Čaj od ječma – za šta je dobar?

Miris tek skuvanog čaja od ječma je nešto što prosto moramo svi da iskusimo makar jednom u životu! Ali ako počnete redovno da konzumirate ovaj čaj, uživaćete ne samo u božanstvenom mirisu, već i više od toga, bićete sjajnog zdravlja!

Čaj od ječma je napitak koji se često sreće u Kini, Japanu i Koreji. Ovaj čaj je u Japanu poznat pod nazivom mugacho, a u Koreji ga zovu boricha. Čaj od ječma ne sadrži kofein. Pravi se kuvanjem mlevenog ječma, od oljuštenog pečenog ječma ili njegovog semena u vrućoj vodi. Blago gorak ukus ovog čaja se ponekad može ublažiti njegovim kombinovanjem s pečenim kukuruzom. Svežeg i krajnje neverovatnog mirisa, on može zaseniti njegove ostale benefite. Ali čaj od ječma nudi mnogo više od mirisa i ukusa. On je prava riznica zdravlja!

Evo kako vam čaj od ječma može poboljšati zdravlje:

Ponaša se kao antikoagulant:

Prevelika gustina krvi može otežati njen nesmetani protok kroz organizam. Čaj od ječma poboljšava i pospešuje protok krvi. Takođe unapređuje cirkulaciju.

Bogat je antioksidansima:

Čaj od ječma ima visok nivo antioksidanata. Sadrži brojne supstance, kao što su lignani, selen, vitamin A i vitamin C, koje se ponašaju kao antioksidansi. One mogu sprečiti pojavu upalnih, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.

Antibakterijska svojstva:

Oralne streptokoke su bakterije koje izazivaju zubne kvarove. Čaj od ječma sprečava formiranje kolonija bakterija, naročito streptokoka i sprečava njihovo lepljenje za zube i pojavu karijesa.

Prevencija raka:

Bolesti koje zavise od hormona, kao što je to slučaj s rakom prostate i dojke, mogu biti sprečene delovanjem fitonutrijenata prisutnih u čaju od ječma. Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, čaj od ječma sprečava ćelijska oštećenja izazvana slobodnim radikalima.

Čisti krv:

Konzumiranjem čaja od ječma možete stabilizovati nivo šećera u krvi. Ovaj čaj takođe čisti krv. Snižava nivo holesterola u krvi i time doprinosi zdravlju srca. Kao što Japanci kažu, krv postaje čistija konzumiranjem čaja mugacho!

za sta je dobar caj od jecma

Leči prehladu:

Šoljica čaja od ječma na dan tera prehladu. Dobro, ne baš da je sasvim tera, ali olakšava njene simptome. Mnogi tvrde da je ovaj čaj takođe efikasan lek za groznicu. Rastvara sluz i pomaže u lečenju astme i bronhitisa. Dve šoljice čaja od ječma dnevno mogu izlečiti i bol u grlu.

Leči probleme s varenjem:

Čaj od ječma poboljšava varenje jer je prirodni antacid. Takođe ublažava mučninu.

Blagotvorno deluje na mušku plodnost:

Čaj od ječma sadrži veliku količinu selena, minerala koji ima ima značajnu ulogu u poboljšanju muške plodnosti, unapređenju zdravlja prostate i sprečavanju pojave raka ovog organa.

Poboljšava pražnjenje creva:

Ovaj čaj sadrži veliku količinu vlakana, koja olakšavaju pražnjenje creva. Vlakna u njemu pospešuju redovno pražnjenje creva i olakšavaju ovaj proces jer čiste digestivni trakt. Redovno i nesmetano pražnjenje creva sprečava pojavu zatvora i nadutosti.

Leči poremećaje spavanja:

Čaj od ječma sadrži melatonin i triptofan, aminokiseline koje svojim udruženim delovanjem poboljšavaju kvalitet spavanja. Pošto ne sadrži kofein, ne remeti ritam spavanja.

Ovaj čaj ima toliko benefita da može biti adekvatna zamena za kafu ili bilo koju vrstu čaja koji redovno konzumirate. Čisti organizam od toksina i sadrži antioksidanse i fitonutrijente koji ga štite od štetnog dejstva slobodnih radikala. I ne zaboravite na njegov miris!

Sponzorisano:

Loading...