Čičkovo ulje – idealno za kosu, lice i zdravlje

U azijskoj kulturi koren čička je vrlo cenjen kao odlično sredstvo za izbacivanje toksina. Pored toga, zahvaljujući visokom sadržaju minerala, čičak se koristi i kao dodatak supama, salatama i aperitivima.

U današnje vreme u zapadnom svetu je vrlo popularno čičkovo ulje, koje se dobija od korena čička.

Ako želite da saznate više o ovom ulju, na pravom ste mestu. U nastavku ćete videti  kako da napravite čičkovo ulje sami, zatim za šta se koristi, koja su njegova terapeutska svojstva, kao i mere opreza koje treba da imate na umu kada je u pitanju upotreba čičkovog ulja.

Hajde da vidimo prvo neke opšte informacije o čičku. Čičak je dvogodišnja biljka koja raste u Evropi i Aziji. Može da dostigne visinu do jednog metra. Ima velike listove srcolikog oblika i male hrapave ružičaste cvetove. Nije težak za gajenje, a može i sam da poraste na hladnim i vlažnim mestima.

Čičak se lako lepi za odeću. Posebno je nezgodan za vašeg krznenog ljubimca, jer ako slučajno prođe kroz čičak, hrapavi cvetovi će mu se uplesti u krzno.

Deo koji se najviše upotrebljava je koren, koji raste u zemlju vrlo duboko, i do jednog metra i koji je blago slatkog ukusa i gumaste teksture. Koren čička sadrži najveću količinu nutrijenata među svim delovima ove biljke.

Priprema čičkovog ulja

Čičkovo ulje se dobija od korena istoimene biljke hladnim ceđenjem i mešanjem sa maslinovim uljem. Na ovaj način svi nutrijenti koji se nalaze u korenu mogu se sačuvati.

Čičkovo ulje možete kupiti u biljnim apotekama, ali treba da obratite pažnju da ne sadrži veštačke sastojke i organske rastvarače. Samo tako ćete biti sigurni da je u pitanju čist proizvod prirodnog sastava.

Kako da napravite čičkovo ulje u svom domu?

Ako želite sami da napravite čičkovo ulje, prvo treba da kupite koren čička. Zatim ga operite vrućom vodom, oljuštite ga i sitno iseckajte.

Sitne komadiće sipajte u staklenu teglu i prelijte sa devičanskim maslinovim uljem. Teglu čuvajte na hladnom i tamnom mestu i nakon mesec dana ulje je spremno za upotrebu.

Za šta sve možete koristiti čičkovo ulje?

Čičkovo ulje se može koristiti za ishranu umesto maslinovog ulja. Ono daje specifičan ukus hrani  zahvaljujući svojoj prepoznatljivoj biljnoj aromi.

Ovo ulje je aktivan sastojak mnogih krema, losiona, dezodoransa i losiona za kosu zbog svog umirujućeg dejstva na kožu i kožu glave.

cickovo ulje za kosu i lice

Upotreba čičkovog ulja u medicinske svrhe

Čičkovo ulje ima široku primenu u medicini jer ima brojna terapeutska svojstva. Zahvaljujući svom antiinflamatornom dejstvu, posebno se preporučuje kod artritisa. Možete ga naneti direktno na problematično mesto i bol i otok će nestati.

Ako vas boli grlo, nekoliko kapi čičkovog ulja vam mož rešiti problem.

Čičkovo ulje za kosu

Čičkovo ulje vrlo blagotvorno deluje na kožu glave i kosu. Ako se umasira u kožu glave i ostavi da odstoji preko noći, čičkovo ulje hidrira i hrani kožu glave, a kosu čini jačom, sjajnijom zdravijom i ubrzava joj rast.

Ako vam je ovaj postupak isuviše težak, možete dodati malo čičkovog ulja u šampon i primetićete rezultate kroz nekoliko nedelja.

Čičkovo ulje veoma brzo uklanja perut.

Čičkovo ulje za kožu

Čičkovo ulje dokazano uspešno rešava probleme s kožom kao  što su akne i ekcem zbog velike količine nutrijenata koje ono sadrži i njegovih antibakterijskih svojstava, zahvaljujući kojima uklanja bakterije s površinskog sloja kože.

Mere opreza i neželjeni efekti

Ako ste alergični na čičak, pokušajte da ga izbegavate. Posavetujte se s lekarom kako biste utvrdili da li je čičak dobar za vas.

Ako ste trudni ili dojite, konsultujte lekara jer neki proizvodi od čička, posebno oni koji se uzimaju oralno, mogu naškoditi bebi.

Čičkovo ulje je vrlo korisno za vašu kosu i kožu. Samo nekoliko kapi ovog ulja vam može rešiti iritirajuće probleme s kosom i kožom.

Čičkovo ulje – cena i gde ga kupiti

Uskoro otvaramo internet prodavnicu zdravih proizvoda u kojoj ćete izmedju ostalog moći da nabavite i čičkovo ulje po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se na našu email listu ispod ovog teksta i bićete na vreme obavešteni čim krene prodaja da dobijete specijalan popust.

Sponzorisano:

Loading...