Amazonsko oko za mršavljenje

U moru proizvoda, preparata, saveta i ideja za mršavljenje na što lakši i brži način od skoro se pojavio i jedan novi artikal na tržištu. U pitanju je preparat koji je prati čitava lepeza različitih mišljenja i informacija o njegovom dejstvu. U pitanju je takozvano amazonsko oko, oko kojeg su isprepletene neverovatne priče, od nezamislivo dobrih rezultata pa sve do kontroverze o njegovom potencijalno veoma opasnom delovanju. Jedna strana je potpuno ubeđena da je reč samo o još jednoj klasičnoj tržišnoj prevari, dok drugi uveravaju u njegovo savršeno dejstvo. Da li je u pitanju zaista samo još jedan marketinški trik ili je zaista reč o novom delotvornom preparatu za uspešnu borbu protiv suvišnih kilograma, svakom pojedincu ostaje da se sam uveri.

Amazonsko oko prati reputacija jednog skoro neverovatnog preparata za gubljenje kilograma. Uz ovaj preparat dolazi do gubitka velikog broja kilograma za veoma kratko vreme, a informacije koje prate ovaj proizvod tvrde da se gubitak na kilaži nastavlja i nakon prestanka uzimanja preparata. Iako je to možda radosna vest za mnoge devojke, koje žele da postignu moderan manekenski izgled, upravo je to podatak koji zabrinjava medicinske stručnjake. Ali, šta je u stvari kontroverzno amazonsko oko?

Amazonsko oko za mršavljenje

Šta je amazonsko oko?

Amazonsko oko je proizvod namenjen za mršavljenje, čiji je jedan od sastojaka biljka guarana, to jest njen glavni sastojak, sličan kofeinu. Sam plod ove biljke podseća na oči i raste na teritoriji Brazila, pa otud i njegov naziv. Tako je i preparat postao poznat pod nazivom amazonsko oko. U pitanju je prašak koji sadrži biološki aktivne sastojke koji utiču na podsticanje sagorevanja masti , rad metabolizma energiju. Proizvođači ga preporučuju osobama koje se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću, rekreativcima i profesionalnim sportistima, kao i zdravim osobama na redukcionim dijetama.

Šta sadrži i kako deluje amazonsko oko?

Proizvod poznat kao amazonsko oko sadrži sastojke guaranin, teofilin i teobromin, kao i antioksidanse i minerale. Glavni sastojak je pomenuti guaranin, koji je po svojstvima sličan kofeinu, ali je njegov sadržaj u ovoj biljci veći i ravnomerno se absorbuje u roku od nekoliko sati, a pritom ne iritira želudac. Preparat je namenjen isključivo odraslim osobama i konzumira se u dozama od po dve kašičice praška rastvorene u čaši vode, soka ili u obroku. Kašičica je zapremine 1 gr, a maksimalna dnevna doza je 6 gr.

Dejstvo guarane nam je najpoznatije preko energetskog napitka, čiji je ova biljka glavni sastojak. Guarana, Paulinia cupana, koristi se u predelima amazonskih prašuma kao sastavni deo ishrane od najranijeg detinjstva. Starosedeoci ovih krajeva veruju da im ta biljka omogućuje dugovečnost. U zapadnjačkom svetu, guarana kao sastojak energetskih napitaka pomaže održavanju budnosti i koncentracije, no u tom obliku nikako nije dobra za mršavljanje, pošto pomenuti napici sadrže i brojne druge sastojke koji nisu najbolji prijatelji vitke linije. Guarana ima i trostruko snažniji efekat od kafe i smatra se najboljim izvorom kofeina na svetu. Diskutabilno je koliko je taj kofein zdrav, iako mnogi tvrde da je daleko bolji od onog iz kafe ili čaja, u sadejstvu sa drugim sastojcima guarane.

Sama po sebi, guarana ima ulogu u procesu mršavljenja, jer ima svojstvo podsticanja topljenja masnih naslaga, diuretički efekat i smanjuje apetit. Upravo zato se često može naći kao jedan od važnijih sastojaka preparata za mršavljenje. Osim toga, smatra se da guarana poboljšava cirkulaciju, jača libido, a deluje i protiv stresa i kao stimulans. Koristi se i u proizvodnji suplemenata za povećanje performansi kod sportista.

Guarana može da ima eventualne nuspojave usled visokog sadržaja kofeina, zbog čega se ne preporučuje osobama sa visokim pritiskom, problemima sa bubrezima ili štitnjačom, trudnicama, dojiljama i deci. Ona može da izazove aritmiju, nesanicu, glavobolju, zatvor ili dijareju, kao i probleme sa disanjem. Nikako se ne preporučuje mešanje sa alkoholnim pićima.

Da li je amazonsko oko opasno za zdravlje?

Ovaj novi hit proizvod u carstvu mšavljenja je praćen brojnim kontroverzama, a one najoštrije čak navode da ovaj preparat može dovesti i do smrtnog ishoda.  Lekare je zabrinula informacija da su neke osobe koje su smršale uz pomoć ovog preparata nastavile da drastično gube na kilaži i uz konzumiranje namirnca visoke kalorijske vrednosti ili nakon povratka na uobičajenu ishranu bez redukcione dijete. Nezavisna laboratorija je zato sprovela istraživanje na ljudima koji su preterano brzo izgubili kilograme uz ovaj preparat. Navode se brojke i do 30 kilograma za mesec dana.

Zaključak istraživanja je bio taj da proizvod amazonskog oka po svom sastavu nije opasan niti otrovan, ali se ispostavilo da su osobe koje su skinule veliku količinu kilograma u kratkom razdoblju, zapravo koristile i do pet puta više preparata nego što je naznačeno. Mršavljenje mnogima postaje potpuna opsesija i ljudi tada vrlo teško znaju da povuku granicu, što se najverovatnije desilo i u ovom slučaju. Sličan fenomen je moguće primetiti kod raznih metoda za brzo mršavljenje, što nikako nije dobro za ljudski organizam ni u kom smislu.

Iskustva i zaključci

Amazonsko oko je još uvek obavijeno kontroverzama i misterijama, a da li je u pitanju samo jedna marketinška prevara ili proizvod sa zastrašujućim ili veoma dobrim dejstvom, ostaje na nama da utvrdimo. Neki korisnici tvrde da im je proizvod zaista pomogao da brzo smršaju, bez posledica po zdravlje. Druga strana tvrdi da uz ovaj preparat nije uspela da skine ni gram neželjenih kilograma, te da je u pitanju samo još jedna klasična obmana za obrtanje velike zarade.

Osim toga, nije pouzdano zaključeno da li navedeni preparat zaista sadrži guaranin ili kofein. Ove dve supstace su po hemijskom sastavu identične i navodi se pitanje zašto upotrebljavati guaranin, umesto mnogo jeftinijeg kofeina, osim ako u pitanju nije samo marketinški potez koji mami egzotikom i intrigira zanimljivim nazivom. Smatra se da ništa manje koristan efekat za mršavljenje nema par šoljica jake nezaslađene kafe.

Ono što je svakako najvažnije, jeste da utvrdimo koji je naš cilj, kada je reč o održavanju ili postizanju određene telesne težine i da dobro procenimo svoje zdravstveno stanje, mogućnosti i želje, pre nego što se opredelimo za bilo koji preparat. Nagli gubitak na kilaži nikako nije koristan, iako u prvi mah može delovati rasterećujuće, no može biti praćen ozbiljnim nuspojavama i posledicama za opšte zdravlje. Ono što je sigurno, to je da ne postoji čarobna formula koja će izbrisati nagomilane kilograme i da proces mršavljenja najviše zavisi od same individue.

Sponzorisano:

Loading...