Čaj od čička – lekovita svojstva i recept

Čičak (lat. Arctium lappa) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika. Čičak se od davnina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje infekcija gornjeg respiratornog trakta. Čičak se može koristiti u vidu ekstrakta, tinkture, esencije ili masti, ali ipak se najčešće koristi čaj od čička.

U nastavku možete saznati nešto više o njegovim lekovitim svojstvima i načinu pripreme.

caj od čička - lekovita svojstva i recept

Lekovita svojstva

Čičak sadrži brojne lekovite sastojke, kao što su eterična ulja, insulin, vitamin C i minerali poput gvožđa, magnezijuma, natrijuma i kalijuma. Čaj od čička poboljšava varenje i apetit, reguliše rad creva i povoljno deluje na gastrointestinalni trakt. Ovaj čaj se od davnina koristi za detoksikaciju, čišćenje i regeneraciju jetre. Dokazano je i da leči bubrežne bolesti i čisti krv. S obzirom da koren čička sadrži inulin, čaj od čička ima i hipoglikemički efekat, pa može da snizi nivo šećera u krvi i da pomogne u lečenju dijabetesa. Istovremeno, čaj od čička poboljšava cirkulaciju, a dobar je i za lečenje bronhijalnog kašlja i drugih iritacija pluća. Čaj od čičkovih semenki je efikasan za lečenje gihta, artritisa i reume.

Takođe, istraživanja su pokazala da čaj od čička smanjuje rizik od nastanka raka. Zanimljiva činjenica je da čaj od čička može da pomogne i kod povećanja grudi, tako što povećava protok krvi u tkivu dojke. Osim kao lekoviti napitak, ovaj čaj se koristi i za spoljnu upotrebu, u vidu obloga ili kupke. Čaj od čička može da deluje veoma umirujuće na kožu. Ako se koristi u vidu obloga, može da pomogne kod zarastanja rana, u slučaju iritirane i upaljene kože, u slučaju osipa, opekotina, akni, ekcema i čireva. Zahvaljujući antioksidativnom dejstvu, čaj od čička može da spreči nastanak bora na licu. Ako se koristi za ispiranje kose, čaj od čička može da pomogne u lečenju peruti i u borbi protiv opadanja kose.

Recept za pripremu ovog čaja:

Čaj od čička se pravi veoma jednostavno. Najpre usitnite 1 kašičicu osušenog korena čička, pa prelijte sa 2,5 dl vode i kuvajte dok ne proključa. Zatim, smanjite temperaturu i kuvajte još 2-3 minuta. Poklopite posudu i pustite da odstoji oko 15 minuta, a zatim procedite. Potrebno je da čaj od čička pijete 2-3 puta dnevno, a možete ga i zasladiti. Osim od korena čička, čaj se može praviti i od osušenih listova čička.

Neželjeni efekti

Čaj od čička je generalno bezbedan i može da leči mnoge bolesti. Međutim, trudnice i dojilje treba da ga izbegavaju.

Sponzorisano:

Loading...