Beloderm krema – upotreba za šta se koristi, iskustva i cena

Koža je naš najveći organ I omotač svih unutračnjih organa. Koža ima zaštitnu ulogu (štiti nas od mehaničkih povreda, od UV Sunčevih zraka), održava stalni sastav u organizmu, učestvuje u razmeni materije, učestvuje u termoregulaciji (održavanje telesne temperature). Koža na toliko načina vodi računa o nama, te je potrebno da brinemo o njoj I da je negujemo na pravi način.

Beloderm je medicinsko sredstvo u obliku kreme (može se naći I u obliku masti) koja sadrži betametazon i glukokortikoidni steroid iz grupe jakih kortikosteroida. Pored njih sadrži i fosfatnu kiselinu, beli vazelin, natrijum hidroksid, pročišćenu vodu…

Krema je isključivo za spoljašnju upotrebu i nije preporučljivo koristiti kremu blizu telesnih otvora, na otvorenim ranama i oštećenoj koži.

Ova krema deluje tako što smanjuje upalu i čisti kožu dubinski i pomaže da se na obolelom mestu, gde se nalaze mrtve ćelije, stvore nove zdrave ćelije. Svi sastojci su veoma jaki te uspešno rešava i najkomplikovanije kožne bolesti

Trebalo bi ograničiti upotrebu ove kreme i ispod pazuha  i na preponama zbog strija, jer su navedena mesta podložna strijama. U uputstvu je navedeno da se lek čuva na temperaturi do 25 stepeni. Poštujte rok upotrebe koji se nalazi na vidnom mestu na pakovanju.

Kada možemo da upotrebimo Beloderm kremu?

Ovu kremu možete da koristiite ako imate sledećih problema sa kožom:

  • Ekcem je imunološka reakcija kože na alergene. U prvoj (akutnoj) fazi na koži se pojavljuju sitni mehurići koji su ispunjeni tečnošću dok se u drugoj (hroničnoj) fazi javlja svrab, crvenilo i perutanje.
  • Svi tipovi dermatitisa

Atopijski dermatitis se najčešće javlja kod dece, mada može se javiti I kod odraslih. Uglavnom su zahvaćene regije obraza, temena, potiljka…

Najčešći alergeni kod atopijskog dermatitisa su: alergeni iz vazduha (polen, dlake mačaka ili pasa, trava), alergija na hranu (najčešće je to kikiriki, mleko, jaja, riba, soja), alergija na lateks (gumu), kontaktna alergija (na kreme, razne losione I mleka za tela).

Seboreični dermatitis je uglavnom  oboljenje kože koja je prekrivena dlakama gde ima lojnih žlezda. Na zahvaćenoj regiji je prisutan svrab, bol I perutanje. Ovaj oblik dermatitis se obično javlja na  temenu, iznad obrva a može se javiti i iza ušiju, oko nosa…

Kontaktni dermatitis je reakcija kože kada dođe u kontakt sa određenim alergenima. Reakcije se javljaju kada koža dođe u dodir sa kozmetičkim  preparatima, kremama, deterdžentima, farbama za kosu, izbeljivačima. Simptomi kontaktnog dermatitisa (jak svrab, bol, crvenilo, stvaranje krasti) se javljaju na mestima gde je došlo do kontakta određenog predmeta ili proizvoda sa kožom – na zglobu ruke (od ručnog sata), na leđima (od kopči grudnjaka), oko struka (od šnale na kaišu).

Fotodermatitis je reakcija kože na sunce, to jest na ultraljubičaste zrake. Kada koža, koja je previše osetljiva na sunce, dođe u dodir sa sunčevim zracima mogu se pojaviti mrlje, crvenilo I plikovi koji mogu da izazovu svrab. Neke vrste lekova mogu biti uzrok ovog oboljenja. Neki od njih su: neke vrste diuretika, antidepresiva, antipsihotika, antibiotika…

  • Prurigo nodularis je kožno oboljenje gde na delovima ekstremiteta nastaju čvorići (nodulusi) crvenoljubičasti ili crvenosmeđe boje, koji su praćeni svrabom.
  • Lichen planus je upalna bolest kože koja zahvata kožu ili sluzokožu (usna duplja). Kada bolest zahvati sluzokožu teže se leči od lečenja obolele kože. Treba napomenuti da ovo oboljenje nije zarazno ni nasledno i možemo je okarakterisati kao autoimunu bolest. U nekim slučajevima može biti reakcija na određeni lek. Na koži, koja je zahvaćena ovom regijom , se mogu pojaviti tamnoljubičaste kvržice, mehurići koji se kasnije pretvaraju u kraste. U ustima se mogu pojaviti bele mrlje koje mogu ostati čak doživotno. Prisutan je jak svrab a u nekim slučajevima je zabeležen gubitak kose.
  • Necrobiosis lipoidica je bolest koja najčešće zahvata kožu potkolenica. Ređe se javlja na gornjim udovima i licu. Najčešće se javlja kod ljudi koji već boluju od dijabetesa. Pojavljuju se čvorići smeđe ili ružičaste boje koji se mogu spajati u ograničene ploče.
  • Eritodermija je teško stanje kada je veći deo kože prekriven crvenilom. Ovo stanje se može javiti kod raznih bolesti kože. Najočigledniji simptomi su crvenilo i ljuštenje kože. Pacijent oseća malaksalost, slabost, povišenu telesnu temperaturu, uvećane limfne žlezde.
  • Pretibijalni miksedem je otok ili crvenilo podkolenica koje je praćeno uvećanjem štitne žlezde. Otok nastaje skupljanjem mukopolosaharida u dermisu (unutrašnji deo kože) .
  • Neke vrste psorijaze (psorijaza glave, šake i stopala, plaque psorijaza) mogu biti uspešno lečene Beloderm kremom. Genetika, infekcije, stres, pojedini lekovi kao i povrede na koži mogu izazvati psorijazu. Najčešći simptomi psorijaze su: svrab, ljuštenje kože, crvene i ponekad bolne mrlje, zadebljana koža… Treba znati da psorijaza nije zarazna bolest.

Upotreba Beloderm kreme

Beloderm kremu je potrebno naneti jednom ili dva puta u toku dana na celu površinu obolele kože lagano utrljavajući u kožu. Kod nekih oboljenja efikasnije rezultate ćete postići ako mažete jednom dnevno, dok tabane i ruke ćete morati da mažete nekoliko puta na dan.

Kremu ne biste trebalo mazati duže od tri nedelje. Kod hroničnih bolesti, i nakon nestanka znakova bolesti, nastavite sa mazanjem kreme, kako se ne bi bolest vratila. Kod dece, kao i kada mažete kremu na lice, ne bi je trebalo koristiti duže od pet dana.

Ne bi trebalo aplicirati kremu ispod zavoja (osim kada je to neophodno) niti ispod pelena jer koža može apsorbovati veću količinu nego što je potrebno.

Kontraindikacije

Postoje bolesti, stanja kože kada nije preporučljivo nanošenje ove kreme da ne biste pogoršali stanje. Neke od njih su:

–     Akne ili bubuljice su upalno oboljenje kože. Najčešće se javljaju na licu, vratu dekolteu I leđima. Ovu pojavu izaziva višak sebuma (prekomerno lučenje loja).

–     Rosacea (pojačano crvenilo na licu) je oboljenje lojnih žlezda lica. Obično se javlja kod osoba koje imaju svetliji ten. Ovo oboljenje karakterišu prošireni kapilari, osip, naleti crvenila. Posebno je crvenilo izraženo posle konzumiranja alkohola I začinjene hrane, kao I iz prelaska iz tople u hladnu prostoriju. Stres I hormonalni poremećaj mogu biti razlozi za pojavu rozacee.

–    Perioralni dermatitis najčešće se javlja oko usana, mada se može pojaviti na drugim delovima lica – u predelu nosa, čela I oko očiju. Po statistici od ovog oblika dermatitis više boluju žene od muškaraca.

–  Pelenski dermatitis (ojed) je oboljenje kože kod bebe koje nose pelene gde se stvara crvenilo u predelu bebine guze, butina, struka, genitalija. Poželjno je što češće menjanje pelena i potražiti savet lekara oko kreme protiv ojeda.

–  Virusne infekcije kože: herpes simpleks – karakteriše se pojavom crvenih vezikula koje su ispunjene tečnošću. Najčešće se javlja oko usana, nosa i genitalija. Kada se jednom zarazimo virusom HSV, koji uzokuje herpes simpleks, on zauvek ostaje u organizmu. Varičele (ovčje boginje) se prenose preko disajnih organa. Pre pojave ospi dete može da bude malaksalo i da ima povišenu telesnu temperaturu. Ospe se mogu javiti bilo gde na telu i praćene su svrabom. Osoba koja ima ovčje boginje mora se odupreti svrabu da se stanje ne bi pogoršalo i da ne bi došlo do infekcije.

Moguća neželjena dejstva

Beloderm krema može u određenim slučajevima izazvati nuspojave, koje su obično blage. Uglavnom nastaju zbog predoziranja ili nepravilnog apliciranja kreme i u većini slučajeva nestaju nakom prekida tretiranja bolno mesto kremom.

Po iskustvima onih koji su primetili neželjena dejstva najčešće je zabeleženo: lokalna preosetljivost, iritacija, suva ili ispucala koža, strije, tačkasto krvarenje, prošireni kapilari u koži, crvenilo, osip, peckanje, svrab, promena boje kože…

Kada primetite bilo koje neželjeno dejstvo prekinite upotrebu kreme. U slučaju da ne primetite poboljšanje obratiti se lekaru.

Trudnice treba da koriste ovu kremu samo kada je neophodno i kada imaju odobrenje lekara. Preporučljivo je mazati što manju količinu na što manjoj površini. Beloderm kremu možete pronaći u apoteci uz lekarski recept po ceni od oko 200 dinara u zavisnosti od proizvođača.

U većini slučajeva korisnici su zadovljni rezultatima koje kreme donosi ali morate biti uporni i pratiti uputstva.

Kada primetitie bilo kakvu promenu na koži obratitie se lekaru kako bi tačno utvrdio o kojoj bolesti je reč. Pogrešno lečenje može biti vrlo opasno i može pogoršati već postojeće stanje.

Sponzorisano:

Loading...