Čaj od breze – lekovita svojstva i recepti

Breza (Betula pendula) je drvo srebrnkasto-bele kore koje raste u svim delovima Azije i Evrope, pa tako i kod nas.

Breza poseduje brojna lekovita svojstva, a može se koristiti u vidu organskog soka, tinkture ili čaja.

Lekovita svojstva

Čaj od breze je bogat izvor eteričnih ulja, vitamina C, saponina, tanina i flavonoida i pomaže u lečenju brojnih zdravstvenih problema. Pre svega, čaj od breze poseduje brojna antibakterijska i antivirusna svojstva, pa je dobar za jačanje imuniteta. Ako redovno budete pili čaj od breze nećete imati probleme sa prehladama i gripom. Zahvaljujući antiupalnim svojstvima, ovaj čaj sprečava razne upalne procese u telu.

caj od breze - lekovita svojstva i recepti

Zahvaljujući svojim diuretičkim svojstvima, čaj od breze pomaže da se iz organizma izbace višak tečnosti i štetne materije. Na taj način, ovaj čaj može da pomogne u skidanju kilograma i uklanjanju celulita. Ovaj čaj takođe reguliše varenje i ubrzava metabolizam. Ipak ne treba preterivati u konzumiranju ovog čaja, jer može doći do prevelikog izlučivanja tečnosti iz organizma. Čaj od breze leči urinarne poremećaje i ublažava bubrežne tegobe. Naročito je efikasan za lečenje bakterijskih infekcija u urinarnom traktu. Čaj od breze je veoma dobar lek u slučaju visokog krvnog pitiska. Zahvaljujući salicilatu, jedinjenju koje se nalazi u aspirinu, čaj od breze deluje kao prirodni analgetik. On pomaže u uklanjanju reumatskih bolova, u lečenju gihta i artritisa, a ublažava i upalu mišića. Čaj od breze se koristi i za spoljnu upotrebu. On pomaže u lečenju raznih kožnih oboljenja, akni, ekcema i bubuljica. Ovaj čaj podmlađuje tkiva i ubrzava zarastanje rana bez ikakvih ožiljaka. Preporučuje se da se kosa ispira čajem od breze ili da se čaj utrlja u kožu glave, da bi se eliminisala perut i sprečilo opadanje kose.

Recepti za pripremu ovog čaja

Čaj od breze se može praviti od listova i od kore breze, a brezu možete kombinovati i sa drugim lekovitim biljkama. Po želji možete čaj zasladiti medom. Savetuje se da nakon svake šolje čaja popijete i šolju vode.

Recept 1. Stavite u šolju 2-3 kašičice listova breze i prelijte ključalom vodom. Poklopite šolju i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Pijte ovaj čaj 3 puta u toku dana.

Recept 2. Uzmite 1 kašičicu osušene kore breze i ubacite je u šolju ključale vode. Poklopite šolju i pustite da odstoji 10-15 minuta. Ovaj čaj treba da pijete 2-3 puta dnevno.

Recept 3. Pomešajte 35 g lišća breze, 35 g plodova divlje ruže, 35 g cvetova zove, 35 g ljubičice, 70 g izdrobljenog semena komorača i 70 g lišća matičnjaka. Uzmite jednu kašičicu ove čajne mešavine i prelijte je šoljom ključale vode. Poklopite i pustite da odstoji desetak minuta. Pijte 3 šolje ovog čaja dnevno u periodu od 4 do 6 nedelja. Ovaj čaj je najbolji za čišćenje organizma.

Neželjeni efekti

Čaj od breze pomaže u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Međutim, trudnice i dojilje treba da izbegavaju ovaj čaj, kao i osobe koje su alergične na aspirin.

Takođe, ako imate probleme sa srcem ili bubrezima, obavezno o tome obavestite svog lekara pre nego što počnete da konzumirate ovaj čaj.

Sponzorisano:

Loading...