Čaj od crnog luka – lekovita svojstva i recept

Crni luk (Allium cema L.) se od davnina koristi u kulinarske i medicinske svrhe. Osim što se koristi za pravljenje raznih jela i salata, od crnog luka se takođe pravi blagotvoran čaj koji može učiniti čuda za vaše zdravlje.

U nastavku teksta možete saznati nešto više o lekovitim svojstvima ovog čaja i o tome kako sami da ga pripremite kod kuće.

Lekovita svojstva

Crni luk sadrži mnoge korisne sastojke, od kojih su najznačajniji kvercetin i alicin. Kvercetin ima antioksidativno dejstvo i bori se protiv slobodnih radikala, koji su uzročnici mnogih bolesti. Osim toga, smatra se da kvercetin pomaže u lečenju astme i alergija. Još neki lekoviti sastojci u crnom luku su glikozidi, eterično ulje, folna kiselina, vitamin C, minerali poput kalijuma i sumpora itd. Takođe, poznato je da crni luk sadrži 91% vode.

caj od crnog luka - lekovita svojstva i recept

Čaj od crnog luka se od davnina koristi kao narodni lek za inhaliranje sinusa i za kašalj. Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, čaj od crnog luka jača imuni sistem i pomaže u borbi protiv prehlade i gripa. Crni luk deluje tako što rastvara sluz i poboljšava prokrvljenost sluznice. Zatim, ovaj čaj deluje povoljno i na kardiovaskularno zdravlje, tako što jača srce i štiti krvne sudove, a reguliše i nivo šećera u krvi. Zahvaljujući svom diuretičkom dejstvu, čaj od crnog luka čisti organizam od toksina. S obzirom da sadrži velike količine sumpora, čaj od crnog luka je izuzetno dobar za čišćenje jetre. Crni luk ima i laksativno dejstvo, pa se može koristiti i za regulisanje probave i stabilizovanje crevne flore. Takođe, crni luk snižava holesterol, razređuje krv, sprečava formiranje ugrušaka, a dokazano je i da ovaj čaj može da smanji rizik od pojave određenih tipova raka.

Čaj od crnog luka povoljno utiče i na mentalne funkcije, pa se često preporučuje za sprečavanje demencije. Dokazano je da sumpor iz crnog luka poboljšava rad mozga i odlaže njegovo starenje. Čaj od crnog luka može se koristiti i za pravljenje obloga koje se primenjuju kod bubuljica, ogrebotina, posekotina, upala zanoktica, bradavica, uboda i ujeda insekata i kod raznih gljivičnih infekcija kože.

Recept za pripremu ovog čaja:

Uzmite 2 veće glavice crnog luka sa ljuskom, operite ga i isecite na 4 dela. Kuvajte sa ljuskom u 1 litru vode, sve dok ne ostane trećina vode. Zatim, procedite čaj i pustite da se ohladi. Ukus ovog čaja nije baš prijatan, pa po želji možete dodati još neke sastojke, kao što je đumbir. Čaj od crnog luka može da se pravi i samo od ljuski luka. Čaj možete zasladiti medom po ukusu. Pijte ovaj čaj više puta u toku dana. Još jedan od načina da napravite čaj od crnog luka jeste da pomešate 2 glavice crnog luka, 1 manji celer, 200 g peršuna i da prelijete vodom ovu mešavinu.

Čaj od crnog luka se može koristiti i za inhalaciju. Naime, dok kuvate čaj na umerenoj temperaturi, možete se približiti i udisati isparenja. Pošto crni luk draži sluzokožu nosa i izaziva suze, on na taj način uništava bakterije koje su na zidovima disajnih puteva.

Sponzorisano:

Loading...