Acerola – upotreba, tablete i cena

Acerola (Malphigia emarginata) je značajan izvor vitamina C u prirodnom obliku askorbinske kiseline i sadrži od 1000 do 4500 miligrama vitamina C na 100 grama jestivog voća. Vitamin C je ključna dijetetska hranljiva materija i ima važnu ulogu za zdravlje imunog sistema. Takođe, vitamin C je važan za sintezu kolagena, strukturnu komponentu kostiju, kože i krvnih sudova, kao i za sintezu moždanih hemikalija koje utiču na raspoloženje. Sadržaj vitamina C je najveći u manje zrelom voću, a posle berbe procenat vitamina C može se očuvati zamrzavanjem biljke.

Vitamin A je još jedna važna hranljiva materija koja se nalazi u aceroli, dajući isto toliko vitamina A kao i svežanj šargarepe, ili približno 3 400 do 12 500 međunarodnih jedinica na 100 grama voća. Vitamin A je važan za održavanje vizuelnog zdravlja, za normalan rast i razvoj, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a takođe štiti i imuni sistem.

Acerolas

Dodatni mikronutrijenti koji se u manjoj meri nalaze u ovom voću uključuju vitamin B, kalcijum, gvožđe, kalijum i magnezijum. Svaki od njih je neophodan za pravilnu ishranu. Proteini, vlakna i masne kiseline, važni makronutrijenti u ishrani, se takođe nalaze u ovom voću.

Acerola je takođe poznata kao Barbados višnja, zapadnoindijska trešnja ili tropska višnja. Ona ima svoje korene u Jukatanu, a distribuira se širom toplijih južnih klima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao na primer u Floridi i Teksasu, kao i u centralnom i severnom delu Južne Amerike. Ova biljka se takođe gaji širom Kariba i subtropskih regiona. Brazil je najveći uzgajivač ove biljke.

Acerola je malo drvo ili grm koji najbolje raste u tropskim klimama i ima slabu otpornost na hladnoću zbog svojih plitkih korenovih sistema. Njeni listovi su bujni, sjajno zeleni i variraju između svetlih i tamnih nijansi, a cvetovi imaju pet malih latica koje variraju od roze do bele boje. Plod ove biljke, koji se koristi za proizvodnju suplemenata, je svetlo crvene ili žuto-narandžaste boje, veličine trešnje i sadrži male semenke. Pulpa voća ima blago sladak miris i ukus, ali je kisela.

Kada se jednom ovo voće ubere mora se odmah koristiti ili pretvoriti u suplement jer brzo propada. U roku od tri do pet dana ubrano voće fermentira i gubi ukus, razvija se buđ i gube se zdrava svojstva.

Istorijski gledano, prirodni oblik ovog voća je korišćen za lečenje brojnih bolesti uključujući dijareju ili upalu creva. Međutim, popularno je kao alternativni suplement koji ublažava simptome prehlade, uglavnom zbog visokog sadržaja vitamina B. Suplementi acerole se takođe koriste za davanje energije, veću sportsku izdržljivost, za ublažavanje simptoma depresije i za smanjenje infekcija desni i zuba.

Suplementi acerole su dostupni u vidu praha koji se meša sa vodom ili sa sokovima od voća i povrća. Kada se primenjuje površinski na kožu, acerola povećava elastičnost i proizvodnju kolagena i koristi se kao lek protiv gljivica. Ne postoji standardna doza suplemenata koju treba koristiti, jer to zavisi od nekoliko faktora, uključujući godine, trenutno zdravstveno stanje i prethodna stanja. Uobičajena doza je jedna kašičica ili 3, 6 grama praha pomešanog sa 250 ml pića, da se uzima tri do pet puta nedeljno. Neki proizvođači mogu da prodaju acerolu u vidu oralnih kapsula kao i vitamin C. Uvek pročitajte uputstvo da biste pravilno koristili ovaj lek.

Klinički dokazi i nekoliko objavljenih studija potvrđuju da antioksidantska svojstva, koja dolaze od vitamina A i C, mogu biti veoma značajna za pravilnu ishranu. U toku je istraživanje koje određuje tačne koristi i moguće neželjene efekte acerole.

Neželjeni efekti

Acerola se smatra generalno bezbednom kada se suplementi koriste pravilno. Međutim, acerola dolazi u reakciju sa razređivačima krvi i hormonskim lekovima. Acerola takođe može uzrokovati neželjene efekte kao što su mučnina, grčevi, dijareja, naročito zbog visokog sadržaja vitamina C za koji se zna da uzrokuje dijareju kada se uzima u velikim količinama. Oni koji boluju od gihta ili kamena u bubregu mogu imati komplikacije prilikom uzimanja acerole zbog velikog sadržaja vitamina C. Poznato je da konzumiranje acerole za vreme trudnoće i dojenja može izazvati neželjene efekte. Kao mera bezbednosti, obratite se svom lekaru pre uzimanja suplemenata acerole.

Acerola tablete – gde kupiti i koja je cena?

Acerolu ćete moći da nabavite u obliku suplementa u našoj internet prodavnici koju uskoro otvaramo a cena će biti jako povoljna. Da dobijete dodatne popuste, prijavite se na našu email listu ispod ovog teksta.

Sponzorisano:

Loading...