Čaj od kima – zdravstvene prednosti i priprema

Kim (lat. Carum carvi) je travnata i divlja bijka, čije su cvasti u obiku kišobrana, slične komoraču. Vodi poreklo sa srednjeg istoka, tačnije iz azijskih zemaja sa hladnijom klimom, a gaji se u raznim delovima sveta. Ova biljka je poznata i pod nazivom persijski kumin. Seme kima se vekovima koristi kao začin, ali i za pravljenje čaja, koji je veoma dragocen za ljudsko zdravlje.

U nastavku teksta ćemo se upoznati sa blagodetima čaja od kima i pročitaćemo recept za njegovu pripremu.

caj od kima - zdravstvene prednosti i priprema

Šta ulazi u sastav kima?

Seme kima je bogato mnogim dragocenim sastojcima, kao što su eterična ulja, tanini, biljne sluzi i flavonoidi. Njegov primarni aktivni sastojak je nestalno ulje, koje se satoji od karvona i limonena, dok se plod sastoji od ustaljenog ulja, ugljenih hidrata i proteina.

Koje su zdravstvene prednosti čaja od kima?

Čaj od kima ima lekovita i umirujuća svojstva. Budući da kim spada u karminativne biljke (biljke koje sadrže hranljive materije koje ublažavaju stomačne bolove i bolove uzrokovane gasovima), čajem od kima mogu se rešiti svi problemi sa varenjem, poput gorušice, nadimanja, nadutosti, gasova, gubitka apetita, stomačnih i crevnih grčeva. U  jednoj studiji esktrakt kima je testiran na volonterima koji su patili od raznih stomačnih problema. Kada se pomenuta studija završila, njihovo stanje se znatno poboljšalo.

Čaj od kima se takođe koristi kao pomoć u lečenju respiratornih obojenja poput bronhitisa. Ovaj čaj možete piti i ako patite od menstrualnih bolova umesto analgetika. Čaj od kima mogu konzumirati čak i bebe jer se pokazao kao veoma efikasan kod ublažavanja stomačnih grčeva. Naravno, potrebno je da se prethodno posavetujete sa pedijatrom. Ovaj čaj se preporučuje i dojiljama jer povećava količinu mleka. Može se koristiti i kao tečnost za ispiranje usta, za poboljšanje cirkulacije ili kao krema za kožu.

Kako se priprema čaj od kima?

Za jednu šolju čaja od kima potrebno je 350 ml vode i jedna kašika svežeg semena kima.

Kraći način pripreme:

Sipajte vodu u čajnik i kuvajte dok ne proključa. Stavite navedenu količinu semena kima u šolju u kojoj ćete piti čaj i prelijte je ključalom vodom. Prekrijte šolju tanjirićem i ostavite da se natapa bar 15 minuta. Nakon 15 minuta prespite čaj u drugu šolju kroz cediljku i otarasite se semena. Po želji zasladite medom, a možete dodati i nanu kako biste poboljšali ukus.

Čaj od kima možete pripremiti i na drugi, brži način. Kuvajte seme kima u vodi 15-20 minuta. Najboje bi bilo da ovako pripremljen čaj ostavite da se natapa par sati ili da prenoći, kako biste dobili maksimalne koristi od kima.

Duži način pripreme:

Čaj od kima možete kuvati i na drugi, duži način, ukoliko ste u mogućnosti. Ovaj način podrazumeva pripremu veće količine čaja i ostavljanje istog da prenoći, kako bi se njegove zdravstvene koristi povećale. Ukoliko želite da pripremite čaj od kima na ovaj način, uradite sledeće:

Tri supene kašike semena kima sipajte u odgovarajuću posudu i prelijte jednim litrom ključale vode. Posudu prekrijte poklopcem koji ne propušta vazduh i tako poklopljenu posudu ostavite da odstoji preko noći. Ujutru procedite čaj u teglu i odstranite seme. Po želji zasladite medom.

Ovako pripremljen čaj može stajati u frižideru do dve nedelje u dobro zatvorenoj posudi. Podgrejte ga svaki put kada želite da ga pijete. Budući da može stajati na sobnoj temperaturi ceo dan, svako veče pred spavanje možete napraviti dozu čaja od kima za sledeći dan.

Optimalna dnevna količina čaja od kima je 1 do 3 šolje dnevno. Iako nisu zabeležena neželjena dejstva ovog čaja, konzumiranje prekomernih količina nestalnog ulja u kimu može izazvati oštećenja bubrega i jetre.

Sponzorisano:

Loading...