Skinoren krema – upotreba za lice, fleke, ožilkje, cena i iskustva

Kada imate problema sa kožom, a pogotovu sa kožom lica, potrebno je obratiti se dermatologu kako biste dobili odgovarajuću terapiju.

Lice je deo tela koje prvo primetimo kada se upoznajemo sa drugom osobom I svi želimo da imamo čisto I blistavo lice. Da bismo postigli izgled lica kakav želimo potrebno je da vodimo pravilnu higijenu lica.

Dalje u tekstu daćemo vam nekoliko kratkih saveta kako da pravilno održavate higijenu lica.

  1. Za umivanje lica koristite mlaku vodu. Velika je zabluda da treba prati lice hladnom vodom. Hladna voda, kao I vruća, će šokirati lice I imaćete potpuno suprotan efekat. Može doći do pucanja kapilara I iritacije kože.
  2. Osim što, naravno, morate imati svoj lični peškir za umivanje, potrebno je da on bude mekan, da ne biste iziritirali nežnu kožu lica.
  3. Sredstva za čišćenje lica moraju da budu što prirodnija I blaga bez agresivnih sastojaka. Pre nanošenja sredstva za čišćenje lica navlažite kožu kako biste sredstvo razblažili vodom, a zatim sredstvo za čišćenje lica nanesite na prste, napravite sapunicu I umasirajte u lice blagim kružnim pokretima. Vrlo je bitno da dobro isperete penu sa lica mlakom vodom, u suprotnom može doći do isušivanja kože I žačepljenja pora.
  4. Koristite kreme za hidrataciju koja odgovara baš vašem tipu kože. U zavisnosti da li imate suvu ili masnu ili pak osetljivu kožu pronađite kremu koja je za vaš tip kože I koristite je redovno za dobre rezultate.
  5. Vrlo bitna stavka je skidanje šminke pre spavanja. Dermatolozi naročito upozoravaju o posledicama ,,spavanja sa šminkom,,. Ma koliko god da ste umorne temeljno skinite šminku I očistite lice da bi koža mogla da ,,diše,, preko noći. U suprotnom može doći do pojave crvenila, iritacija I nakupljanja gljivica.

U pubertetskom periodu naše telo prolazi kroz određene promene I u tom periodu je pojačan rad žlezda sa unutrašnjim I spoljašnjim lučenjem. Ponekad, lojne žlezde proizvode više sebuma (loja) nego što je koži potrebno.

Pored lojnih kanala dolazi do nakupljanja izumrlih ćelija kože  I samim tim do zapušavanja kanala I stvaranja čepova ispod kojih se stvara višak loja I može doći do razvoja bakterija I širenje infekcije na okolno tkivo. Akne se u najvećem broju slučajeva pojavljuju tamo gde su lojne žlezde najbrojnije, to jest na licu, vratu, leđima, ramenima I grudima.

Na nastanak akni utiču mnogi faktori:

  • Genetska predispozicija
  • Loša ishrana (Masna i prezačinjena hrana, slatkiši, gazirani sokovi mogu da pospešuju nastanak akni. Da biste imali zdravo lice potrebno je i zdravo da se hranite. Konzumirajte što više svežeg voća i povrća i pijte minimum 2 l čiste vode na dan.)
  • Kozmetička sredstva (Pre kupovine nekog kozmetičkog sredstva pročitajte sastav i trudite se da koristite što prirodnija kozmetička sredstva za lice. Odredite vaš tip kože i u zavisnosti od toga birajte kreme, losione mleka za čišćenje lica.)
  • Stres (U nekim slučajevima stres, koji izlučuje kortizol koji negativno utiče na kožu može da izazove pojavu akni ili bubuljica.)

Statistika kaže da su akne česta pojava kožnih oboljenja. Oko 85 % osoba između 12 I 25 godina ima problema sa aknama i oko 11 % osoba koji su stariji od 25 godina. Pored tinejdžera ovaj problem u manjem broju pogađa i decu i starije ljude.

Skinoren krema je isključivo za spoljnu upotrebu i dermatološki je testiran proizvod. Krema je homogenog sastava i bele je boje. Glavni sastojak navedene kreme je azelainska kiselina. Jedan gram kreme sadrži 200 mg azelainske kiseline. Osim nje krema sadrži I propilenglikol, glicerol, benzojevu kiselinu, vodu, ceteariloktanoat…

Glavna karakteristika Azelainske kiseline je što prodire u sve slojeve kože posle nanošenja kreme. Ona sa jedne strane ubija bakterije koje su odgovorne za nastanak akni dok sa druge strane smanjuje stvaranje sebuma i mitisera.  Prodiranje je mnogo brže kod oštećene nego kod zdrave kože. Navedena kiselina se iz organizma izlučuje urinom.

Propilenglikol u nekim slučajevima može da izazove iritaciju kože, dok benzeova kiselina, koja se u malim količinama nalazi u sastavu Skinoren kreme može da izazove blagu iritaciju kože, sluzokože I očiju.

Namena kreme

Skinoren krema se koristi za lečenje akni (acne vulgaris). Ova krema napada bakteriju Propionibacterium acnes koje su odgovorne za njihov nastanak I otklanja izumrle ćelije kože koje zatvaraju pore.

Veliki broj korisnika tvrdi da im je ova krema pomogla sa flekama.

Način upotrebe

Kao što smo već naglasili, krema je isključivo za dermalnu upotrebu. Pre apliciranja kreme potrebno je mlakom vodom oprati mesto koje ćete tretirati kremom a zatim dobro osušiti kožu utapkavanjem peškirom. Ako imate masan tip kože upotrebite blago sredstvo za čišćenje lica, kako biste skinuli višak masnoće sa lica. Ako imate normalnu ili mešovitu kožu kremu možete nanositi dva puta u toku dana, a ako vam je koža osetljiva tokom prve nedelje možete mazati kremu jednom dnevno, a zatim, kada se koža malo navikne na kremu  možete je mazati dva puta dnevno. Kremu koristite redovno, nežno je masirajući u kožu.

Potrebno je da celu regiju oštećene kože prekrijete kremom. Na primer ako vam je oštećeno celo lice trebaće vam 1 g kreme (otprilike 2,5 cm). Nakon upotrebe kreme, obavezno operite ruke mlakom vodom.

Vreme postizanja prvih vidljivih rezultata zavisi od stepena oštećenosti kože. Uglavnom se prvi rezultati vide posle 4 nedelje korišćenja. Za najbolji efekat potrebno je koristiti Skinoren kremu redovno više meseci. Trebalo bi napomenuti da kremu ne koristite duže od godinu dana.

Neželjena dejstva

Kao I kod drugih lekova I krema moguća su neželjana dejstva ali ona se javljaju veoma retko. Najčešće zabeležena neželjena dejstva su: svrab, perutanje, bol, crvenilo, suvoća, iritacije i promena boje kože. Ponekad se može javiti dermatitis, peckanje, akne, mašćenje kože ili pak neke druge nelagodnosti. Veoma retko se može javiti pucanje usana, mali plikovi na koži (vezikule), ekcem, ulceracija (pojava čira), izbijanje toplote na tretiranom mestu i neke druge alergijske reakcije.

Ako primetite ospe ili neku drugu alergijsku reakciju obustavite primenu kreme i obratite se lekaru.

Na početku lečenja može se pojaviti blaga lokalna iritacija kože. U većini slučajeva vremenom se iritacija povlači. Ako primetite iritaciju možete smanjiti količinu kreme  i mazanje ograničite na jednom dnevno. Ako se iritacija ne povuče prekinite sa tretiranjem kože.

Upozorenje i informacije

Ako ste alergični ili osetljivi na azelainsku kiselinu ili na bilo koji sastojak koji ulazi u sastav Skinoren kreme nemojte koristiti kremu.

Ova krema nije namenjena deci ispod 12 godina starosti. Ukoliko ste u drugom stanju ili dojite bebu posavetujte se sa lakarom ili dermatologom o upotrebi kreme. Krema je isključivo za spoljašnju upotrebu i treba izbegavati da krema dodje u kontakt sa očima, sluzokožom ili ustima. Ako ipak dođe do kontakta operite mesto mlakom vodom. Ako posle toga osetite bilo kakve nelagodnosti, crvenilo ili alergijsku reakciju obavezno se javite lekaru.

Proizvođač preporučuje da kremu čuvate na temperaturi do 30 stepeni, najbolje na suvom i mračnom mestu. Obavezno obratiti pažnju na rok trajanja, koji se nalazi na pakovanju na vidljivom mestu. Posle isteka roka nemojte koristiti kremu jer možete pogoršati stanje i izazvati nove iritacije.

Iskustva korisnika Skinoren kreme

Mišljenja su podeljena što se tiče rezultata koje krema daje. Jedan deo korisnika je primetio poboljšanje-smanjila se količina akni, nestale su fleke i koža je na izgled zdravija i lepšeg izgleda. I još navode da je bitno biti vrlo uporan jer ćete prve pozitivne rezultate videti nakon dve ili čak tri nedelje. Takođe jedan deo tvrdi da su na samom početku mazanja kreme osetili peckanje, blago crvenilo i svrab ali to je trajala par dana.

Drugi deo korisnika i nema baš dobro iskustvo sa Skinoren kremom. Tvrde da nisu videli pozitivne rezultate a da se pojavilo perutanje i suva koža.

Cena kreme

Skinoren kremu možete pronaći u gotovo svim apotekama. Jedna tuba kreme (30 g)  je oko 700-800 dinara u zavisnosti od same apoteke.

Kao i za svaki lek, tako i za ovaj, treba napomenuti da se pre svakog konzumiranja leka ili apliciranja kreme posavetujete sa vašim lekarom ili dermatologom kako biste što brže i efikasnije rešili problem.

Sponzorisano:

Loading...