Bol ispod levog rebra i leve strane stomaka – uzrok, simptomi i lečenje

Ponekad se čovek prilično uspaniči kada oseti bol ispod levog rebra ili sa leve strane stomaka. Pošto bol ume da bude jak i oštar, odmah se pomisli na infarkt. Tačno je da bol sa leve strane ispod grudnog koša može da ukazuje na anginu pektoris ili slična ozbiljna zdravstvena stanja, ali moramo reći da za ovakvu vrstu bola postoje još neki mogući uzroci.

Uzroci mogu biti povezani sa radom bubrega, mogu se ticati lošeg funkcionisanja digestivnog sistema, a ponekad su povezani i sa slezinom.

Jedno je sigurno – ovaj tip bolova ne treba zanemarivati i ignorisati, naročito ako se javi dok trčite ili pri udahu. Recimo, gorušica ume da izazove bol u grudima koji ljude često podseti na jedan od simptoma srčanog udara. Možda ste imali nesreću ili ste nezgodno pali, pa ste nagnječili ili polomili rebro, a to nijedan zdravstveni radnik nije konstatovao, pa osećate bol sa leve strane. Ovakva povreda može ponekad da dovede do kasnijih komplikacija koje su opasne i teške.

Veoma je važno da pravilno prepoznate tip bola sa leve strane stomaka ili ispod levog rebra jer će to imati značajnu ulogu u otkrivanju pravog uzroka.

Postoje mnogi uzroci ove vrste bola, a mi ćemo opisati neke od mogućih.

Mogući uzroci bola ispod levog rebra

Bolovi vezani za plućne probleme. Prvi niz mogućih uzroka vezan je za plućne bolesti i probleme. Bol ispod desne ili leve strane grudnog koša zavisi od toga koje je plućno krilo u problemu. Ako je u pitanju leva strana pluća, moguće je da će se bol pojaviti ispod levog rebra, a pravi uzrok može biti neka od respiratornih infekcija. Još neke vrste plućnih oboljenja mogu da se iskomplikuju i da pre toga izazivaju bol. Ako vam se dogodi da primetite bol ispod levog dela grudnog koša koji ne možete da objasnite, onda se obratite lekaru što je pre moguće.

Bolest pod imenom pneumotoraks, poznata je i kao “pucanje pluća”. Dešava se da kao jedan od simptoma, pacijent oseti bol ispod grudnog koša. Do pneumotoraksa dolazi tako što se vazduh sakupi između grudnog koša i pluća, tj. u šupljini, pa dođe do diskontinuiteta između delova plućne maramice. Vazduh koji se nalazi u alveolama sada curi u plućnu maramicu i upravo ovaj vazduh dovede do odvajanja tkiva pluća od grudnog zida. Tom prilikom dolazi do stvaranja pritiska, a ovaj pritisak izazove bol koji se pojačava, naročito tokom udisaja. Ponekad ovaj vazdušni pritisak potisne pluća, a to dovede do prestanka disanja ili do kolapsa.

Rastući pritisak izaziva bolove na obe strane grudi. U ovom slučaju, pacijent mora zatražiti hitnu bolničku pomoć.

Kolaps pluća ili atelektaza je još jedan od uzročnika pojave oštrih, jakih i iznenadnih bolova ispod grudnog koša i u grudima. Kada pacijent pokušava da udahne ili da diše duboko, ovaj bol se pojačava. Istovremeno, dah postaje kraći, diše se ubrzano, kašalj prekida normalno disanje i pacijent je umoran. Do kolapsa dolazi najčešće kod osoba koje su teški pušači ili im je neko od predaka imao sličnu istoriju bolesti. Atelektaza može da bude delimična ili potpuna, a njoj će prethoditi izvesni problemi sa disanjem. Uzroci ovakvog kolapsa mogu biti povezani i sa udisanjem nekog stranog tela, sa ozbiljnom i teškom astmom, fibrozom ili traumom grudnog koša.

Upala pluća, medicinski nazvana pneumonija je zabrinjavajuće zdravstveno stanje koje se često manifestuje oštrim bolovima u plućima. Ovi bolovi znaju da budu jači kada pacijent kašlje ili diše dublje. Uz bolove koji liče na probadanje sa leve strane ispod rebara ili sa desne strane ispod rebara i to dok kašljete, možete imati groznicu ili nemogućnost pravilnog disanja. Pacijent se oseća slabo i prijavljuje čest zamor.

Upala plućne maramice, koja se još zove i pleuritis, dovodi do upale tkiva kojim su obložena pluća. U isto vreme ovi slojevi se napune vodom, tj. tečnošću, pa se vrši pritisak na plućna krila. Ovaj pritisak dovodi do bolova na onoj strani gde je upala. Tamo gde je upaljeno plućno krilo, pacijent će osećati oštar bol. Takođe, kada osoba kija, kašlje ili duboko diše, bol će se intenzivirati.

Bolovi vezani za srčane probleme. Drugi niz uzroka bola sa leve strane stomaka i ispod levog rebra tiče se srca i problema sa srcem. Pošto se srce kod čoveka nalazi po sredini grudi, ali je njegov veći deo smešten ulevo, svaki bol koji se desi u vezi sa srcem, osećaće se više sa leve nego sa desne strane. Tako će biti pogođena leva ruka, levo rame, leva lopatica, ali i prostor ispod levog rebra.

Bol ispod rebara sa leve strane koji može najviše da zabrine jeste bol koji je izazvan srčanim udarom. Svi znamo da će do srčanog udara doći kada u arterijama koje su koronarnog tipa dođe do blokade. Tada u srce ne može da dospe krv koja sadrži kiseonik i taj događaj nazivamo infarktom ili srčanim udarom. Pacijent oseća nelagodonost u vidu osećaja stezanja unutar grudi. Ako osetite bol koji je potekao od srca, a dešava se sa leve strane grudnog koša, onda je to simptom mogućeg srčanog udara koji se približava. Obično je ovakav bol praćen nekom vrstom naduvenosti u grudima, trnjenjem u vilici, rukama, vratu i senzacijom pečenja u centralnom grudnom predelu. Pacijenti se žale i na skraćen dah, mučninu i navode da ih je oblio hladan znoj.

Bol sa leve strane može ukazivati na anginu pektoris. I ova bolest je posledica nedovoljne snabdevenosti srca kiseonikom. Pacijent ima zapušene arterije, hipertenziju, visok holesterol, slabu cirkulaciju. Ovaj bol u mnogome podseća na bol koji izazove srčani udar.

Kada pacijent ima nestabilnu anginu pektoris, onda ponekad može osećati trenutačnu bol, tačnije neku vrstu neprijatnosti ispod levog rebra.

Upala srčane maramice ili perikarditis je još jedan mogući uzrok probadajućeg bola ispod levog rebra. Bol će se pojačavati kada pacijent kašlje. Srce čoveka je obloženo srčanom maramicom, isto kao što su i pluća obložena plućnom maramicom. Ako dođe do inflamacije perikarda (srčane maramice), pacijent će osetiti probadajući bol. Ne zna se do kraja šta je to što izaziva upalu perikarda. Ponekad je to infekcija virusnog tipa, a dešava se da bude izazvana traumom srca ili grudnog koša. Osoba sa zapaljenom srčanom maramicom se žali na već pomenute bolove sa leve strane, na veću telesnu temperaturu, oticanje i lupanje srca.

Upala grudne kosti. Grudna kost ili sternum se takođe može naći pod upalom. Medicinski naziv za inflamaciju hrskavice sternuma je kostohondritis. Kada osoba pati od ove bolesti, tj. stanja, može osećati intenzivan i oštar bol sa leve strane, u i ispod grudnog koša. Do kostohondritisa dolazi posle neke manje traume na samom sternumu ili kada se iskomplikuje operacija koja se vrši u gornjem delu grudi. Kod nekih pacijenata se ovo stanje razvija kao posledica inficiranog respiratornog trakta.

Osoba koja pati od kostohondritisa može izjaviti da oseća jači bol dok kašlje. Ponekad se bol koji je posledica kostohondritisa prenosi i na levi deo stomaka, pa čak i leđa. U tom slučaju lekari preporučuju odmaranje, odustajanje od fizičke aktivnosti, sportova koji podrazumevaju kontakt, itd. Dobar prirodni lek je čaj od kurkume i đumbira, zatim tople obloge, itd.

Bolovi povezani sa organima na levoj strani abdomena (slezina i pankreas). Slezina je organ veličine pesnice koji se nalazi u gornjem levom delu vašeg abdomena, odmah pored želuca a iza vaših levih donjih rebara. To je veoma važan deo vašeg imunog sistema, ali se bez nje može živeti. To je zato što jetra može preuzeti mnoge funkcije slezine. Bol u slezini se obično oseća kao bol iza vašeg levog rebra. To mesto može biti osetljivo na dodir. Bol je obično znak oštećene, naprsle ili uvećane slezine. Slezina se može oštetiti ili napući nakon nasilnog udarca ili naduvavanja abdomena, automobilske nesreće, sportske povrede ili frakture rebara. Naprsnuće se može desiti istog trenutka, ali može proći i nekoliko nedelje od povrede. Znakovi naprsnuća su: bol ispod levog rebra i osetljivost kada dotaknete ovo područje, zatim vrtoglavica i brzi otkucaji srca usled niskog pritiska koji je izazvan gubitkom krvi. Ponekad kada legnete i podignete noge, bol možete osetiti na vrhu levog ramena. Naprsla slezina je hitno medicinsko stanje i morate se odmah obratiti lekaru.

Uvećana slezina je stanje u kojem slezina natekne posle neke infekcije ili povrede. Ona može postati uvećana i kao rezultat bolesti pod imenom ciroza, leukemija ili reumatodni artritis. Uvećana slezina ne izaziva uvek simptome, ali se može prikazati kroz sledeće situacije:

  • osećanje potpune sitosti odmah nakon jela jer uvećana slezina pritiska želudac;
  • osećanje nelagodnosti ili bola iza vašeg levog rebra;
  • anemija i zamor;
  • učestale infekcije;

Slezina ne mora uvek biti uklonjena ako je uvećana. Lekar vam može dati terapiju i morate je stalno kontrolisati.

Pankreas je žlezda koja se nalazi u gornjem delu abdomena. Jedan deo pankreasa se nalazi bliže levoj strani. Ako osetite bolove sa leve strane stomaka, pankreatitis može biti uzrok. Pankreatitis je stanje koje nastaje kao posledica upaljenog pankreasa. Kada žlezda bude pod inflamacijom, stanje može progresirati pa će pankreas postati natečen, kao i okolni krvni sudovi. Digestivni sokovi postaju zarobljeni i kreću da vare sam pankreas. Pankreatitis može biti akutan i hroničan. U oba slučaja može doći do teških komplikacija.

Pankreatitis može nastati i zbog zloupotrebe alkohola ili kamena u žuči, a pacijenti često osećaju bolove sa leve strane stomaka nakon što unesu masnu hranu i leže na leđima.

Kamen u bubregu je još jedan od mogućih uzroka bolova sa leve strane. Ako u levom bubregu imate početak kalcifikacije ili se kamenčić već stvorio, onda se događa da osećate bolove sa leve strane, ispod rebara.

Bolovi vezani za probleme sa varenjem. Probavni ili digestivni problemi mogu biti uzrok pojave slabijih ili jačih bolova sa leve strane abdomena ili ispod levog dela grudnog koša. Jedan od najčešćih i najuobičajenijih problema koji dosta ljudi oseti tokom života jeste gorušica. Ona može izazvati bolove jer se kiselina iz želuca vraća iz nekih razloga u jednjak. Ti bolovi peku i ponekad bivaju oštri, pa podsećaju pomalo na srčani udar. Ponekad i jesu predznak za srčani udar. Jednjak na svom donjem delu ima jedan mišićni prsten. Kada je taj mišićni prsten opušten više nego što bi trebalo, on dopušta kiselini iz želuca da se vrati na gore. To vraćanje se naziva gastroezofagealni refluks, u narodu poznatiji kao gorušica. Mi ga osećamo kao neprijatnost u abdomenu. Začinjena, masna hrana i nepravilan način spremanja hrane (zaprške) utiču na pojavu gorušice. Pacijent može biti dugo izložen refluksu kiseline koji nije tretiran ispravno, a to na kraju dovede do upale jednjaka i do pojave čireva.

Osobe koje imaju gorušicu moraju odmah prekinuti sa starim navikama u ishrani i moraju potpuno promeniti način života. Trebalo bi da se dobro informišu o svim namirnicama koje konzumiraju i da prave dobar izbor među njima. Ove osobe moraju strogo voditi računa da ne uzimaju gazirana pića, teške i masne namirnice, kafu, alkohol, šećere. Cigarete takođe predstavljaju opasnost.

Do pojave gorušice može doći i u trudnoći. Ovo je već drugačiji tip gorušice u odnosu na prethodno opisani. Buduće majke mogu osetiti bol sa leve strane stomaka ili ispod rebara sa leve strane. Materica se u trudnoći povećava iz dana u dan kako beba raste. Ovako povećana materica sada pritiska želudac, a pritisnut želudac kreće da vraća kiselinu. Hormoni koji su sada drugačiji umeju da izazovu opuštanje nekih mišića, a među tim mišićima se nalaze i mišići jednjaka. Ishod je isti bez obzira da li je u pitanju jedan ili drugi razlog.

Trudnice često imaju drugačije funkcionisanje creva nego kada nisu u drugom stanju. Creva sporije rade, a hrana koju unesu u želudac se zadrži duže nego obično, pa nagomilana želudačna kiselina počne da se vraća. Trudnice osete pečenje i bol.

Ova vrsta bola kod trudnica je najprisutnija u poslednjem tromesečju trudnoće, zato što materica tada dostiže punu veličinu i jako pritiska želudac.

Na sreću, beba nema nikakav dodir sa ovim dešavanjima.

Budućim majkama se preporučuje da ukoliko imaju ovakve probleme povedu računa o količini i učestalosti unesenih namirnica. Bolje je da jedu češće po malo i da to budu namirnice koje su prijatne, lagane i sveže. Bademi su poznati kao sakupljači kiseline, pa se preporučuje njihovo grickanje.

Kod ovakvih situacija se uvek preporučuje i uzimanje dosta tečnosti.

Sponzorisano:

Loading...