4D ultrazvuk – kada se radi, gde raditi, postupak, iskustva i cena

Ddosadašnja istraživanja su pokazala da ultrazvuk ne može naškoditi bebi kao i da ne deluje štetno na trudnoću. Ultrazvučni pregledi su veoma bitni u trudnoći kako bi se pratio razvoj ploda.

Razlika između 2D, 3D i 4D  ultrazvuka

2D ultrazvučnim aparatom dobija se dvodimenzijalna slika bebe koja vam omogućava da vidite lice bebe ali ta slika nije jasna što može često da zbuni roditelje jer ne mogu da prepoznaju šta je plod a šta ne. Ova vrsta se uglavnom koristi da bi se odredila veličina bebe i starost trudnoće kao i da se otkrije određeni problem.

3D tehnika se razvijala godinama. Prvi 3D ultrazvuk je napravljen 1976. godine. Ova tehnika prikazuje 3 dimenzije nerođene bebe. 3D i 4D rade na istom principu, dok je glavna razlika u tome što 3D daje samo sliku ali ne i video snimak bebe. Znači, četvrta dimenzija u 4D ultrazvuku je vreme.

Kada raditi 4D ultrazvuk?

Na internetu možete naići na različite podatke o vremenu kada je najbolje vreme za 4D ultrazvuk. Jedan broj lekara preporučuje period između 20. i 24. nedelje trudnoće, kao i između 20. i 22. nedelje.

Ginekolozi preporučuju dva najbitnija termina kada bi trebalo raditi ovaj ultrazvuk- u 12. nedelji trudnoće (u ovom period se radi kontrola na Daunov sindrom) i od 20. do 22. nedelje, gde se može proveriti anatomija ploda i može se izvršiti detaljni pregled srca.

Prednosti 4D ultrazvuka

4D ultrazvuk je trenutno najsavremeniji pregled koji je dostupan i koji omogućava prikaz nerođene bebe.

 • Ova tehnika omogućava da budući roditelji posmatraju različite aktivnosti svoje bebe do detalja.

Pre četvrtog meseca budući roditelji mogu videti pokrete glave, tela i ekstemiteta ploda gde ginekolog može proceniti njegovo ponašanje i motoričke aktivnosti. U kasnijim fazama trudnoće moguće je posmatrati ponašanje ploda, u smislu mimike lica (mrštenje, osmeh, zevanje, otvaranje očiju, plač), aktivnosti ekstremiteta (sisanje palca, dodirivanje delova tela rukama) kao i delove tela (prste, lice, noge, stopala, ruke).

 • Ovom tehnikom se mogu uočiti promene koje upućuju na anomaliju

Anomalija je promena forme ili strukture organa, dela organa ili dela tela kod nerođene bebe. Istraživanja su pokazala da se anomalije javljaju relativno često (kod od 3 do 5 odsto novorođenčadi).

Jedini način za otkivanje anomalije je ultrazvučni pregled. Najveći broj anomalija se može otkriti u trećem mesecu trudnoće (od 11. do 14. nedelje trudnoće). Ginekolozi baš u ovom periodu preporučuju trudnicama detaljni ultrazvučni pregled, to jest genetski sonogram prvog trimestra. Ginekolog pomoću najsavremenije tehnologije može vrlo rano otkriti anomalije na kičmi, deformitet stopala, ruke i srca kao i rascep usne i nepca.

Da li će određena anomalija biti otkrivena i kada, zavisi od mnogo faktora, a naki od najvažnijih su: starost trudnoće, vrste poremećaja, kvalitet ultrazvučnog aparata kojim se vrši pregled, stručnost i obučenost ginekologa. Treba biti svestan da se neke anomalije otkrivaju lakše a neke teže. Na primer, relativno lako se otkrivaju poremećaji u formiranju dugih kostiju, dok se anomalije mekih tkiva (anomalije šake, lica) i poremećaji rada srca otkivaju teže.

 • Emotivni uticaj pregleda

Za sve roditelje najbitnije je da je beba zdrava. Psihički mir budućih roditelja je veoma bitan za trudnoću, kako bi  budući roditelji (a posebno buduća majka) mogli da uživaju u trudničkim danima. Uočen je pozitivan uticaj 4D pregleda i vizualizacije ploda na majku. Sam pogled na ekran ultrazvučnog aparata može  ublažiti prisutne strahove vezane za zdravlje i izgled ploda, može uticati na psihički mir i sigurnosti. Ova vrsta pregleda je naročito bitna za roditelje koji su iz raznih razloga imali određenih problema u trudnoći (anomalija ili smrt ploda) ili u slučajevima kada je bila prisutna dugotrajna neplodnost.

Takođe, primećeno je da nakon što buduća majka vidi svoje dete postaje odgovornija – više  vodi računa o ishrani i svom zdravlju, ne konzumira cigarete i druge supstance koje mogu narušiti zdravlje ploda. Kod nekih žena i nakon što saznaju da su u drugom stanju, ne postoji materinski osećaj, te će im slika njihove nerođene bebe probuditi osećaj.

Treba napomenuti da zadovoljavajući rezultati ultrazvučnog pregleda ne označavaju da je beba u potpunosti zdrava. Dobri rezultati pregleda ukazuju na to da trenutno ne postoje problemi- to jest plod odgovara svim kriterijuma za taj period trudnoće. Sa druge strane, ako ultrazvučni pregled ukaže na to da postoji neki problem, potrebno je uraditi druga ispitivanja da bi se dobio konačan odgovor.

Priprema za ultrazvučni pregled

Pre ultrazvučnog pregleda možete se posavetovati sa vašim ginekologom, kako bi vam on odgovorio na sva vaša pitanja i otklonio sve sumnje. Iako nije naučno potvrđeno da preveliko izlaganje ultrazvučnim talasima ostavlja posledice po trudnoću, ne bi trebalo zloupotrebljavati ovu tehniku. Pregled treba obaviti na preporuku lekara, a ne zbog  uspomene u vidu sličice ili videa vaše nerođene bebe.

 • 4D ultrazvučni pregled možete obaviti nakon što ste uradili 2D pregled.
 • 4D pregled možete obaviti samo na privatnim klinikama, te je potrebno je da prikupite što više podataka o klinici gde nameravate da odradite ultrazvučni pregled. Da biste se osećali sigurnije na papiru u vidu podsetnika možete da napišete sva pitanja koja ćete postaviti ginekologu.
 • Kao i uvek, hidriranje organizma je veoma bitno. Par dana pre odlaska na pregled povećajte unos vode u organizam. Ovim postupkom povećaćete nivo plodove vode, što će obezbediti kvalitetniji pregled i bolji kvalitet dobijene slike.
 • Pre pregleda možete popiti od 4-6 čaša vode ili sveže ceđeni sok uz lagani doručak što će pomoći da beba bude aktivnija i lekar će moći bolje da vidi bebu.

Pregled se obavlja tako što lekar na stomak trudnice istisne malu količinu gela, koji ne šteti koži i ne ostavlja tragove na odeći. Gel služi kao provodnik. Lekar zatim uređajem, koji se zove transdukter nežno prelazi preko stomaka trudnice. Ovaj uređaj šalje visoko-frekventne zvučne talase u telo što reflektuje plod. Eho koji se reflektuje nazad prima transdukter koji se oslikava kao slika na monitoru.

Tokom ovakve vrste pregleda nećete osećati nikakve nelagodnosti. Određeni faktori, kao što su smanjena količina plodove vode, puna creva, nezgodan položaj bebe kao i gojaznost trudnice mogu da smanje kvalitet slike.

Gde raditi 4D ultrazvuk i koje su cene?

4D ultrazvučni pregled možete obaviti u privatnim ginekološkim ordinacijama. Dalje u tekstu možete pročitate spisak najpoznatijih ginekoloških ordinacija.

 • Specijalistička ginekološka ordinacija Raović se nalazi u Beogradu na adresi Golsvordijeva broj 6. U ovoj ordinaciji ginekolog će uraditi pregled Voluson E8 4D ultrazvučnim aparatom. Njihova praksa potvrđuje da se u 12. nedelji radi kontrola na Daunov sindrom. Nakon pregleda sledi vađenje krvi kako bi se rezultati obradili. Uzimaju se u obzir faktori kao što su: godina i težina trudnice, da li je plod začet vantelesnom oplodnjom ili prirodnim putem, da li trudnica konzumira cigarete. Između 20. i 24. nedelje se radi pregled rada i razvoja srca.

Kao glavne prednosti Voluson E8 aprata zaposleni u ordinaciji Raović ističu sledeće:

 • Ovaj aparat daje sliku, koja je visokog kvaliteta i koji veoma realistično prikazuje plod čak i u prvom tromesečju.
 • Sonde poslednjih generacija stvaraju jasnu sliku bebe.
 • Jasna slika pomaže pri ranom dijagnostikovanju raznih ginekoloških stanja i problema.
 • Uz pomoć aparata lekar će moći detaljno da proceni rad srca i centralnog nervnog sistema.
 • Klinika Papić se nalazi u ulici Milovana Marinkovića broj 23, u Beogradu. Ova ginekološka ordinacija je poznata po svojim akcijama, koje možete videti na njihovom zvaničnom sajtu. Trenutno je jedna od akcija 4D ultrazvuk i snimak na DVD. Cena ovog pregleda na akciji je 2 999 dinara, što je veoma prihvatljiva cena. Termin možete zakaziti na brojeve telefona koje možete videti na sajtu. Takođe, na njihovom sajtu možete pročitati mnogo korisnih informacija o ginekološkom zdravlju žene.
 • Poliklinika Gracia Medika svojim pacijentima nudi širok spektar pregleda, konsultacija i intervencija lekara svih specijalnosti. U ovoj ustanovi možete dobiti ekspertske preglede uglednih profesora sa Medicinskog fakulteta u Beogradu. Pored kompletne zdravstvene zaštite, ova poliklinika nudi i specijalnu preventivnu zaštitu za stanovništvo koje je izloženo povećanom riziku oboljevanja. Cena ginekološkog 4D ultrazvuka je 4 500 dinara. Ova poliklinika takođe, ima dosta akcija te ovaj pregled možete obaviti po ceni od 3 500 dinara. Poliklinika se nalazi u Beogradu, kod Glavne železničke stanice u ulici Koče Popovića broj 7. Radno vreme poliklinike je radnim danima od 08:00-21:00 dok je subotom radno vreme 09:00-15:00.
 • Lekarska ordinacija DR Nestorov se nalazi u naselju Braće Jerković, u opštini Voždovac, na početku naselja Vojvode Vlahovića. Ova ordinacija nudi sprecijalističke preglede (neurologija, pedijatrija, ORL, kardiologija, pulmologija), laboratorijske analize (ordinacija garantuje visoku preciznost rezultata) i dijagnostiku (EKG, ultrazvuk). Na njihovom sajtu se možete upoznati sa akcijama koje nudi ova ordinacija. Ekspertski ginekološki 4D ultrazvuk je 8 000 dinara, dok je na akciji 5 000 dinara.

Pregled se sastoji iz:

 • Morfološke analize, koja obuhvata analizu spoljašnjeg izgleda ploda, kičmenog stuba, moždanih struktura, trbušnih organa i analizu prednjeg trbušnog zida.
 • Fetalne ehokardiografije – posmatranje i analiza rada srca bebe u stomaku.
 • Lekar će takođe izvršiti pregled posteljice i količine plodove vode.
 • Ginekološka ordinacija Palmotićeva je posvećena isključivo zaštiti ženskog zdravlja. Ova ordinacija naglašava tri principa kojima se svi zaposleni u njoj rukovode – prevencija, posvećenost i poverenje. Zaposleni u ovoj ordinaciji su spremni da vam odgovore na sva vaša pitanja. Ordinacija je smeštena u centru Beograda u Palmotićevoj ulici broj 33, u blizini pozorišta ,,Atelje 212,,. Cena 4D ultrazvuka je 6 000, dok je za blizanačku trudnoću 7 500 dinara.

Iskustva trudnica

Što se tiče ove vrste pregleda iskustva su uglavnom pozitivna. Veoma je bitno da odaberete odgovarajuću ordinaciju i odgovarajućeg lekara u koga ćete imati poverenje. Za buduće roditelje je veoma bitno da znaju da je njihova nerođena beba zdrava kako bi mogli da se opuste i uživaju u celoj trudnoći.

Pored ovoga, ova tehnologija omogućava roditeljima da vide svoju bebu veoma detaljno u realnom vremenu. Naravno, postoje i negativna iskustva gde u nekim situacijama nije utvrđeno postojanje Daunovog sindroma, što sugeriše nestručnost lekara.

Evo, kako su buduće mame odgovorile na pitanja:

Da li biste uradili 4D ultrazvuk? U slučaju da ste već uradile, da li ste zadovoljne rezultatima?

 • Nevena naglašava da je oduševljena i da to što može da vidi svoju bebu ne može da opiše rečima. Pored toga, pregledom je uvidela da je sve u redu što se tiče zdravlja bebe, što joj je i bilo najvažnije.
 • Ivana je uradila 4D ultrazvučni pregled po preporuci doktorke u 22.nedelji trudnoće. Preporučuje ga svima i dodaje da naročito može biti koristan za utvrđivanje anomalija, koje se mogu sanirati na vreme. Oduševljena je što može imati uspomenu iz perioda trudnoće.
 • Duda odgovara da je prezadovoljna jer je videla svoju devojčicu sa 14. i 20. nedelja. Ona i njen suprug su bili zapanjeni tehnologijom jer nisu očekivali da se to baš tako sve vidi. Imala je predivan osećaj i sigurnost jer joj je bilo bitno da ona svojim očima vidi da je sve u redu posle čega je bila mnogo spokojnija. Na kraju se našalila da će i oni kupiti aparat za kućnu upotrebu da bi mogli svakog dana da prate bebu.
 • Kod Ivane M. 4D je bio jedini način da se ustanovi anomalija kod bebe. Da nije otišla na pregled sada bi imala teško bolesnu devojcicu koja verovatno ne bi ni poživela dugo. Za lekare koji su je pregledali ima samo reči hvale.
 • Irena je radila ovu vrstu pregleda 3 puta tokom trudnoće i oduševljena je. Ona prepričava kako je u trenutku kada je videla svoju bebu kako se pomera doživela povezanost sa njom i stekla veću svest o njenoj prisutnosti. Pored toga, bila je mirnija znajući da je sve u redu.
 • Ana tvrdi da svaka žena koja u 21. veku ne ode na 4D ultrazvuk suviše je hrabra ili neodgovorna i dodaje da je to deo elementarne zdravstvene kulture sadašnjice.

Zaista je istina kada kažu da ,,nije bitno da li je dečak ili devojčica, bitno je da je zdravo,,. Uz pomoć 4D ultrazvuka moći ćete da otklonite sve sumnje, da pratite razvoj vaše bebe do rođenja. Svaka trudnica treba da ima poseban tretman i da uživa u njemu.

Sponzorisano:

Loading...