Biogaia kapi za bebe – upotreba, iskustva i cena

Sve bebe imaju gasove u stomačiću. Neke bebe, nažalost, imaju više gasova od drugih.

Dalje, neke bebe imaju gasove koji lakše prolaze, a to može biti povezano sa naučenim ili urođenim sposobnostima.

Iako je određena količina gasova u potpunosti normalna, može se dogoditi da dođe do neugodnosti kod vaše bebe, ako primećujete simptome poput abdominalnog nadimanja, tvrdog stomačića, čestog ispuštanja gasova, štucanja, grčeva ili nemira.

Odakle gasovi kod beba?

Novorođenče može imati gasove usled nekoliko faktora. Gasovi se proizvode u digestivnom traktu od trenutka kada beba prvi put popije svoje mleko. Gasovi kod novorođenčeta su prirodni nusproizvod varenja laktoze, proteina i drugih hranljivih materija. Neki pedijatri i lekari specijaliste, tvrde da tragovi hrane koja proizvodi gasove, kao što su kupus i slično povrće ili mahunarke, mogu biti preneti s majke na bebu.

Drugi stručnjaci takođe upozoravaju na prekomernu kiselost u majčinoj ishrani. Citrusi i sokovi, jagode i paradajz, imaju velike količine kiselosti i mogu iritirati bebu. Mlečni proizvodi u majčinoj ishrani mogu takođe voditi ka intoleranciji kod bebe. Problem je obično povezan sa proteinima koji se nalaze u mleku, siru, puteru, jogurtu, sladoledu, itd. Netolerancija na soju i kikiriki kod beba često prati netrpeljivost prema mlečnim proizvodima. Kada doji, majka može testirati kako ove namirnice utiču na bebu, tako što će na dve nedelje uklanjati neki od ovih proizvoda iz svoje ishrane.

Mehurići vazduha se takođe mogu naći kod bebe tako što će ih beba uneti kroz usta. Najčešće se to dešava tokom dojenja ili hranjenja. Iz tog razloga je veoma važno da beba podrigne na svaka 3 ili 5 minuta tokom hranjenja ili dojenja. Ako se beba hrani iz flašice, onda treba proveriti da li je cucla dobre veličine za nju. Ako je cucla prevelika, onda će beba brzo sisati, ako je cucla mala, onda će beba gutati vazduh.

Zašto gasovi kod beba uzrokuju bol i nelagodnost?

Obično gasovi kod bebe nisu veliki problem i ne izazivaju bol niti neugodnost jer brzo i lako prolaze kroz digestivni sistem. Međutim, bebe su rođene sa nedovoljno razvijenim stomakom i želucem. Većina stručnjaka se slaže da u prvih 13 nedelja života, bebin digestivni sistem tek uči da funkcioniše. Mišići koji podržavaju varenje nisu razvili odgovarajući ritam (peristalsis) da bi gurali hranu efikasno kroz digestivni trakt.

Dalje, bebama fali dobronamerna bakterijska flora (probiotici) koja se razvija vremenom kako bi pomagala varenju i kompletirala posao koji obavljaju enzimi koji se luče u digestivnom sistemu. Verovatno je i to jedan od razloga stvaranja gasova, kao i mučnih grčeva koje preživljavaju i bebe i njihovi roditelji.

Svaki roditelj koji je imao bebu sa grčevima zna kakva je to noćna mora. Iako je normalno da beba plače, procenjuje se da 15 do 25% naizgled zdravih beba često neprekidno plače. Doktor tada može da dijagnostikuje grčeve na osnovu posmatranja bebinog ponašanja. Beba  koju muče grčevi počinje da plače kada napuni tri nedelje starosti. Plakanje obično počinje u popodnevnim časovima, traje više od tri sata i dešava se više od tri dana u nedelji. Grčevi dostižu pun intenzitet u uzrastu od 6 do 8 nedelja, a obično prestaju kada beba napuni 3 meseca.

Doktori insistiraju na tome da beba sa grčevima nije nezdrava beba, ali niko još nije istakao tačan uzrok neugodnosti zvane grčevi. Veliki broj stručnjaka veruje da grčevi mogu biti povezani sa gasovima ili sa varenjem, dok drugi sugerišu da bi to mogla biti alergija na mleko, intolerancija na laktozu ili nedovoljno sazreo crevni sistem.

Lekari tada pomažu roditeljima i bebama na taj način što pokušavaju da upute zabrinute roditelje kako da upravljaju ovim stanjem, kako da umire bebu i njeno plakanje, dok se osnovni zdravstveni uzrok previđa.

Probiotik za grčeve: dobra bakterija može izlečiti bebin stomačić

Iako se egzaktan uzrok grčeva kod beba dugo smatrao misterioznom pojavom, istraživači su potvrdili da je nedostatak dobrih bakterija u crevima jedan od mogućih uzroka grčeva kod beba.

U jednoj studiji se pokazalo da su bebe koje su imale raznovrsnije vrste dobrih bakterija u stomaku imale manje grčeva. Konkretnije, svaka beba koja je imala malo dobrih bakterija i mali broj raznovrsnih bakterija, imala je veće probleme sa grčevima.

Upravo iz ovih razloga, na tržištu su se pojavili suplementi poput Biogaia kapi za bebe.

Šta su Biogaia kapi i kako deluju?

Biogaia kapi zapravo sadrže aktivne, žive bakterije Lactobacillus reuteri.  Šta znamo o ovim bakterijama? One su izolovane iz mleka humanog porekla bez toksina, da bi se kasnije veštački pravile u laboratorijama. Ukoliko se unese svega pet kapi Biogaia, uneće se sa njima i 100 miliona Lactobaccilus reuteri bakterija.

Lekari smatraju da ove kapi mogu da pomognu bebama da olakšaju grčeve, ali i da održe ravnotežu u crevnoj flori.

Biogaia baby kapi pored dobrih bakterija sadrže i suncokretovo ulje.

Proizvođač tvrdi da su Biogaia baby kapi potpuno bezbedne za bebe koje su tek rođene, da imaju neutralan ukus i da su potpuno otporne na antibiotike i stomačnu kiselinu.

Probiotici, odnosno Lactobacillus reuteri štite sistem za varenje od “neprijateljskih” bakterija. Ove bakterije koje su potpuno prirodne, mogu da prežive u žuči i želudačnoj kiselini. One rade po principu vezivanja za sluzokožu creva i njihove ćelije epitela, a zatim se razmnožavaju stvarajući kolonije.

Ime ovih “prijateljskih” bakterija je vezano za antimikrobnu supstancu reuterin. Bakterije luče, tj. proizvode ovu supstancu koja uspeva da spreči rast svih nepovoljnih mikroorganizama koji se razvijaju ili napadaju sistem za varenje. Uz sve to, reuterin ne utiče loše na bakterije koje nisu štetne.

Zahvaljujući Biogaia kapima, deca koja ih uzimaju imaju manji rizik da dobiju dijareju koja biva izazvana rotavirusom. Ujedno, ove kapi pojačavaju imunitet, sprečavaju prehladu i prateće simptome kao što su temperatura, prehlada, groznica, infekcije.

Mogu li Biogaia kapi naneti štetu ili izazvati neka neželjena dejstva?

Prema svim studijama koje su obavljene u vezi sa dejstvom ovih kapi, a studije su se izvodile na tek rođenim bebama, kao i na maloj deci i odraslima, zaključeno je da Biogaia kapi nisu imale nikakva štetna i neželjena dejstva.

Kako se daju Biogaia kapi?

Preporučena doza za bebe je pet kapi u toku dana. Međutim, kao i kod svakog leka ili suplementa, najbolje bi bilo da dečiji lekar proprati davanje leka, kao i da preporuči dozu u odnosu na detetovo zdravlje i stanje.

Kapi možete slobodno rastvoriti u vodi ili hrani koju dajete detetu.

Dakle, kapi dajete samo jednom u toku dana, ali je važno da to bude svakoga dana u isto vreme.

Iskustva i cena

Iskustva roditelja koji su davali Biogaia kapi svojim bebama su uglavnom pozitivna. Jedina primedba je bila da posle nekog vremena više nisu bile efikasne, tj. delotvorne.

Kada su u pitanju grčevi kod beba, važno je reći da se delotvornost osetila tek nakon nekoliko dana od početka korišćenja suplementa.

Biogaia kapi za bebe se nalaze u dobro snabdevenim apotekama, a koštaju oko 1.000 dinara.

Sponzorisano:

Loading...