Čaj od jasmina – lekovita svojstva i recept

Čaj od jasmina je pravi dragulj među raznim vrstama biljnih čajeva, prepoznatljiv po opojnom mirisu i ukusu i cenjen u kulturama širom sveta, a posebno obožavan i tradicionalno pripreman u severnoj Kini. Jasmin je u Kinu stigao iz Persije još u drugom veku nove ere, a čarobni beli cvetovi su počeli da se koriste za pripremu čaja negde oko petog veka.

Ono što je važno znati o ovom predivnom napitku jeste to da on nije spravljen od cvetova same biljke, kao što je to slučaj sa drugim biljnim čajevima. Tradicionalni napitak koji nam je poznat pod ovim imenom zapravo se sprema do zelenog, belog, crnog čaja ili biljke ulong, ali se na speifičan način obogaćuje aromom i ekstraktom jasminovih cvetova. Postupak je specifičan i radi se na sledeći način. Cvetovi jasmina, koji se otvaraju tokom noći, beru se izjutra i čuvaju na hladnom mestu do kraja dana. Onda kada treba da se otvore, ređaju se pored suvih listova neke od pomenutih biljaka, koje na taj način upjaju jasminov miris i svojstva. Kod običnog jasmina se ovaj postupak ponavlja nekoliko puta, a kod specijalnih, jako kvalitetnih varijeteta, omiljenih iskusnim poznavaocima, proces se ponavlja najviše sedam puta.

Pri kupovini i nabavci čaja od jasmina treba biti veoma oprezan, jer nisu svi istog kvaliteta, a neki su samo obogaćeni i parfimisani ekstratima i uljima, dok zapravo uopšte ne sadrže jasmin.

caj od jasmina - lekovita svojstva i recept

Lekovitost čaja od jasmina

Pravi čaj od jasmina je izuzetno blagotvoran za naš organizam. Sadrži vitamin C, bogat je antioksidansima i poznat po pozitivnom uticaju na varenje. Ima smirujuće dejstvo, a pokazao se korisnim i u borbi protiv raka. Pomaže kod problema sa šećerom, kao i u borbi protiv virusa i bakterija.

Varenje – Čaj od jasmina je poznat po svom pozitivnom dejstvu na digestivni trakt. Veoma je efikasan u tretmanu gastrointestinalnih tegoba, kao što su sindrom nervoznog creva, dijareja ili čir na želucu.

Prehlada i grip – Čaj od jasmina ima antibakterijska i antivirusna svojstva, koja ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv različitih vrsta infekcija i oboljenja. Dugotrajna konzumacija čaja od jasmina jača imuni sistem i pomaže organizmu da se lakše i brže izbori sa neugodnim tegobama izazvanim prehladom, gripom i drugim oboljenjima sličnog tipa.

Prevencija i lečenje raka – Naučno medicinska ispitivanja dejstava jasminovog čaja na ljudsko zdravlje su pokazala da ova biljka ima mogućnost da uspori rast ćelija tumora. Pošto ima snažna antioksidativna svojstva, čaj od jasmina pomaže u redukovanju rizika od razvoja različitih tipova neoplazmi, poput tumora dojke, jednjaka i prostate. Jedan izraelski naučni tim je čak uspeo da razvije prirodnu vrstu leka protiv tumora, koristeći jasmonit, sastojak koji formira stabljiku biljke i štiti je od povreda. Studija je pokazala da takav prirodni lek utiče na onemogućavanje delovanja enzima koji podstiču rast i razvoj kancerogenih ćelija. Istraživanja su još uvek eksperimentalna, ali pružaju nadu za novo poglavlje na temu borbe protiv raka. Čaj od jasmina je zbog toga odličan i prijatan izbor kao prevencija za nastanak kancera.

Smirujući efekat – Čaj od jasmina je odličan izbor za borbu protiv stresa. Izvrstan zbog svog prijatnog ukusa, kvaliteta i arome, čaj od jasmina prednjači nad drugim biljnim napicima u ove svrhe. Istraživanja u Japanu su pokazala kako miris čaja od jasmina deluje blago sedativno na ispitanike, usporujući otkucaije srca i generalno čineći da se osećaju opuštenije i smirenije. Jedna šolja jasminovog čaja je pravi eliksir za smanjenje nervoze, napetosti, nesanice i anksioznosti. On opušta um i nerve, pa je zato idealan kao napitak koji treba konzumirati pred spavanje i za releksaciju.

Kontrola dijabetesa – Opojni napitak sa cvetovima jasmina pomaže kod regulisanja i kontrole nivoa šećera i insulina u krvi. Utiče na na regulaciju oslobađanja šećera u organizmu, dok istovremeno neutrališe već prisutan šećer u krvi. Sadrži minimalnu dozu ugljenih hidrata i šećera i zato je idelan izbor za dijabetičare. Zbog pomenutih svojstava je odličan u prevenciji ozbiljnih komplikacija koje donosi dugotrajni dijabetes, a osobama koje su u riziku da obole od ove nepredvidive bolesti često se preporučuje kao odlična preventiva.

Priprema i primena čaja od jasmina

Čaj od jasmina treba pripremati vrlo pažljivo kako bi imao pun, opojan i prijatan ukus, a njegova lekovita svojstva došla do izražaja. Voda u kojoj se priprema čaj treba da bude blizu ključanja, vruća, a nikako mlaka ili provrela. Ključala voda može da uzrokuje da se razvije jak osećaj gorčine. Za pet do šest šoljica čaja je dovoljna jedna kašičica čaja od jasmina. Tu količinu preliti vodom, poklopiti i ostaviti najduže pet minuta, jer će više od toga učiniti napitak izuzetno gorkim. Konzumirati toplo.

Čaj od jasmina obično ima dosta visoku koncentraciju kofeina. Sadržaj kofeina koji ima osnovni čaj od kog se priprema napitak će da utiče i na količinu kofeina u kasnije dobijenom jasminovom čaju. Jedna šolja u proseku sadrži od 5 do 20 miligrama kofeina, što je prilično mnogo. Osobe kojima visoka koncentracija kofeina smeta treba da budu oprezne u količini konzumiranja čaja od jasmina, kao i sa količinom samog čaja za pripremanje napitka.

Sponzorisano:

Loading...