Čaj od nane (peperminta, mente) – dejstvo i priprema

Čaj od nane (peperminta) je ukusan i osvežavajuć napitak koji poboljšava zdravstveno stanje na više načina, uključujući poboljšanje varenja, ublažavanje bola, smirivanje upala, opuštanje duha i tela, uklanjanje lošeg zadaha, pospešivanje mršavljenja i jačanje imunološkog sistema. Ovaj čaj posebno blagotvorno deluje na digestivni trakt i smatra se da je zahvaljujući mentolu koji je njegov osnovni sastojak posebno moćan.

Ovaj čaj se pravi od listova istoimene biljke. Kada se listovi zelene metvice dodaju u ovaj čaj, dobija se mešavina koja je bez kofeina, pa je slobodno mogu konzumirati osobe koje imaju problema sa spavanjem.

Ova biljka čiji je naučni naziv Mentha piperita vodi poreklo iz Evrope, ali je zahvaljujući svojoj širokoj primeni postala popularna na globalnom nivou. Ulje od peperminta se dosta koristi u medicini, posebno za lečenje sindroma iritabilnog creva.

Sličan efekat ima i čaj od ove biljke. Mnoge ljude privlači njegov ukus mentola, te je stoga jedan od najpopularnijih čajeva širom sveta. Za ovaj čaj je opšte poznato da ima umirujuće dejstvo, ali hajde da vidimo i njegova ostala lekovita svojstva.

Zdravstvene koristi čaja od nane

Smanjuje groznicu: Kada pomislimo na oštar rashlađujući mentol, obično nam šolja vrućeg čaja nije prva asocijacija. Međutim, mentol je osnovni sastojak ovog čaja koji izaziva preznojavanje i hladi telo iznutra, čime se groznica i prateći neprijatni simptomi smanjuju.

Blagotvorno deluje na digestivni trakt: Ulje i čaj od peperminta se koriste hiljadama godina za ublažavanje niza digestivnih i gastrointestinalnih problema. Arheološki nalazi pokazuju da se pepermint koristio još pre 10 000 godina kao dodatak ishrani. Čaj od nane ima karminativno dejstvo, što znači da stimuliše uklanjanje gasova i ne izaziva nadimanje, grčeve i nelagodnost. Ovaj čaj takođe stimuliše protok žuči, čime se poboljšava varenje i pražnjenje creva.

Čaj od nane deluje i kao analgetik i opušta mišiće digestivnog trakta, te stoga smanjuje bolove kod grčeva, nadutosti i lošeg varenja. Ovaj čaj leči dijareju, sindrom iritabilnog creva i zatvor jer reguliše rad digestivnog trakta.

Mučnina i povraćanje: Čaj od nane je spazmolitik (svojstvo opuštanja mišića), pa zato sprečava pojavu mučnine i povraćanja, čak i u toku vožnje. Njegova antiinflamatorna svojstva popravljaju funkciju želuca.

Respiratorni problemi: Zahvaljujući njegovom spazmolitičkom dejstvu, čaj od nane uklanja neprijatan nagon za kašljem i opušta mišiće grla i grudi.

Imunološki sistem: Čaj od nane ima antibakterijska svojstva. Ovaj čaj ne samo da ublažava simptome prehlade i gripa, već i sprečava da do ovih bolesti uopšte dođe. Zahvaljujući prisustvu određenih supstanci u tragovima, kao što su vitamin B, kalijum, antioksidansi i kalcijum, organizam optimalno funkcioniše i u stanju je da se izbori s bolestima.

priprema caja od mente peperminta

Loš zadah: Ovaj čaj jakog ukusa mentola poboljšava zadah zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima tako što ubija bacile koji izazivaju halitozu (loš dah). Mentol vaš dah čini svežim ceo dan.

Za mršavljenje: Pošto miris ulja od peperminta i nekih njegovih organskih supstanci smanjuju apetit, ako želite da sprečite prejedanje i predupredite pojavu gojaznosti, mirišite ovo ulje.

Smanjenje stresa: Zahvaljujući svom sedativnom i spazmolitičkom svojstvu, mentol vrlo efikasno smanjuje stres. Njegova antiinflamatorna svojstva snižavaju krvni pritisak i telesnu temperaturu. Mentol vam pomaže da zaboravite na brige i da se opustite, zbog čega se vrlo često koristi u aromaterapiji. Čaj od nane ima sličan efekat.

Priprema čaja od nane

Priprema čaja od nane je vrlo jednostavna i brza. Trebate nabrati ili nabaviti 10 listova nane. Zatim je potrebno da ih prelijete vrelom vodom i da ostavite da stoji tako nekih 15 minuta.

Kada odstoji, preostaje vam da ga procedite i da ovaj jako zdravi čaj pijete topao odnosno mlak, pošto se preporučuje da je efikasniji tako nego kada se skroz ohladi.

Upozorenje i mere opreza

Iako čaj od nane ima mnoštvo blagodeti za zdravlje, može imati i neke neželjene efekte. Neke osobe su alergične na mentol, a kod nekih on izaziva gorušicu.

Ove pojave su obično blage, ali bi svejedno trebalo da se posavetujete s lekarom oko mogućih alergijskih reakcija. Ako se ovo ne odnosi na vas, uzmite listove nane i napravite čaj!

Čaj od nane – cena i gde ga kupiti?

Ukoliko niste u mogućnost ili ne želite da se bakćete oko branja listova nane i pravljenja čaja, možete ga kupiti i gotovog u kesici odnosno rinfuzno.

Mi uskoro otvaramo internet prodavnicu zdravih čajeva i zdravih proizvoda pa ćete moći ovaj čaj da nabavite preko nas po jako povoljnoj ceni. Prijavite se na našu email listu ispod ovog teksta i dobićete specijalan popust čim počne prodaja!

 

Sponzorisano:

Loading...