5 razloga zašto privatni fakulteti imaju bolje uslove za studiranje

Svake godine u periodu kada maturanti diplomiraju i kreću da se informišu o fakultetima, počinje žučna rasprava na temu koji su bolji privatni fakulteti ili državni, i koji pružaju mladima bolje uslove za studiranje i kasnije za rad u struci.

Ovo je jedna od tema koja izazove najviše suprotstavljenih komentara najčešće od bivših i sadašnjih studenata i jedne i druge obrazovne ustanove.

U redovima koji slede pokušaćemo da uz pomoć objektivnih činjenica prikažemo sve aspekte visokog obrazovanja i možda pomognemo nekom maturantu koji ima dilemu da li da upiše privatni ili državni fakultet.

U diskusijama vezanim za državno i privatno obrazovanje u Srbiji često se pobrkaju pojmovi forme i suštine i zaboravi se da je krajnji cilj obrazovanja da Vam podari funkcionalno znanje koje će Vam pomoći kasnije u poslu.

Zato imamo podelu na privatne i državne fakultetske ustanove, a ne na dobre i loše koje imaju ili nemaju potrebam kredibilitet za formiranje visokoobrazovnog kadra.

Nakon završetka studija morate naći posao koji će zadovoljiti Vaša interesovanja i potrebe, a stečeno znanje na akademskim studijama je osnov koji treba da Vam pomogne u tome.

U Srbiji postoji praksa da studije ne ispunjavaju svrhu formiranja stručnjaka iz određene oblasti koje se traži na tržištu rada već je potrebno dodatno usavršavanje tokom i nakon studija.

U tekstu koji sledi pokušaćemo da Vam damo 5 razloga zašto su privatni fakulteti bolji kada je reč o studiranju.

Fokus profesora i studentske službe na studenta

Jedna od bitnih prednosti privatnog fakulteta je ta što su profesori i studentska služba mnogo dostupniji samom studentu.

Student ne gubi vreme ispred zatvorenih profesorskih vrata ili u redu na šalteru studentske službe. Mnogo lakše ćete zakazivati konsultacije, predavati radove i rešavati tekuće probleme vezane za ispite.

Bolji nastavni uslovi

Kada kažemo bolji nastavni uslovi pre svega se misli na bolju tehnološku opremljenost nastavnim sredstvima koja nećete sresti u državnim ustanovama ovog tipa. Privatni fakulteti su savremenije opremljeni, prate tehnološki razvoj i omogućuju studentu savremena sredstva za učenje i rad.

Danas je skoro pa nemoguće zamisliti posao 21. veka bez nekog od tehničkih pomagala, a realnost je da ih nećete sresti u državnim ustanovama ni prirodnog, ni društvenog usmerenja.

Privatni fakulteti se lakše upisuju

Da biste upisali državni fakultet potrebne su ozbiljne pripreme koje ponekad traju i više meseci, dok privatni fakulteti nude mnogo lakši i jednostavniji prijemni ispit da bi privukli što više studenata.

Najčešća praksa na privatnim fakultetima je da ćete dobiti zbirku zadataka i pitanja koja ćete kasnije dobiti na prijemnom ispitu.

Privatni fakulteti se lakše i brže završavaju

Svima je u cilju da što pre završi studije da ima više vremena da se posveti karijeri i ostvarenju dugoročnih ciljeva vezanih za karijeru, zato su privatni fakulteti pravo rešenje jer oni obezbeđuju veću prolaznost na ispitima, što znači kraće studiranje.

Kada platite školarinu dobijate i knjige

Ovo nije mala stavka kada stavite na papir koliko novca ćete potrošiti na knjige za vreme studija na državnom fakultetu.

Pored knjiga većina privatnih fakulteta ne naplaćuje troškove upisa i prvog izlaska na ispit.

Sponzorisano:

Loading...