Američka dijeta za mršavljenje

Američka dijeta je, prema rečima mnogih, još jedna u nizu efikasnih brzih redukcionih režima ishrane.

Osmišljena u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su među vodećim zemljama sveta kada je reč o popularizaciji fit izgleda i brojnih trendova u ishrani za vitku liniju, ova dijeta ima svoje brojne pandane širom cele zemaljske kugle i zapravo predstavlja redukcioni režim koji sa menija izbacuje upotrebu ugljenih hidrata i na taj način dovodi do brzog i delotvornog gubitka kilograma.

Suština ovog plana ishrane se bazira na ideji da se uskraćivanjem namirnica bogatih ugljenim hidratima telu pomaže da se za kratko vreme lakše izbori sa masnim naslagama.

Američka dijeta za mršavljenje

Kako deluje?

Princip američke dijete je sasvim jednostavan i logičan. Kada naše telo ne dobija dozu ugljenih hidrata koje mu je potrebno da bi proizvelo energiju, ono je prinuđeno da je crpi iz drugih rezervoara, a prve na udaru su masne naslage. Takvim mehanizmom dolazi do bržeg i efikasnijeg topljenja sala. Tokom praktikovanja ovog režima sigurno nema gladovanja, jer on podrazumeva unošenje prosečnih količina odabranih namirnica, nije striktan u pogledu merenja hrane i specijalno pripremljenih obroka. Neka iskustva govore i o gubitku od 20 kilograma za 24 dana praktikovanja dijete.

Šta je dozvoljeno?

Američka dijeta se bazira na unosu proteina iz različitih vrsta mesa i povrća, pripremljenih na razne načine. Suština je da se hrana pripremi u većoj količini za jedan ceo dan, te da se konzumiraju obroci onda kada se javi glad. Po tom principu se zapravo kreira obrok za ceo dan od dozvoljenih namirnica. Takav režim je dobar zato što nema potrebe da se trši osećaj gladi, pa samim tima nema ni prejedanja. Evo koji sastojci su dozvoljeni.

  • Meso – Dozvoljene su sve vrste mesa, junetina, teletina, svinjetina, jagnjetina, piletina, pačetina, ćuretina, sve vrste džigerica i meso divljači. Može da se konzumira spremljeno na sve moguće načine, osim pohovanja. Dozvoljeno je i sušeno meso, ali ne i prerađevine poput narezaka i viršli. Može da se začini po želji i ukusu.
  • Riba i jaja – Dozvoljene su i morske i rečne ribe, kao i konzervirane ribe.Jaja mogu da se jedu na sve načine.
  • Povrće – Dozvoljeno je svo povrće i razne vrste salata. Mogu da se konzumiraju sveže salate, kiseli kupus i slično, pečene paprike, salata od morskih plodova i slino. Mogu se začiniti uljem, sirćetom i začinima po želji.
  • Pića – Dozvoljena je mineralna voda, voda, čajevi, limunada, zelena kafa, sve bez šećera. Nakon šestog dana je dozvoljeno uključiti neko biljno vino.

Šta je zabranjeno?

Dijeta se bazira na strogom isključivanju ugljenih hidrata. To znači da u toku režima ni slučajno nije dozvoljeno konzumiranje ni najmanjeg zalogaja hleba. Smatra se da to prekida proces topljenja masnih naslaga, zato što organizam od tog malog izvora crpi ugljene hidrate i blokira proces sagorevanja masnoća. Zato nisu dozvoljene sledeće namirnice.

  • Izvori ugljenih hidrata – Nijedna vrsta hleba, žitarica, krompir, brašno, pirinač, pasulj, grašak, prezle, testenine, pohovana jela, kikiriki, lešnici, a strogo su zabranjene zaprške za jela.
  • Mlečni proizvodi – Nisu dozvoljeni mleko, jogurt, sirevi, maslac, kefir, kiselo mleko, pavlaka, pavlaka za kuvanje, mečni pudinzi ni sladoledi.
  • Voće – Nije dozvoljeno konzumiranje nijedne vrste voća.
  • Slatkiši i grickalice – Strogo je zabranjeno sve što sadrži šećer, kao i slane grickalice. Ne smeju se konzumirati kolači, keks, šećer u bilo kom obliku, čokolada, margarin, biskviti, keks, puding i tako dalje.

Dodatak ishrani

Zbog ovako redukovanog sistema ishrane neopodno je da se obavezno unose suplementi koji će da nadoknade materije kojma je navedena dozvoljena hrana siromašna. Pre svega je neophodno dodati vitamine, pre svega C i D, kao i minerale kalcijum, cink i magnezijum. Dodatke je preporučljivo uključiti već od prvog dana dijete.

Prednosti i mane

Prednost američke dijete je njeno brzo skidanje viška kilograma, jednostavnost primene i delotvoran princip, koji nije strog u načinu konzumiranja hrane. Pošto nema ograničenja u porcijama i u vremenu kada se hrana jede, to dovodi do stalnog osećaja sitosti i ne izaziva potrebu za dodatnim količinama hrane ili prejedanjem. Može se lako praktikovati, nezavisno od ličnih dnevnih rutina pojedinca.

Sam po sebi, ovaj režim nema ni ograničeno trajanje, odnosno može da se praktikuje sve dok se ne postigne željeni cilj, mada duga primena nije poželjna ni kod jednog redukcionog režima.

Mane ovog režima svakako leže u redukciji hranljivih materija, kao i u potpunom isključivanju ugljenih hidrata koji su osnovno pogonsko gorivo za sve funkcije organizma. Iskustva se potpuno individualna i dok nekima ovaj režim može da koristi, drugim osobama ne prija ili ne odgovara. Ne bi ga trebalo praktikovati na duže staze, upravo zbog deficita važnih nutrijenata. Mnogi stručnjaci će se složiti oko toga da ovakav redukcioni režim nije zdrav, kao što je slučaj sa većinom isključivih režima. U svakom slučaju je neophodno pre započinjanja bilo kakvog plana ishrane za mršavljanje obavezno obaviti konsultaciju sa lekarom i imati dobar uvid u sopstveno zdravstveno stanje.

Takodje, ukoliko ne budete zadovoljni sa ovom dijetom, imajte u vidu da postoje i razni tretmani koji vam mogu skinuti salo ili kilograme, zategnuti telo i slično. Neki od najpoznatijih su liposukcija i abdominoplastika.

Sponzorisano:

Loading...