Čaj od lipe – lekovita svojstva i priprema

Lipa je višegodišnje listopadno drvo koje je veoma rasprostranjeno u našim krajevima. Mada ne traži posebno kvalitetno zemljište, najbolje uspeva na plodnom i rastresitom zemljištu. Obično dostiže visinu od 25 do 30 metara. Na našem podneblju najčešće su dve vrste lipe: krunolisna ili crna lipa i sitnolisna ili bela lipa (drugi naziv je lipolist).

Crna lipa (lat.Tilia plathyphyllos) cveta krajem maja i najviše raste po brdskim, hrastovim i bukovim šumama, dok bela lipa (lat. Tilia cordata) najčešće cveta u junu, oko dve nedelje posle crne. Raste u hrastovim šumama i veoma je otporna na mrazeve. Cvetovi lipe se beru čim počnu da cvetaju jer od precvetane lipe nema nikakve koristi. Najbolje je brati lipu po suvom i lepom vremenu i izvan naseljenog mesta, gde nema prašine. Zatim se cvetovi brzo suše na promaji ili u sušnici na 40 stepeni u tankim slojevima.

caj od lipe - lekovita svojstva i priprema

Šta ulazi u sastav cveta lipe?

Cvet lipe sadrži flavonoide (rutin, hiperozid i kvercetin), zatim šećere, sluz i eterična ulja.

Za koje zdravstvene probleme se preporučuje čaj od lipe?

Lekovita svojstva kore i cveta lipe bila su poznata još u vreme Starih Slovena, koji su živeli u lipovim šumama i koji su od ove biljke pravili čaj kako bi ublažili mnogobrojne zdravstvene tegobe, pre svega glavobolju, grip, anksioznost i želudačne tegobe.

Lekari u drevnim vremenima bili su upoznati sa činjenicom da ovaj čaj pospešuje znojenje, zbog čega su ga koristili za snižavanje povišene telesne temperature i smirivanje prehlade i groznice.

Zahvaljujući eteričnim uljima koja sadrži,  cvet lipe se od davnina koristi kao lek za ublažavanje nervne napetosti kod nervoze, nesanice, razdražljivosti i anksioznosti. Ova eterična ulja takođe ublažavaju grčeve mišića. Dakle, ukoliko patite od stresa i nesanice, zamenite kafu čajem od lipe.

Čaj od lipe ima blagotvorno dejstvo kod migrene uzrokovane upalom sinusa, a takođe veoma efikasno leči prehladu, upalu grla i sve vrste kašlja jer smanjuje iritaciju sluznice gornjih disajnih puteva i lrči infekcije.

Ovaj čaj je izvanredna pomoć kod bolesti srca i krvnih sudova. Blagotvorno deluje kod ateroskleroze (začepljenja arterija), hipertenzije i mnogih drugih kardiovaskularnih problema. Neki stručnjaci tvrde da čaj od lipe deluje isceljujuće na zidove krvnih sudova, a čak i pomaže kod proširenih vena i deluje kao antikoagulant, odnosno sprečava zgrušavanje krvi.

Čaj od lipe je takođe efikasan lek kod celulitisa (upale kože koja se manifestuje iritacijom i natečenošću) jer ubija bakterije koje izazivaju pojavu ove bolesti.

Ovaj čaj u kombinaciji sa kašičicom meda deluje preventivno na upalu pluća, sinusa i grla i ima blagotvorno dejstvo na bubrege i bešiku jer sprečava pojavu urinarnih infekcija.

Čaj od lipe se takođe upotrebljava kao pomoć u lečenju stomačnih tegoba, dijareje i za bolje varenje.

Ovaj čaj zaslađen kašičicom meda bezbedan je i za trudnice. Ako ste trudni, posavetujte se s lekarom oko doziranja i nikako nemojte preterivati, već se trudite da  ga pijete u umerenim količinama.

Čaj od lipe  je toliko blag da se može koristiti kao dodatak kupkama za bebe, a mogu ga piti i deca. Povoljno deluje kod tegoba predmenstrualnog sindroma, ali i kod onih u menopauzi, naročito na nervozu i nesanicu.

Ovaj čaj se takođe koristi za lečenje anemije, čišćenje krvi, izbacivanje viška tečnosti iz organizma, protiv grčeva (zbog spazmolitičkog dejstva), za ublažavanje opekotina i rana, za sprečavanje opadanja kose, kao i protiv bora, za negu i regeneraciju kože.

Kako se priprema čaj od lipe?

Čaj od lipe ima veoma prepoznatljiv i prijatan ukus, a njegova priprema je jednostavna.

Uzmite jednu do dve  kafene kašičice osušenih cvetova lipe, prelijte šoljom (250 ml) ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 5 do najviše 10 minuta. Nakon toga procedite čaj što bolje možete i pijte tri puta dnevno.

Čaj od lipe je najbolje piti dok je još topao. Možete ga zasladiti medom i konzumirati više puta u toku dana ako želite. Budući da je u pitanju lekovit biljni čaj, možete piti svaki dan po jednu šolju, čime ćete sprečiti pojavu određenih tegoba. Ukoliko imate zdravstvene probleme koje može otkloniti ovaj čaj, možete piti do 3 šolje dnevno.

Međutim, nikako ne preterujte jer prevelike količine čaja od lipe mogu izazvati srčane probleme i druge neželjene efekte. Takođe, osobe koje piju lekove za povišeni krvni pritisak treba da izbegavaju ovaj čaj zbog nuspojava koje se mogu javiti u tom slučaju.

Sponzorisano:

Loading...