Čaj od gloga – lekovita svojstva i recept

Glog je žbunasta biljka sa crvenim bobicama koje su poznate po brojnim lekovitim svojstvima. Bobice gloga ili gloginje se od davnina koriste u medicinske i kulinarske svrhe. U narodnoj tradiciji i istoriji se smatralo da je glog zaštitnik zdravlja i da zle sile beže od njega. Bobice gloga su naročito popularne u tradicionalnoj kineskoj i u evropskoj narodnoj medicini. Glog uglavnom raste na suvim kamenitim predelima. Ova biljka se naziva još i beli glog, bela drača, glogovka, čobančica, trnka, pasji ili oštri trn.

U prodavnicama zdrave hrane možete naći različite vrste glogovih suplemenata, kao što su tečni ekstrakt, tablete, tinktura, ali ipak najpopularniji je biljni čaj od gloga. On je poznat po brojnim lekovitim svojstvima, a nešto više o uticaju ovog čaja na zdravlje i o tome kako sami da pripremite ovaj čaj možete pročitati u nastavku teksta.

caj od gloga - lekovita svojstva i recept

Lekovita svojstva

Bobice gloga su bogat izvor vitamina C, provitamina A, pektina, vinske i limunske kiseline i šećera, pa mogu doprineti prevenciji i lečenju raznih bolesti. Kada je reč o zdravstvenim koristima, čaj od gloga pre svega povoljno utiče na kardiovaskularno zdravlje, odnosno štiti srce i krvne sudove. Smatra se da će u bližoj budućnosti glog postati jedna od glavnih biljaka za lečenje srca. Dokazano je da bobice gloga jačaju i leče upaljeni i oštećeni srčani mišić, da poboljšavaju cirkulaciju i da smanjuju rizik od infarkta. Takođe, preporučuje se da se čaj od gloga pije i nakon srčanog udara, jer će doprineti bržem oporavku. Ove bobice pomažu kod angine pektoris i blagotvorno deluju kod zakrčenja krvnih sudova.

Takođe, ove bobice snižavaju nivo lošeg holesterola i regulišu krvni pritisak, odnosno smanjuju visoke i podižu niske vrednosti krvnog pritiska. Naročito se preporučuje ženama u menopauzi, jer su one tada najviše izložene riziku od kardiovaskularnih bolesti. Čaj od gloga ublažava stres i nervozu, a preporučuje se kako starim, tako i mladim osobama. On ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem, pa ublažava napetost i omogućava miran san. Takođe, ovaj čaj otklanja hronični umor i daje energiju telu. Osim toga, čaj od gloga je efikasan i u borbi protiv raznih upala u organizmu, kao što su upalne bolesti zglobova ili creva. Dokazano je da čaj od gloga ima diuretičko dejstvo i da pomaže da se iz organizma izbaci suvišna voda, pa na taj način može da pomogne kod mršavljenja i u eliminaciji celulita sa kritičnih delova tela. Čaj od gloga je dobar i za jačanje imuniteta jer poseduje antioksidativna svojstva, pa štiti organizam od virusa i bakterija.

Kao što vidite, čaj od gloga poseduje brojne zdravstvene koristi ali da bi se osetio njegov pravi efekat potrebno je da prođe nekoliko meseci. Zato je potrebno da budete uporni i da čaj od gloga pijete svakodnevno duži vremenski period.

Recepti

Za pravljenje biljnog čaja od gloga najčešće se koriste sušene bobice gloga. Preporučuje se da pre pravljenja čaja bobice stoje u vodi oko 12h. Pored sušenih bobica, mogu se koristiti i bobice u prahu, lišće i cvetovi gloga ili kesice čaja.

Recept 1. U šerpu stavite ¼ šolje suvih bobica gloga, prelijte sa 3 šolje vode i stavite na visoku temperaturu da se kuva. Kada voda proključa smanjite temperaturu i kuvajte sve dok u šerpi ne ostane vode za jednu šolju čaja. Nakon toga, čaj procedite i dodajte med ili neki drugi prirodni zaslađivač.

Recept 2. Stavite u šerpu jednu kašiku sušenih bobica gloga i kašiku sušenih cvetova limuna. Prelijte ovu mešavinu sa 2 šolje ključale vode i sa pola kašičice rendane kore limuna. Pustite da ova mešavina odstoji 15-20 minuta, a zatim je procedite i vaš čaj od gloga i limuna je gotov.

Recept 3. Za ovaj recept potrebno je samo u šolju da stavite kašičicu sušenih bobica i da prelijete ključalom vodom. Pustite da ova mešavina odstoji najmanje 10 minuta, a zatim procedite čaj. Ovaj čaj se može držati u frižideru 3 dana.

Recept 4. Uzmite 1-1,5 g lista i cveta gloga ili 0,3 g izmrvljenog ploda gloga. Prelijte to sa 150 ml ključale vode. Pustite da čaj odstoji oko 10 minuta, a zatim procedite. Pijte ovaj čaj 3 puta u toku dana. Ovaj recept je najbolji za lečenje srčanih oboljenja.

Neželjeni efekti

Čaj od gloga je generalno bezbedan za upotrebu, ali u nekim slučajevima može izazvati i neželjene efekte. Naime, prekomerna upotreba ovog čaja može izazvati nagli pad krvnog pritiska, osip na koži, bolove u stomaku, vrtoglavicu, mučninu, pojačano znojenje i pospanost. Nekada se mogu javiti i ozbiljniji problemi poput lupanja srca i problema sa disanjem, a može doći i do interakcije sa određenim lekovima. Zato se preporučuje da se pre početka upotrebe ovog čaja obavezno konsultujete sa svojim lekarom.

Takođe, ako se pojave bilo kakvi neželjeni simptomi, potrebno je što pre obratiti se lekaru i prestati sa upotrebom ovog čaja. Preporučuje se da trudnice strogo izbegavaju čaj od gloga.

Sponzorisano:

Loading...