Brazilski orah za zdravlje i cena

Brazilski orah izgleda kao blago zavijeni trougao, zatvoren u vrlo krutoj ljusci i smešten su u grupi u većem orahu koji podseća na kokos, čak sa vlastitom krutom korom.

U jednom takvom orahu može se naći i do 28 manjih brazilskih oraha. Brazilski orah pripada grupi orašastih plodova, koji su uglavnom veoma ukusni zdravi ali isto tako i skupi. Ipak, zdravlje nema cenu, kažu ljudi, pa kada dobijete nagon za grickanjem, umesto za nezdrave namrinice, bolje je da izdvoijte novac za neki od orašastih plodova, koji će vam i prijati ali ujedno i poboljšati opšte stanje vašeg organizma.

Inače, iako je kod nas poznat pod nazivom brazilski orah ovaj koštunjavi plod u Brazilu se zove castanhas-do-Pará, dok se u Boliviji zove almendras.

Zanimljivo je da se u botaničkom pogledu ovaj koštanjavi plod ne smatra čak ni orahom, već semenom. Ipak, kod nas je poznat kao brazilski orah koji i odnosnu na ostale orašaste plodove ima zaista bogat ukus i obiluje masnoćama. Ipak, baš iz ovog razloga ne bi trebalo da preterujete sa konzumacijom.

Selen – jako bitan mineral koji možete naći u brazilskom orahu

Ono po čemu je brazilski orah zaista prepoznatiljv jeste opšte poznata činjenica da ovaj plod obluje selenom, koji se inače nalazi u vrlo malom broju namirnica. Brazliski orah sadrži više selena nego gljive, žitarice meso, ribe i jaja.

Selen inače utiče na rad štitne žlezde, pa je zato poželjan u ishrani kod i vegetarijanaca. Takođe, selen je i vrlo snažan antioksidans, a poznato je da oni usporavaju staregenje i štite od raznih bolesti pa ako jedete brazilski orah koji obiluje selenom usporićete proces starenja vašeg organizma i ojačati imunitet u isto vreme.

Ostali bitni sastojci u brazilskom orahu

U ovom koštunjavom plodu nalazi se i mnogo E vitamina, koji štiti ćelije od razvoja slobodnih radikala ali i puno vitamina B kompleksa i brojnih druga minerala koji su vrlo bitni za normalno funkcionisanje našeg organizma.

Za šta je dobar brazilski orah?

Ovo sjajno koštunjavo voće najviše je poznato po selenu, vitaminu E i generalno važi za odličan antioksidans.

brazilski orah za zdravlje i cena

Pored toga, dobar je i za kosti, protiv raznih malignih oboljenja, zatim pospešuje rad štitne žlezde i ono što je jako bitno za ljude koji su osetljivi na njega – ne sadrži u sebi gluten.

Za šta se još koristi brazilski orah?

Osim u oshrani brazilski orah se koristi i za sapune,jer pospješuje hidrataciju kožei hrani je vitaminima, ali se koristi i za ulja za sunčanje, balzame za usne, kreme za sunčanje…

Dnevna doza – koliko uzeti brazilskog oraha na dan?

Ne treba preterivati sa njegovom konzumacijom, jer samo dva brazilska oraha zadovoljavaju dnevne potrebe organizma za selenom, dok bi četiri ili pet već bilo previše za vaš organizam.

Brazilski orah – gde kupiti i koja je cena?

Brazilski orah se može kupiti u svakoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane, a cena varira od prodavnice do prodavnice. Obično se kreće izmedju 150 i 200 dinara za 100 grama.

Mi uskoro otvaramo internet prodavnicu zdrave hrane i prodavnicu u Beogradu pa ćete moći da ga nabavite i kod nas po jako povoljnoj ceni.

Sponzorisano:

Loading...