Čaj od imele – lekovita svojstva i recept

Tajanstvena biljka kojoj su vekovima unazad pripisivana magijska i čarobna svojstva, od davnih vremena je smatrana za lekovitu, a posebno su je cenili keltski druidi i sveštenici.

Smatrali su da bela imela ima isceliteljsku moć i ona je bila sastavni deo njihovih magijskih rituala. Stari zapisi svedoče da se koristila kao lek protiv epilepsije, a i danas nalazi svoju dragocenu primenu u narodnoj medicini, kao i u nekim konvencionalnim terapijama.

caj od imele - lekovita svojstva i recept

Lekovita bela imela

Bela imela, na latinskom Viscum Album, raste na drugom drveću kao parazitska biljka i prepoznatljiva je po svojim belim, inače otrovnim bobicama. Njeni lekoviti delovi su stabljika i listovi. Razmnožava se tako što ptice prenose njeno seme i raznose ga po drveću. Seme bele imele inače ne može da proklija ni u zemlji ni u vodi. Ova sveta biljka keltskih druida u narodu je još poznata i kao veštičina metla.

Čaj od bele imele

Najbolja i najlekovitija imela je ona koja se skuplja sa topole, bora i ponekih voćnih stabala. Listovi i tanje stabljike se beru i suše od početka oktobra do kraja decembra, kao i od marta do aprila. U drugim periodima godine biljka nema lekovoto svojstvo. Sušeni delovi imele se koriste za pripremu lekovitog čaja.

Priprema čaja – Čaj od bele imele se sprema hladan. Puna čajna kašičica imele se preko noći ostavi u četvrt litra vode, ujutro se malo zagreje i procedi. Ukoliko su potrebne veće količine čaja, on bi trebalo da se čuva u termosu ispranom vrućom vodom ili se svaki put zagrevati u toploj vodi.

Za šta je dobar čaj od imele?

Od davnina je imela smatrana lekom za epilepsiju, a pokazalo se da ima čudesna svojstva u lečenju histeričnih napada, dijabetesa i drugih zdravstvenih stanja.

Dijabetes i hormonski poremećaji – Čaj od imele je odličan prirodni preparat koji pomaže obolelima od dijabetesa da kontrolišu tok bolesti i znatno umanje njene tegobe. Takođe je odlična i za dovođenje hormona u ravnotežu.

Šlog – Čaj od imele deluje preventivno na ovu zdravstvenu pojavu, a takođe i u terapiji kod osoba koje su pretrpele šlog. Preporučuje se da se prvih šest nedelja nakon toga pije po tri šolje čaja dnevno, zatim sledeće tri nedelje po dve šolje i poslednje nedelje po jednu šolju iz dva puta, pre i posle jela.

Krvotok i srce – Čaj od imele je izvrstan za ublažavanje srčanih tegoba i problema sa krvotokom. Imela sadrži sastojke koji regulišu krvni pritisak i deluje tako što snižava povišen krvni pritisak i obrnuto. Na taj način delotvorno suzbija neprijatne simptome neregularnog pritiska, kao što su zujanje u ušima, valunzi i vrtoglavica. Tri šolje čaja na dan su odlična preventiva i lek za bolesti srca i oboljenja krvotoka.

Menstrualne i hormonske tegobe – Delotvornost koju ima na krvni sistem je takođe od velikog značaja za umanjenje menstrualnih tegoba, posebno kada je u pitanju preobilno krvarenje. Takođe je odlična i za žene nakon porođaja. Čaj od imele uspešno ublažava i tegobe vezane za klimaks, kao što su aritmije, ubrzan puls, valunzi, napadi panike i drugi psihički simptomi.

Sponzorisano:

Loading...