Atkinsonova proteinska dijeta – faze, jelovnik, iskustva i saveti

Atkinsonovu proteinsku dijetu, osmislio je doktor Robert Atkins. Obzirom da se ova dijeta bazira uglavnom na unosu proteinskih namirnica u organizam, ne iznenađuje zašto se naziva “proteinska dijeta”.

Nazivi kao što su “Atkins dijeta”, “Atkinsova dijeta” ili “Etkinson dijeta”, takođe su sinonimi za jednu istu, dakle Atkinsonovu proteinsku dijetu o kojoj ćemo vam dati što detaljnije informacije kroz sadržaj ovog teksta.

Šta je osnovno što treba da znate o Atkinsonovoj proteinskoj dijeti?

Kao što smo već napomenuli i kao što sam naziv ove dijete otkriva, atkinsonova proteinska dijeta, sačinjena je od obroka koji se zasnivaju na namirnicama koje su uglavnom bogate proteinima. Unos namirnica koje su bogate ugljenih hidratima, je zabranjen u okviru sprovođenja ove dijete. Ukoliko se pitate zašto je tako, objasnićemo vam.

Atkinsonova proteinska dijeta primer jelovnika

U nedostatku novih izvora ugljenih hidrata koje bi ste u organizam dopremili konzumiranjem namirnica koje su bogate ugljenim hidratima, organizam postaje prinuđen da sagoreva rezerve ugljenih hidrata koje su već nataložene u njemu i to u vidu masnih naslaga. Samim tim, sa procesom sagorevanja rezervi ugljenih hidrata iz organizma, zapravo se sagorevaju, odnosno eliminišu masne naslage. Jasno je da je rezultat toga smanjenje kilograma, odnosno oslobađanje od masnih naslaga.

Obzirom, da u okviru Atkinsonove proteinske dijete, u organizam uglavnom unosite namirnice bogate proteinima, proces mršavljenja se neće odraziti na gubitak mišićne mase i konačan rezultat će biti figura sa dovoljnom količinom mišića, a bez masnih naslaga. To zvuči savršeno zar ne?

Ono što je takođe karakteristično za Atkinsonovu proteinsku dijetu, jeste to da je ona sastavljena iz ukupno četiri faze, koje se međusobno nadovezuju.

Šta pojedinačno podrazumeva svaka od faza koje sačinjavaju Atkinsonovu dijetu?

Kako bi vam bilo jasno koja je svrha podeljenosti ove dijete u faze i šta zapravo te faze podrazumevaju, potrudićemo se da vam što preciznije objasnimo šta svaka od tih faza predstavlja.

Prva faza Atkinsonove proteinske dijete:

Prva faza Atkinsonove proteinske dijete, traje ukupno dve nedelje. U tom periodu, nije dozvoljeno unositi više od dvadeset grama ugljenih hidrata u organizam.

Kako bi ste takvo pravilo ispoštovali, u što širem luku izbegavajte namirnice kao što su:

– Industrijski prerađeni ili domaći masni proizvodi od mesa (slanina, čvarci, viršle, čajna kobasica, kobasice i slično),
– Hleb,
– Testenine,
– Pirinač,
– Slane grickalice,
– Čokolada,
– Slatkiši,
– Majonez,
– Peciva,
– Kroasani,
– Mleko,
– Kajmak,
– Svi drugi proizvodi od mleka koji sadrže visok procenat mlečnih masti,
– Sve druge vrste namirnica za koje vam je poznato da sadrže visok procenat ugljenih hidrata u svom sastavu.

Koje namirnice treba jesti u prvoj fazi Atkinsonove proteinske dijete?

U toku trajanja prve faze ove dijete, smete jesti namirnice kao što su:

– Sve vrste crvenog mesa (pritom, ne smete jesti pohovano crveno meso, kao ni crveno meso prženo na masti ili na velikoj količini ulja).
– Belo pileće meso (takođe ne pohovano ili prženo na većoj količini ulja),
– Riblje meso,
– Jaja,
– Povrće.

Ono što bi smo istakli kao dodatnu napomenu koja se tiče prve faze Atkinsonove proteinske dijete, jeste da za vreme njenog trajanja možete koristiti suplemente kojima ćete organizmu nadoknaditi izvore vitamina.

Konkretno, koristite šumeće tablete vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E, kao i šumeće tablete magnezijuma, kalcijuma i drugih organizmu neophodnih minerala. Naravno, prilikom korišćenja suplemenata, pridržavajte se predviđenih ograničenja koja se tiču mera njihovog korišćenja.

Druga faza Atkinsonove proteinske dijete:

Druga faza Atkinsonove proteinske dijete, predstavlja period u kome treba da počnete sa postepenim povećavanjem dnevnog unosa ugljenih hidrata. Pritom, takvu informaciju ne treba da shvatite kao zeleno svetlo i sinonim za potpunu slobodu u pristupu izboru namirnica.

Naprotiv i druga faza Atkinsonove proteinske dijete, podrazumeva pridržavanje veoma rigoroznih pravila ishrane. Dnevni unos ugljenih hidrata, možete da povećate do pet grama dnevno. To znači, da prvog dana druge faze ove dijete, umesto dvadeset grama ugljenih hidrata, u organizam možete da unesete najviše dvadeset i pet grama ugljenih hidrata.

Drugog dana možete da unesete trideset grama ugljenih hidrata i zatim svakodnevno da povećavate unos ugljenih hidrata za još po pet grama, sve dok ne dođete do za vaše telo optimalnog dnevnog unosa ugljenih hidrata. Optimalni unos ugljenih hidrata, treba da iznosi dnevno oko pedeset grama.

Pritom, i dalje se pridržavajte pravila koja se odnose na izbor namirnica kao u okviru prve faze. Dakle, jedite crveno meso, belo pileće meso, jaja i povrće i izbegavajte sve namirnice koje smo gore naveli, a koje podrazumevaju bogate izvore ugljenih hidrata.

Druga faza atkinsonove proteinske dijete, treba da traje od pet do sedam dana, odnosno dok ne postignete optimalan unos ugljenih hidrata od pedeset grama na dan.

Treća faza Atkinsonove proteinske dijete:

Treća faza Atkinsonove proteinske dijete, direktno se nadovezuje na drugu fazu i traje od sedam do osam dana. U tom periodu, dnevni unos ugljenih hidrata, treba trajno da povećate za deset grama. To znači, da tokom trajanja svih sedam do osam dana treće faze ove dijete, u organizam treba dnevno da unosite do najviše šezdeset grama ugljenih hidrata.

Četvrta faza Atkinsonove proteinske dijete:

Ovo je ujedno i poslednja, ali najtrajnija faza Atkinsonove proteinske dijete. Četvrta faza, zapravo predstavlja trajno stečenu naviku koje ćete se pridržavati sve dok želite da budete zadovoljni svojim fizičkim izgledom, odnosno sve dok ne želite da na svom telu imate višak kilograma i masnih naslaga. To znači, da iz ove faze dijete ne morate izlaziti doživotno.

U četvrtoj fazi Atkinsonove proteinske dijete, treba dnevno da unosite sto grama ugljenih hidrata. Sve ostalo, treba da zauzimaju proteini, minerali, vitamini i druge hranljive materije koje su sadržane u namirnicama sa niskim sadržajem ugljenih hidrata.

Sponzorisano:

Loading...