Čaj od hibiskusa – lekovita svojstva i recept

Čaj od cvetova hibiskusa je jedan od najrasprostranjenijih i rado konzumiranih čajeva širom sveta. Poznat nam je po svom finom kiselkastom ukusu koji osvežava i po lepim raskošnim cvetovima, a njegova tajna je izuzetna lekovitost.

Hibiskus je glavni sastojak različitih čajnih mešavina i napitaka, ali je, osim toga, u tradicionalnoj medicini vekovima poznat i po svom lekovitom delovanju. Bogat antioksidansima i poznat kao diuretik, čaj od hibiskusa ima veliki učinak na sniženje visokog krvnog pritiska i regulaciju telesne težine, a odlikuju ga i mnogi drugi pozitivni efekti na ljudsko zdravlje.

Lekoviti hibiskus

Hibiskus, na latinskom Hibiscus Sabdariffa, je žbunasta jednogodišnja biljka koja u našim krajevima cveta od jula do septembra, a razmnožava se kalemljenjem, rezancima ili sejanjem. Razni delovi biljke se koriste u pripremi hrane i pića, za džemove, začine, čajeve, supe i sosove. Takođe se rado upotrebljava zbog prijatnog mirisa, ukusa i boje, a najčešće kao aromatični dodatak drugim čajevima.

caj od hibiskusa - lekovita svojstva i recept

Biljka hibiskus je mnogo više od lepog cveta opojnig mirisa. Bogat je antioksidansima, mineralima i vitaminom C, zbog čega ima jako blagotvoran efekat na celokupno ljudsko zdravlje, u prevenciji i lečenju različitih oboljenja i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Lekovita upotreba čaja od hibiskusa

Čaj od hibiskusa je od davnina poznat u narodnoj i tradicionalnoj medicini, kao prijatan prirodni napitak, koji pomaže u olakšavanju brojnih tegoba i kao lek za razne bolesti. Naučne studije su potvrdile da su travari i narodni lekari bili u pravu kada su upotrebljavali čaj od ove biljke crvenih cvetova u tretiranju raznih zdravstvenih stanja.

Osim što je prijatan i osvežavajuć kao napitak, u isto vreme svojim lekovitim svojstvima hrani, štiti i revitalizuje naš organizam. Čaj od hibiskusa je ukusan, prijatan, prirodan i potpuno neškoldljiv lek u kome će svako uživati uz velike beneficije po zdravlje.

Visok pritisak – Problem visokog pritiska je jedna od najzastupljenijih zdravstvenih tegoba modernog čoveka. Nimalo naivan, visok pritisak povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja i bolesti srca, a time i šloga ili čak smrti, izazvanim pomenutim problemima. Promena navika u ishrani pomaže da se krvni pritisak dovede u ravnotežu, a čaj od hibiskusa je odličan dodatak takvom režimu, poznat i u naučno medicinskim krugovima kao efikasan lek za snižavanje pritiska.  On ima antiupalno dejstvo i može sniziti pritisak za čak deset jedinica, a ima i diuretičko svojstvo, tako da podstiče mokrenje, što takođe pozitivno deluje na sniženje pritiska. Studije su pokazale da redovno konzumiranje po dve do tri šolje čaja od hibiskusa dnevno uspešno redukuje visok krvni pritisak sa jednakom efikasnošću poput anti hipertenzivnih lekova koji se prepisuju u te svrhe.

Prehlada i grip – Bogat antioksidansima i vitaminom C, čaj od hibiskusa ima vrlo pozitivan učinak na jačanje imunog sistema. Pored toga, njegovo antiupalna i antibakterijska svojstva uspešno se bore protiv infekcija izazvanih virusima i bakterijama. Zbog ovih karakteristika je odličan kao preventiva prehlade i gripa, kao i za ublažavanje tegoba u ovim zdravstvenim stanjima. Pošto ima osvežavajući efekat, dobar je i za ublažavanje groznice.

Holesterol  i dijabetes – Antioksidativna svojstva čaja od hibiskusa čine ga izuzetno delotvornim kod snižavanje nivoa štetnog holesterola u krvi, a hipolipidemijska i hipoglikemijska svojstva pomažu kod oboljenja vezanih za poremećaj nivoa šećera u krvi. Naučna istraživanja su u jednom ogledu pokazala da su pacijenti koji boluju od dijabetesa tipa 2, koji su konzumirali čaj od hibiskusa, imali niži nivo holesterola i triglicerida u krvi, što je značajno u praćenju i kontrolisanju ovog oboljenja.

Kancer – Istraživanja su pokazala da čaj od hibiskusa sadrži protokatehuinsku kiselinu, za koju se zna da ima antikancerogena i antioksidativna svojstva. Studije kažu i da hibiskus izaziva proces poznat kao programirana ćelijska smrt, čime usporava rast ćelija tumora.

Varenje – Čaj od hibiskusa pomaže kod problema sa zatvorom, zahvaljujući svojim diuretičkim svojstvima. On pospešuje mokrenje i pražnjenje creva, te na taj način generalno reguliše stanje sistema za varenje, a pomaže i u mršavljenju.

Mršavljenje – Hibiskus je jedan od glavnih sastojaka preparata za mršavljenje i to nikako bez razloga. On smanjuje apsorpciju skroba i glukoze, što utiče na metabolički proces i sprečava dobijanje na težini. Čaj od hibiskusa, kao što smo već pomenuli, deluje kao diuretik i aktivira sistem za varenje, što dodatno pozitivno utiče na mršavljenje.

Funkcija jetre – Studije su pokazale da zbog svojih impresivnih antioksidativnih svojstava čaj od hibiskusa uspešno štiti jetru od oboljenja, jer neutralizuje slobodne radikale koji se nalaze u tkivim i ćelijama.

Depresija i promene raspoloženja – Bogat vitaminima i mineralima, ovaj napitak umiruje celokupan nervi sistem i smanjuje nksioznost i depresiju, opuštajući i telo i um. Osim toga reguliše i hormonsku neravnotežu, što pomaže i kod menstrualnih tegoba vezanih za promene raspoloženja, depresiju i prejedanje.

Priprema i konzumiranje čaja od hibiskusa

Čaj od hibiskusa se priprema na jednostavan način, kao i većina drugih biljnih čajeva. Supenu kašiku sušenog cveta hibiskusa preliti vrelom vodom i po želji dodati limunov sok ili cimet za puniji ukus. Može se zasladiti stevijom i dodati zrno vanile. Ovako pripremljen napitak je odmah spreman za konzumaciju.

Ovaj napitak je idealan za svako godišnje doba i može se servirati i hladan i topao, a njegova lekovita svojstva su delotvorna u bilo kojoj varijanti. Dejstvo na krvni pritisak i regulisanje telesne težine su njegove najveće beneficije za ljudski organizam.

U pogledu doziranja čaja od hibiskusa ne postoje pravila. Naučna istraživanja nisu do sada pokazala da u većoj ili manjoj količini ovaj napitak izazva neželjene ili nepotpune efekte. Ipak se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, budući da, na osnovu nekih studija, može da podstakne početak menstruacije, što je rizik za spontani pobačaj ili prevremeni porođaj.

Sponzorisano:

Loading...