Susamovo ulje – upotreba za zdravlje i cena

U zdravstvene pogodnosti susamovog ulja spadaju njegove sposobnosti stimulisanja rasta i oporavka kostiju, snižavanja krvnog pritiska, poboljšavanja zdravlja kose, kože, srca, desni i zuba, kontrole anksioznosti i depresije, zaštite zdravlja novorođenčadi, preventive raka, pospešivanja varenja i ublažavanja upala.

Susamovo ulje, koje se dobija iz semena susama, jedno je od manje poznatih biljnih ulja, ali je zapravo jedna od najzdravijih alternativnih varijanti uljima koja se inače koriste za spremanje hrane. Seme susama, koje nosi naučni naziv Sesamum indicum, je malo seme žućkasto braon boje. Najrasprostranjenije je u Africi, ali se može naći i na Indijskom subkontinentu.

Susamovo ulje postalo je dosta popularno poslednjih godina, i to ne samo zato što je proces njegovog dobijanja jednostavan i relativno jeftin (flotacijom na vodi ili nekom varijantom tehnike pritiska). Susamovo ulje je najbolje izvući iz sasvim zrelog semena susama, a takvo se seme lako poznaje po tome što mu je spoljašnja ljuska naprsla. Susamovo ulje se može koristiti u kuhinjske svrhe i kao takvo se dosta primenjuje u azijskim nacionalnim kuhinjama – naročito u Kini, Japanu, zemljama jugoistočne Azije, kao i u zemljama Bliskog istoka.

Susamovo ulje se takođe koristi i za masažu zahvaljujući svom moćnom umirujućem dejstvu i povoljnom dejstvu na kožu. Za susamovo ulje vezan je širok spektar zdravstvenih pogodnosti, što ga čini vrlo poželjnim, naročito u vidu sastojka u kozmetičkim preparatima. Međutim, postoji jedan problem, a to je da se zbog potrebe ručne obrade susamovog ulja na tržištu ne nalaze dovoljne količine da ispune potražnju. Iz tog neizbežnog razloga, proizvodnja susamovog ulja je bila i verovatno će ostati niža nego proizvodnja većine drugih biljnih ulja, uprkos njegovim brojnim lekovitim svojstvima.

susam i ulje od susama

Impresivan sadržaj vitamina, minerala i organskih komponenti je razlog tome što se susamovo ulje toliko ceni. Hajde da vidimo koje su to zdravstvene pogodnosti u kojima ćete moći da uživate ukoliko susamovo ulje uvrstite u svoju ishranu!

Zdravstvene pogodnosti susamovog ulja su mnogobrojne, a detaljnije o njima u nastavku teksta.

Susamovo ulje za zdravu kosu

Susamovo ulje se tradicionalno koristi za negu kose. Pomaže u povratku boje i sjaja kose i borbi protiv njenog opadanja. Dalje, antibakterijska svojstva ulja pomažu u eliminaciji mnogih vrsta patogena i stranih tela koji prete zdravlju kose i skalpa.

Zdravlje kože

Susamovo ulje sadrži pregršt cinka, koji je jedan od najbitnijih minerala u telu kada je reč o zdravlju kože. Povećava mekoću i elastičnost kože, a može pomoći i kod smanjenja pojave staračkih pega i usporavanju napretka degeneracije kože, kao što je prevremeno starenje. Susamovo ulje se može koristiti i za zaštitu od sunca jer stvara tanak površinski sloj na koži, a to je ujedno i dodatan način zaštite od stranih tela i toksina koji u telo ulaze putem kože. U nekim kulturama se čak koristi i za tretiranje gljivičnih oboljenja kože.

Zdravlje srca

Kao što je to slučaj sa većinom biljnih ulja, susamovo ulje je ukusno i korisno prvenstveno zbog svog sadržaja masnih kiselina. Susamovo ulje u sebi sadrži širok spektar polinezasićenih masnih kiselina, uključujući sesamol i sesamin. To pomaže u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema i niskog nivoa holesterola. Ujedno je sposobno i za smanjenje već postojanog visokog nivoa holesterola u krvi, tako se boreći protiv ateroskleroze. To znači da ćete bolje biti zaštićeni od srčanog i moždanog udara ukoliko koristite susamovo ulje.

koriscenje ulja od susama za zdravo srce

Rast kostiju

U susamovom ulju se mogu naći brojni važni minerali, među kojima su i bakar, cink i kalcijum. Ova tri minerala od ključnog su značaja za pravilan rast kostiju. Tako ćete konzumiranjem adekvatne količine susamovog ulja stimulisati rast i razvoj kostiju, kao i ubrzati oporavak od povreda i preloma. Kako postajemo stariji, susamovo ulje nam može pomoći da izbegnemo osteoporozu i brojna druga oboljenja kostiju koja se javljaju u poznim godinama života.

Anksioznost i depresija

Tirosin je aminokiselina koja se u susamovom ulju javlja u nezanemarljivim količinama. Tirosin je direktno povezan sa aktivnošću serotonina i njegovim lučenjem u mozgu, tako da može pomoći u popravku raspoloženja tako što izaziva bujicu enzima i hormona koji čoveku daju osećaj radosti. Drugim rečima, malo susamovog ulja vas može oraspoložiti kada se osećate potišteno!

Zdravlje desni i zuba

Mnogi zubari preporučuju korišćenje susamovog ulja za ispiranje. Može učiniti zube beljim, smanjiti količinu nastalog plaka i pružiti zaštitu od određenih mutacija streptokoki.  Moćna antibakterijska svojstva susamovog ulja su glavni razlog zašto je tako korisno kada je reč o oralnoj higijeni i zdravlju.

Preventiva raka

Susamovo ulje sadrži organsku komponentu koja se zove fitat i koja je dovedena u direktnu vezu sa usporavanjem napretka raka. Dalje, nivo zastupljenosti magnezijuma u susamovom ulju je neobično visok, a upravo ovaj mineral je povezan sa smanjenim rizik oboljenja od raka debelog creva. Visok nivo kalcijuma je takođe koristan za preventivu raka creva.

zdravstvene prednosti susamovog ulja

Cirkulacija krvi i metabolizam

Visok nivo bakra i cinka obezbeđuju pravilno funkcionisanje tela. Bakar je naročito važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Uz visoku zastupljenost bakra u susamovom ulju, vaše telo će sigurno primiti dovoljnu količinu ovog minerala za proizvodnju sveže krvi za protok kroz tkiva i organe, čime se postiže zdraviji i energičniji način života!

Upale

Bakar je prirodno protivupalno sredstvo. Visok nivo bakra pomaže u otklonu upala i ublažavanju simptoma raznih bolesti kao što su artritis i giht. Smanjuje nadutost zglobova i jača kosti i krvne sudove, što pomaže u održavanju zdravlja i snage tela, usput uklanjajući bolove prouzrokovane upalom.

Mere opreza

Ako pijete antikoagulanse, morali biste da porazgovarate sa lekarom pre nego što počnete sa upotrebom susamovog ulja. Susamovo ulje snižava krvni pritisak i proređuje krv, što u kombinaciji sa ovim lekovima može biti opasno. U suprotnom, uživajte u susamovom ulju na način koji vama najviše odgovara.

Gde kupiti i koja je cena?

Susamovo ulje ćete moći da kupite u našoj prodavnici čim je otvorimo. Prijavite se na email listu koju možete videti ispod ovog teksta i čim se nadje u prodaji obavestićemo vas kako bi mogli da dobijete specijalan popust!

Sponzorisano:

Loading...