Čaj od kamilice – za šta je dobar i kako se priprema

Za čaj od kamilice se sa sigurnošću može reći da je to jedna od vrsti čajeva čija je upotreba najšire rasprostranjena.

O tome kako se čaj od kamilice priprema, šta sadrži i o tome koje su i kako se ispoljavaju njegove blagotvorne osobine, pisaćemo u nastavku ovog teksta. Na vama je da se udobno smestite ispred svog računara i da tekst pročitate do kraja. To će vam verujte nam biti od koristi i naučiće vas kako da se uz pomoć ovog čaja rešite brojnih zdravstvenih problema.

Kako se čaj od kamilice koristi i kako se priprema?

Pre nego što posvetimo pažnju informacijama o tome kako se čaj od kamilice priprema, želimo da napomenemo da se ovaj čaj može koristiti za unutrašnju, ali i za spoljašnju upotrebu. U oba slučaja njegova upotreba pokazala se kao izuzetno efikasna.

Konkretno, kada se koristi za unutrašnju upotrebu, čaj od kamilice ima lekovito delovanje na organizam i aktivno učestvuje u procesu lečenja mnogih zdravstvenih smetnji, počev od bolova u želucu i problema sa želucem do zdravstvenih problema psihološke prirode kao što su depresija i anksioznost.

Kada se koristi za spoljašnju upotrebu, čaj od kamilice može da posluži kao savršeno kozmetičko sredstvo za negu kože i kose, ali i kao lekovito sredstvo koje ubrzava i pospešuje proces zaceljivanja povreda na površini kože.

Što se tiče preporuka koje su vezane za samu pripremu čaja od kamilice, ono što želimo da istaknemo jeste da je najbolje koristiti osušene cele ili osušene usitnjene cvetove kamilice. Razlog za takvu preporuku, je to što se u suvim cvetovima, nalazi najveća koncentracija lekovitih i blagotvornih sastojaka kamilice.

To nije slučaj sa ostalim delovima ove biljke, jer je u ostalim njenim delovima koncentracija lekovitih i blagotvornih sastojaka manja.

Za pripremu čaja, potrebno vam je:

– Jedna kafena kašičica sušenih cvetova kamilice,
– Dvesta pedeset mililitara vode.

Postupak pripreme je sledeći:

Dvesta pedeset mililitara vode, stavite na ringlu da provri. U ključalu vodu, ubacite kamilicu. Mešavinu poklopite, ostavite da odstoji oko deset minuta, a zatim čaj procedite.

Ukoliko je namenjen za unutrašnju upotrebu, odnosno za konzumiranje, čaj možete zasladiti sa kafenom kašičicom meda ili u njega dodati malo soka od sveže isceđenog limuna i tek onda ga popiti dok je umereno topao.

Ukoliko je čaj namenjen za spoljašnju upotrebu, u njega nemojte ništa dodavati, već nakon što ste ga procedili sačekajte da se ohladi i tek onda ga koristite.

Šta čaj od kamilice sadrži?

Sastav čaja od kamilice, razlikuje se u odnosu da li je njegovo poreklo od cvetova rimske kamilice (Chamaemelum nobile) ili od cvetova nemačke kamilice (Chamomilla recutita ili Matricaria recutita). Nešto kvalitetniji i bogatiji sastav ima čaj koji je poreklom od cvetova nemačke kamilice. Čaj od nemačke kamilice, na svu sreću, nešto je češći i dostupniji u prodaji, dok ćete na čaj od cvetova rimske kamilice ređe naići. Za svaki slučaj, prilikom kupovine čaja od kamilice, ukoliko želite da budete sigurni u njegov kvalitet, obratite pažnju na latinski naziv koji po pravilu mora da bude istaknut na ambalaži čaja.

Ukoliko se sami odlučite da berete cvetove kamilice i da ih sušite kako bi ste od njih napravili čaj, nemačku kamilicu ćete razlikovati po tome što je na sredini njenih cvetova, jasno uočljiva žuta boja, dok su latice cveta ređe. Kod rimske kamilice, sličaj je obrnut, žuti delovi cveta su jedva uočljivi, a latice cveta su guste toliko da cvet izgleda gotovo kao bela loptica sa jedva primetnim žutim delom na sredini.

U najvećoj meri, čaj od rimske kamilice sadrži: flavonoide, germakronolide i eterična ulja.

Čaj od nemačke kamilice sadrži: flavonoide, eterična ulja, fenolne kiseline, bisabolane i kumarine.

Kakvo delovanje čaj od kamilice ima ukoliko se koristi za unutrašnju upotrebu?

Ukoliko se koristi za unutrašnju upotrebu, čaj od kamilice ima sledeći spektar delovanja:

– Deluje kao sredstvo za jačanje imuniteta:

Zahvaljujući svom bogatom sastavu, čaj od kamilice ukoliko se koristi svakodnevno ili bar često, veoma efikasno jača imunološki sistem. Kao takav, efikasan je kao sredstvo koje će ubrzati proces lečenja prehlade, gripa i svih sezonskih virusnih infekcija.

– Deluje kao antibakterijsko sredstvo:

Čaj od kamilice, deluje kao antibakterijsko sredstvo i utiče na brže lečenje najrazličitijih bakterijskih infekcija u organizmu.

– Umiruje bolove u želucu i utiče na uspostavljanje normalne funkcije želuca:

Ukoliko vas muče bolovi u želucu ili problemi sa otežanim varenjem, problemi sa osećajem nadutosti u želucu ili problemi sa pojačanom želudačnom kiselinom, čaj od kamilice će vam takođe pomoći.

– Rešava probleme sa hemoroidima:

Problemi sa prisustvom hemoroida, veoma efikasno se ublažavaju i eliminišu upotrebom čaja od kamilice.

– Umiruje crevnu floru i otklanja grčeve u stomaku:

Ukoliko vam je narušen balans crevne flore, veoma brzo ćete rešiti problem ukoliko budete konzumirali čaj od kamilice. Ovim čajem, možete se rešiti i bolnih grčeva u stomaku. U svrhu otklanja simptoma grčeva, čaj od kamilice se može davati i bebama.

– Opušta mišiće:

Čaj od kamilice ima osobinu da veoma efikasno otklanja osećaj napetosti ili bola u mišićima. Zato, njegovo konzumiranje, preporučuje se nakon svakog izlaganja pojačanom fizičkom naporu.

– Koristi se za ispiranje usne duplje:

Infekcije usne duplje ili iritacije desni, uspešno se saniraju ispiranjem usne duplje čajem od kamilice.

– Umiruje bolove prisutne u toku menstrualnog ciklusa:

Bolovi u toku trajanja menstrualnog ciklusa, javljaju se kod velikog broja žena. Njihov intezitet, može se u bitnoj meri smanjiti konzumiranjem čaja od kamilice.

– Otklanja nesanicu:

Ukoliko vas muči nesanica, sat vremena pre spavanja, popijte čaj od kamilice. To će vas opustiti i pomoći će vam da brzo i lako zaspite.

– Ublažava simptome depresije i anksioznosti:

Ukoliko ste depresivni ili vas muči bilo koji drugi blaži oblik anksioznosti, nekoliko puta na dan popijte po šoljicu čaja od kamilice. Vrlo brzo ćete se osećati neuporedivo bolje i raspoloženije.

kako se priprema caj od kamilice

Kakvo delovanje čaj od kamilice ima ukoliko se koristi za spoljašnju upotrebu?

Što se tiče spoljašnje upotrebe čaja od kamilice, ona prevashodno ima za cilj da deluje kao antibakterijsko sredstvo i kao sredstvo koje pospešuje zarastanje površinskih povreda i rana na koži. Pored toga, čaj od kamilice, može se koristiti i kao sredstvo za negu potpuno zdrave kože. U tom slučaju, koža će izgledati lepše, biće više glatka i bez tragova iritacija kao što su osipi, bubuljice ili različiti oblici crvenila.

Takođe, čaj od kamilice se može koristiti i kao sredstvo za negu kose. U tom slučaju, kosa će biti blistava, osvežena i nahranjena, a samim ti i zdravija i otpornija na uticaje sredine.

Kada se koristi za spoljašnju upotrebu, čaj od kamilice se može koristiti za umivanje lica, kao preliv za kosu nakon pranja ili kao sredstvo koje ćete koristeći vateni tufer naneti na povređeni ili iritiranu kožu.

Konkretno, čajem od kamilice možete tretirati sva crvenila i sve druge oblike iritacije na koži, bubuljice, akne, ogrebotine, posekotine, zasušene opekotine, ubode od predmeta ili insekata i slično.

Takođe, čaj od kamilice možete koristiti i za ispiranje iritirane sluzokože ili za ispiranje očiju ili ušiju u slučaju da vas muču konjuktivitis ili prisustvo čira u uvetu.

Sponzorisano:

Loading...