutim, treba ga primenjivati spolja samo u svrhu lokalnog anestetika. Uzimanje u svrhu totalnog anestetika ne bi trebalo pokušavati jer može biti fatalno.

Aperient: Toksično po prirodi, bademovo ulje se teško vari i izaziva usporenost pokreta i povraćanje. Zato se oduvek koristi kao efikasni purgativ (aperient). Jedino je bitno da se uzima u malim dozama jer u suprotnom može imati neželjene efekte.

Diuretik: Organizam ima prirodnu tendenciju da ukloni toksične supstance koje su dospele u telo putem znoja, urina i sekreta. Zbog toga kada se bademovo ulje uzima u malim količinama telo ima tenedenciju da ga izbaci kroz često mokrenje. Ovo često mokrenje pomaže da izgubite težinu i opustite telo. Kada se kombinuje sa anestetičkim i umirujućim efektima ovog ulja, ono uspešno smanjuje krvni pritisak.

Antikancerogeno sredstvo: Nedavno istraživanje je pokazalo da je toksičnost ulja gorkog badema (naročito zbog prisustva hidrogen cijanida i hidrocijanske kiseline) dobra za sprečavanje rasta kancerogenih ćelija kod određenih tipova raka.

Druge koristi: Primena mešavina veoma niske koncentracije ulja (vrlo blagih) i vode na kožu i kosu štiti ih od infekcija uzrokovanih insektima i gljivicama. Bademovo ulje, nakon otklanjanja toksičnih komponenti, koristi se za začine. U velikom broju industrija se koristi u svrhu aromatizovanja.

Nekoliko reči upozorenja: Hidrogen cijanid je smrtonosni otrov, kao i glukozid amigdalin i benzaldehid. Dakle, treba preduzeti ekstremnu opreznost u slučaju kako unutrašnje, tako i spoljašnje primene. Mala greška ili predoziranje mogu biti fatalni. Nikada ovo ulje ne treba davati bebama, deci, starijim osobama ili ozbiljno bolesnim osobama.

Blendiranje: Blendira se sa uljem kasije (sene), pomorandže i kajsije.

Bademovo ulje za lice

Većina koja je već upoznata sa bademovim uljem, verovatno zna da ono daje sjaj licu a mnogi veruju da ima i anti age svojstva pa ga neke žene redovno mažu na svoje lice.

Bademovo ulje za kosu

Pored upotrebe za lice, često se koristi i za kosu. Odlično je u prevenciji a i u samoj borbi protiv peruti. Takodje, možete ga kombinovati sa uljem jojobe da ojačate svoju kosu i nahranite je.

Bademovo ulje – gde ga kupiti i koja je cena?

Bademovo ulje ćete moći da kupite u našoj internet prodavnici zdravih proizvoda koju uskoro otvaramo. Prijavite se besplatno na našu email listu koju možete da vidite ispod ovog teksta i steći ćete pravo na velike popuste kada krene prodaja, a mi ćemo vas o tome dodatno obavestiti.

Takodje, ukoliko vas zanima u ovom članku pročitajte kako možete sami uzgajati badem.

Sponzorisano:

Loading...