Palmino ulje – u ishrani, za kosu, zdravlje i cena

Među zdravstvene pogodnosti palminog ulja ubrajaju se njegova sposobnost da poveća nivo energije, spreči oboljevanje od raka, pojača imuni sistem, odloži prevremeno starenje i štiti od oboljenja srca, a korisno je i trudnicama.

Palmino ulje je veoma korisna vrsta esencijalnog ulja koje se dobija iz različitih vrsta palmi. Za dobijanje ovog ulja najviše se koriste afrička Elaeis guineensis i američka elaeis aleifera. Palmino ulje ima prirodno jarku crvenkasto narandžastu boju zbog visokog sadržaja beta karotena. Predstavlja jedan od retkih prirodnih izvora zasićenih masti povrća. Zato se često koristi za podizanje HDL holesterola u telu. Što pomaže u odbrani od kardiovaskularnih oboljenja.

Palmino ulje se često upotrebljava kao kuhinjsko ulje u Africi, jugoistočnoj Aziji i nekim zemljama Južne Amerike. Poslednjih godina postalo je popularno i u mnogim drugim krajevima sveta, najviše zbog rastuće brige vezane za zdravlje i prekomerno unošenje trans masti u organizam. Ljudima koji imaju visok nivo lošeg holesterola u krvi prelazak na korišćenje palminog ulja može znatno popraviti zdravstveno stanje. Postoje i druge zdravstvene prednosti vezane za palmino ulje, a neke od njih objašnjene su u tekstu ispod.

Palmino ulje - u ishrani, za kosu, zdravlje i cena

Zdravstvene prednosti palminog ulja

Povećava nivo energije

Beta karoten je jedan od glavnih sastojaka palminog ulja, što mu upravo i daje njegovu karakterističnu crvenkasto narandžastu boju. Beta karoten je odličan za povećanje rezervi energije i za održavanje hormonske ravnoteže u telu.

Poboljšava vid

Beta karoten je od izuzetne važnosti u popravljanju vida. U palminom ulju se može naći i velika količina antioksidanata. Oni su zapravo nusprodukti ćelijskog metabolizma i predstavljaju prvu liniju odbrane tela od štetnog dejstva slobodnih radikala. Slobodni radikali su odgovorni za dobar deo ćelijske razgradnje i mutacija, gde su uključena i oštećenja vezana za čulo vida.

Palmino ulje može poslužiti kao zamena drugim uljima koja se obično koriste za prevenciju makularne degeneracije i katarakte.

Kardiovaskularni problemi

Palmino ulje ima visoku koncentraciju HDL i LDL holesterola. Iako je jedan dobar, a drugi loš, palmino ulje pomaže u uspostavljanju zdrave ravnoteže među njima. Visok nivo LDL holesterola povećava rizik oboljevanja od ateroskleroze, koja može izazvati srčani i moždani udar. Održavajući pravilan odnos HDL i LDL holesterola (koja su oba potrebna telu) ujedno održavate i zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Preventiva raka

Tokoferoli, koji su vrsta vitamina A, prirodni su antioksidanti. Antioksidanti, kao što je već pomenuto u tekstu iznad, jesu moćni odbrambeni činioci koji imaju sposobnost preventive raka time što neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala. Slobodni radikali su odgovorni za mutaciju zdravih ćelija u kancerogene. Visok nivo tokoferola unešenog preko palminog ulja pomaže u odbrani od tih mutacija.

Trudnice

Nedostatak vitamina je veoma ozbiljan problem sa kojim se trudnice i njihove nerođene bebe mogu susresti. Vitamini A, D i E se u velikim količinama mogu naći u palminom ulju. Pošto telo ne može samostalno proizvesti ove supstance, neophodno je da ih mi sami unesemo u organizam putem ishrane. Sigurnost da se trudnica i njena beba neće naći u situaciji nedostatka vitamina najbolje se postiže dodatkom palminog ulja u svakodnevnu ishranu.

Palmino ulje – cena i gde kupiti

Palmino ulje kao i sva druga zdrava ulja uskoro ćete moći da poručite preko našeg sajta. Prijavite se na našu e-mail listu ispod ovog teksta i ostvarićete mogućnost velikih popusta čim se nadje u prodaji.

Sponzorisano:

Loading...