Čaj od kurkume – lekovita svojstva i recept

Kurkuma (lat. Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice đumbira.

Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima, kurkuma je dobro poznata u narodnoj medicini, ali i u savremenoj nauci.

Lekovita svojstva

Jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti čaja od kurkume jeste da sprečava pojavu raka dojke i raka prostate, a ukoliko bolest već postoji kurkuma ubija kancerogene ćelije i sprečava njihov dalji rast.

caj od kurkume - lekovita svojstva i recept

Takođe, ova biljka smanjuje rizik od pojave melanoma i od dečje leukemije, a dokazano je i da obnavlja ćelije u mozgu. Zatim, čaj od kurkume poboljšava varenje, ubrzava metabolizam i na taj način doprinosi mršavljenju. Dokazano je da ovaj čaj na prirodan način čisti jetru i krvne sudove. Kurkuma poseduje antibakterijska i antiseptička svojstva, pa se obloga sa čajem od kurkume može koristiti za dezinfekciju rana i opekotina. Zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima, čaj od kurkume je dobar lek protiv reume i artritisa, a u Kini se od davnina koristi kao lek protiv depresije.

Recepti za pripremu ovog čaja

Osnovni sastojci za pravljenje čaja od kurkume su lišće kurkume, voda, zaslađivač, izlomljen rizom kurkume ili kurkuma u prahu, ali može da se doda još mnogo drugih sastojaka, radi boljeg ukusa i arome. Možete izabrati cimet, kim ili đumbir u prahu, a sa dodatkom mleka čaj od kurkume će biti izuzetno kremast i ukusan. U nastavku slede neki od najčešćih recepata za pravljenje ovog čaja.

Recept 1. Da biste napravili čist čaj od kurkume, prvo kuvajte 3 šolje vode sa 1 kašičicom kurkume u prahu i pustite da se krčka sve dok se količina vode ne smanji na dve šolje, a zatim sklonite sa šporeta. Procedite čaj i dodajte med po želji. Najbolje je da ovaj čaj pijete dok je topao.

Recept 2. Još jedan od čestih i ukusnih recepata za čaj od kurkume podrazumeva i neke dodatne sastojke. Biće vam potrebni 1 kašičica kurkume u prahu, 1 prstohvat cimeta u prahu, 1 prstohvat sušenog đumbira u prahu, 1 prstohvat kima u prahu, 50-60 g kokosa ili palminog šećera i 3 šolje vode. Pomešajte sve sastojke i kuvajte ih zajedno dok se količina tečnosti ne svede na 2 šolje, a zatim procedite čaj. Ovaj lekoviti čaj je naročito dobar ako vas muče prehlada, zapušen nos ili gušenje u grudima.

Recept 3. Da biste napravili takozvani specijalni čaj od kurkume, biće vam potrebne 2 šolje kravljeg, bademovog, sojinog ili kokosovog mleka, 1 kašičica kurkume u prahu, 1 prstohvat oraščića u prahu, 1 prstohvat cimeta u prahu, 2 kašike meda, 1 šolja vode i 2 kašike šlaga ili pavlake. Najpre je potrebno da pomešate mleko i vodu i da stavite na ringlu da se kuva. Kada mešavina provri dodajte kurkumu u prahu, oraščiće i cimet u prahu. Pustite da se sve krčka dok se količina tečnosti ne svede na 2 šolje, a zatim sklonite šerpu sa šporeta. Procedite čaj i po želji dodajte med, a preko stavite pavlaku ili šlag. Pijte ovaj čaj topao. Ovaj lekoviti čaj kremastog ukusa meda, cimeta i oraščića je idealan napitak koji možete ponuditi vašim gostima.

Sponzorisano:

Loading...