Čaj od belog sleza – lekovita svojstva i recepti

Beli slez (Althaea officinalis) je višegodišnja aromatična biljka koja raste u vlažnim predelima Evrope, Afrike i zapadne Azije. Beli slez je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima. Naročito je popularan čaj od belog sleza koji se pravi od listova i od korena ove biljke.

U nastavku možete saznati nešto više o lekovitim svojstvima belog sleza i o receptima za njegovu pripremu.

Lekovita svojstva

Čaj od belog sleza sadrži mnogo lekovitih svojstava i može da pomogne u lečenju raznih bolesti. Listovi belog sleza sadrže eterična ulja, tanine, fenole i sluz, dok se u korenu belog sleza nalaze još i kvercetini, flavonoidi i šećeri.

caj od belog sleza - lekovita svojstva i recepti

Čaj od belog sleza je najpoznatiji po tome što leči urinarne probleme i rastvara kamenje u bubregu. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, čaj od belog sleza je dobar za jačanje imuniteta i za borbu protiv virusa i bakterija. Ovaj čaj ublažava bol u grlu, iritacije i upalu sluzokože usta i ždrela. S obzirom da sadrži velike količine biljne sluzi, čaj od belog sleza je dobar lek za suvi kašalj i za druge respiratorne probleme. Beli slez ima sposobnost da umiruje iritiranu sluznicu i da razgrađuje sekret koji izaziva kašljanje.

Takođe, ovaj čaj je dobar za varenje i za lečenje upala u digestivnom traktu. Čaj od belog sleza reguliše probavu i ubrzava metabolizam. Na taj način, pomaže u gubitku kilograma, a istovremeno pruža i osećaj sitosti. Dokazano je da čaj od belog sleza može da leči i upalu sluzokože želuca, naročito u kombinaciji sa kamilicom. Takođe, može da leči upalu debelog creva, dijareju i povraćanje. Čaj od belog sleza može da se koristi i za spoljnu upotrebu. Obloge od belog sleza su dobre za lečenje čireva na koži i sluzokoži, opekotina, kao i za lečenje upale očiju. Ovaj čaj možete koristiti i za ispiranje zapušenog nosa kod beba, a može da leči i proliv kod novorođenčadi i male dece.

Recept za pripremu ovog čaja

Recept 1. Čaj od belog sleza se najčešće pravi od listova belog sleza. Potrebno je samo da 1-2 kašičice sušenog lišća belog sleza ili 2-3 kašike svežeg lišća ove biljke dodate u ključalu vodu i da pustite da odstoji 10-15 minuta. Nakon toga procedite čaj i možete ga konzumirati.

Recept 2. Čaj od belog sleza možete napraviti i od korena ove biljke. Potrebno je da kuvate osušeni i izdrobljeni koren belog sleza oko 15 minuta, a nakon toga procedite čaj. Preporučuje se da u toku dana popijete najviše 3 šolje čaja od belog sleza.

Recept 3. Još jedan način da napravite čaj od korena belog sleza jeste da ga držite 2h u hladnoj prokuvanoj vodi, a zatim da ga procedite i pijete nekoliko puta u toku dana, a po želji ga možete zagrejati. Mnogi smatraju da koren belog sleza ne treba kuvati jer se tada izdvaja skrob i napitak postaje mutan i gust.

Recept 4. Možete napraviti i čajnu mešavinu od belog sleza. Pomešajte 30 g korena belog sleza, 20 g usitnjenog ploda komorača i 20 g usitnjenog ploda anisa. Uzmite 2 kašičice ove mešavine i prelijte ih šoljom ključale vode. Preporučuje se da ovaj čaj pijete topao, pola sata pre jela.

Recept 5. Još jedna čajna mešavina sa belim slezom je veoma efikasna za lečenje upale grla. Pomešajte 50 g iseckanog korena belog sleza, 30 g korena sladića, 10 g korena ljubičice i 40 g lista podbela. Kuvajte 10-15 minuta, procedite pa dodajte 3 kašike meda i prokuvajte još malo. Pijte 2-3 šoljice ovog čaja dnevno.

Čaj od belog sleza možete koristiti i za ispiranje usta, odnosno za lečenje raznih upala u usnoj duplji. Uzmite jednu šaku usitnjenog korena belog sleza i stavite u 1 litar vode. Pustite da se kuva oko 10 minuta i ispirajte usta ovim čajem 3-6 puta dnevno.

Neželjeni efekti i moguće kontraindikacije:

Čaj od belog sleza je generalno bezbedan za upotrebu, ali ipak može imati neke neželjene efekte. Pre svega važno je da budete oprezni sa konzumiranjem ovog čaja ukoliko patite od bolesti jetre i dijabetesa, jer beli slez sadrži šećer i alkohol. Zatim, čaj od belog sleza može da utiče na dejstvo nekih lekova, a bilo bi dobro da ovaj čaj pijete najmanje 2h pre uzimanja leka. Preporučuje se da trudnice i dojilje ne konzumiraju ovaj čaj.

Gde kupiti ovaj čaj i koja je cena?

Mi uskoro otvaramo prodavnicu zdrave hrane pa ćete moći ovaj čaj da nabavite kod nas. Možete se besplatno prijaviti na našu email listu i obavestićemo vas čim krenemo sa prodajom da dobijete velike popuste.

Sponzorisano:

Loading...