Sojino ulje u ishrani, upotreba za zdravlje i cena

Među zdravstvenim pogodnostima koje pruža sojino ulje nalaze se sposobnosti poboljšavanja zdravlja srca, snižavanja nivoa holesterola u krvi, jačanja imunog sistema, ublažavanja simptoma kognitivnih bolesti kao što je alchajmerova, prevencije osteoporoze, stimulisanja rasta i unapređenja zdravlja očiju i kože.

Sojino ulje je biljno ulje koje se dobija iz zrna soje, biljke latinskog naziva Glycine max. Spada u red najčešće konzumiranih ulja na svetu, delom zbog toga što je soja biljna kultura koja postaje sve popularnija među ratarima širom sveta. Soja je mahunarka koja potiče iz oblasti istočne Azije. Bez obzira na to što u početku njen uzgoj nije bio široko rasprostranjen, njena izuzetno hranljiva mahuna brzo su je učinile popularnom i u ostalim krajevima sveta. Veći deo sojinog ulja prolazi kroz proces rafinisanja, mešanja, a nekad i hidrogenizovanja. Potom se može graduirati u različitim nivoima jačine, u zavisnosti od želje i namene.

Sojino ulje smatra se zdravijim od većine biljnih ulja zahvaljujući svom raznolikom sadržaju esencijalnih masnih kiselina koje su telu potrebne da bi pravilno funkcionisalo. Tu se nalaze i neki biljni steroli koji ljudskom zdravlju mogu pružiti brojne pogodnosti ukoliko se konzumiraju redovno. Zdravstvene pogodnosti sojinog ulja zaokružuju vitamini i minerali koji se u njemu nalaze. Hajde sada da vidimo koje su to pogodnosti sojinog ulja.

Zdravstvene pogodnosti sojinog ulja su mnogobrojne, a detaljnije o njima pogledajte u nastavku ovog teksta.

Kontrola holesterola

Kao što je pomenuto u tekstu iznad, sojino ulje sadrži dobar balans masnih kiselina, što znači da je odličan izvor masnih kiselina koje su telu neophodne da funkcioniše, uključujući i one koje regulišu nivo holesterola. Omega-3 masne kiseline mogu sniziti povišen nivo holesterola i napraviti protivtežu dejstvu loših masti.

zdravstvene prednosti sojinog ulja

Dalje, sojino mleko sadrži i druge esencijalne masne kiseline – stearinsku, palmitinsku i oleinsku, između ostalih. Kombinacija masnih kiselina i moćnih biljnih sterola, naročito beta sitosterola, može dovesti do smanjenja zaliha holesterola u trbuhu između 10 i 15 procenata – to možda zvuči čudno kada čujete „masne“ kiseline, ali zaista je tako! Dakle, konzumiranje sojinog ulja može umanjiti rizik oboljevanja od ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih oboljenja, kao i rizik od srčanog i moždanog udara.

Uticaj na kognitivne funkcije

Alchajmerova bolest je strašna bolest od koje pate milioni ljudi širom sveta. Rezultuje kognitivnom deterioracijom mozga kako veze neurona propadaju, tako čineći prisećanje dešavanja iz prošlosti i obavljanje jednostavnih fizičkih aktivnosti ozbiljnim izazovom, a u kasnijim fazama bolesti čak i gotovo nemogućim.

Međutim, sojino ulje sadrži veliku količinu vitamina K, koji je povezan sa ublažavanjem simptoma alchajmerove bolesti, a u pojedinim slučajevima čak i potpunom reverzijom. Vitamin K deluje kao prirodan antioksidant koji se bori protiv štetnog dejstva slobodnih radikala, onemogućavajući ih da oštete nervne ćelije.

Zdravlje kostiju

Još jedna važna funkcija vitamina K je njegov osteotrofski potencijal, tj. sposobnost stimulisanja regeneracije i zarastanja kostiju. Iako se ovo uglavnom povezuje sa kalcijumom, vitamin K takođe ima pozitivan uticaj na oporavak i zdravlje kostiju. Zato bi korišćenje sojinog ulja bio mudar potez za sve ljude koji žele da spreče probleme sa kostima u budućnosti, kao što je osteoporoza i druge bolesti koje se javljaju kako čovek stari.

Zdravlje očiju i kože

Omega-3 masne kiseline, koje čine 7% ukupnog sastava masnih kiselina u sojinom ulju, od ključnog su značaja za zaštitu kardiovaskularnog sistema tako što ispunjavaju ulogu prečišćivača i stabilizatora „lošeg“ holesterola, kao i za zaštitu ćelijskih membrana.

Tu se računaju i fragilne i izložene oči i koža, koji su uobičajeni ulazi za bakterije i druge štetne mikrobe. Ove omega-3 masne kiseline poboljšavaju i vid, jer deluju kao antioksidanti i sprečavaju makularnu degeneraciju i katarakte koje štetno dejstvo slobodnih radikala mogu izazvati.

ulje od soje u ishrani

Antioksidantivni potencijal

Visok sadržaj vitamina E u sojinom ulju isto tako deluje kao moćan antioksidant i ima slično zaštitno dejstvo na kožu kada je u pitanju štetno dejstvo slobodnih radikala. Vitamin E je direktno povezan sa smanjenjem ožiljaka od bubuljica i mana na koži, zaštitom kože od sunčevih zraka i stimulacijom regeneracije kože.

Vitamin E je povezan i sa sveopštim antioksidantivnim dejstvima svuda u telu, jačajući imuni sistem i sprečavajući oboljevanje od raka, kognitivnih i srčanih bolesti, prevremenog starenja i drugih problema izazvanih štetnim dejstvom slobodnih radikala.

Reč upozorenja za kraj

Zapamtite, sojino ulje jeste među najzdravijim biljnim uljima, ali ipak ima relativno visoku koncentraciju omega-6 masnih kiselina. Iako su one neophodne telu, to može biti problem ukoliko se ishrana ne balansira hranom bogatom drugim vrstama masnih kiselina. A tu su i kalorije ukoliko vodite računa o svojoj telesnoj težini. Dalje, soja je srodna kikirikiju, te morate voditi računa o alergijama, budući da je alergija na kikiriki jedna od rasprostranjenijih. Osim toga, uživajte!

Sojino ulje – cena

Sojino ulje generalno gledano nije previše skupo. Uskoro ćete moći da ga nabavite u našoj prodavnici zdrave hrane i preko našeg sajta. Ostavite svoju email adresu u formi ispod ovog teksta i mi ćemo vas obavestiti čim se nadje u prodaji da dobijete popust.

Sponzorisano:

Loading...