Kako odabrati najbolje crevo za baštu?

Sa dolaskom lepog vremena počinjemo da razmišljamo o uređenju dvorišta i bašte i kupovini baštenskog creva, jer lepe bašte nema bez redovnog zalivanja.

Kada birate crevo za baštu morate biti obazrivi jer nemaju sva baštenska creva istu namenu i razlikuju se po težini i materijalu od kojih su izrađeni.

Postoje creva koja služe za zalivanje cveća, bašte, trave, pranje kola i hranjenje domaćih životinja.

U zavisnosti od Vaših potreba tražite crevo za baštu koja će biti fleksibilno i praktično za upotrebu.

Da biste sa lakoćom zalivali travnjak i cveće u bašti potrebno Vam je lagano crevo koje ćete lako pomerati, nikako ne želite da nabavite teško i nezgrapno crevo koje ćete sa mukom pomerati po dvorištu.

Često se desi da su kupljena creva izrađena od lošeg materijala i brzo popucaju na suncu i potrebno ih je zato sklanjati u garažu nakon upotrebe.

U nastavku teksta objasnićemo kako da odaberete najbolje crevo za baštu i šta sve treba da znate o njima pre kupovine.

Crevo za baštu- glavne karakteristike

Svako ko je zalivao baštu, cveće ili travu zna koliko crevo za baštu može biti nezgrapno i teško za manipulaciju. Često su ovi baštenski pomagači teški da se vuku kada se uključi voda, pa Vam više odmažu nego što Vam pomažu.

Takođe se dešava da se previju kada uključite vodu i dosta vremena gubite dok ga namestite u odgovarajući položaj za zalivanje.

Sve je veća potražnja za laganijim baštenskim crevima koja su otporna na pregibanje i koja lako možete vući po dvorištu.

Da bi crevo za baštu bilo laganije i lakše za upotrebu potrebno ga je napraviti od laganog materijala, što znači da debljina zida creva mora biti manja.

Takođe, težina creva se koriguje smanjenjem prečnika baštenskog creva jer onda kroz njega prolazi manje vode i čini ga lakšim za rukovanje i pomeranje po dvorištu.

Od čega se pravi crevo za baštu?

Crevo za baštu se najčešće proizvodi od gume, vinila, poliuretana i različitih hibridnih gumenih materijala.

Gumeno crevo za baštu je najfleksibilnije u odnosu na spoljnu temperaturu i temperaturu vode, ali je njihova mana ta što su izrazito teška.

Crevo za baštu izrađeno od poliuretana je lakše i savitljivije prilikom pomeranja, dok su vinil creva teža i sklona prelomu prilikom manipulacije.

Često se desi da poliuretanska i hibridna creva za baštu brzo promene oblik kako rastu letnje temperature, pogotovo ako crevo ostavite napolju pored na česmi.

Na tržištu su sve popularnija moderna baštenska creva izrađena od tanke fleksibilne obloge koja se nalazi unutar tkanih vlakana.

Ovaj tip creva za baštu odlikuje fleksibilnost, lako se preklapaju, šire se i dužinom i prečnikom nakon puštanja vode, i veoma su pogodna za skladištenje jer se smanjuju kada se ugasi voda i ispusti pritisak.

Morate znati da će se nekada i najbolje crevo za baštu preklopiti i to se jedino može sprečiti kupovinom koluta za crevo na koji ćete ga namotati.

Kolut za namotavanje creva sprečiće i uvrtanje creva dok ga izvlačite radi navodnjavanja trave ili bašte.

Za koje god crevo da se odlučite razmišljajte tako da se često dogodi ako kupite jeftinije crevo za baštu ono će Vam potrajati samo jednu sezonu i već sledeće godine čeka Vas ista kupovina, zato je bolje možda kupiti skuplje i kvalitetnije baštensko crevo da bi duže trajalo.

Sponzorisano:

Loading...