Čaj od nevena – za šta se koristi i kako se priprema

Lekovitost biljke neven, već od davnina je poznata u narodu. Zbog toga, ne treba da iznenađuje činjenica da se od ove biljke proizvode brojni domaći preparati kao što su melemi, tinkture, masti i mnogi drugi proizvodi.

Ipak, jako široku i vrlo efikasnu primenu u narodu ima i čaj od nevena.

Koje su fizičke osobine biljke neven?

Obzirom da poseduje zaista veliki broj lekovitih osobina, a o njima ćete moći da saznate u ostatku ovog teksta, smatramo da bi od koristi mogle da vam budu informacije o tome koje fizičke osobine odlikuju biljku neven.

Poznavajući fizičke osobine ove biljke, lakše ćete moći da je prepoznate i pronađete u prirodi, a samim tim i da je sami uberete i iskoristite kao lekovito sredstvo.

Neven može da izraste do visine od najviše 70 centimetara. Odlikuje ga tanka zelena stabljika iz koje izrastaju vretenasti listovi koji su tanki pri svom korenu, a širi i zaobljeni pri vrhu. Na samom vrhu stabljike, nalazi se predivan cvet drečavo narandzaste boje. U periodu kada biljka nije potpuno sazrela, cvet može imati i drečavo žutu boju sa uočljivim primesama narandzaste boje.

Iz jedne stabljike, može izrastati i više novih stabljika koje karakteriše isti izgled listova i isti izgled cvetova.

Ono što je pored fizičkih osobina karakteristično za neven, jeste to što cveta čak tri puta godišnje, tačnije u proleće, u leto i u jesen. U sva tri perioda cvetanja, može se brati i koristiti za pripremu lekovitih preparata. Neven je karakterističan po gorkom slatkastom mirisu.

Šta sadrži neven?

Svoja raznovrsna lekovita svojstva, neven duguje svom bogatom prirodnom sastavu.

Ovo su sastojci koje sadrži neven:

– Saponini,
– Tanini,
– Eterična ulja,
– Flavonoidi,
– Smola,
– Karotenoidi,
– Gorke biljne materije,
– Vitamin A,
– Beta karoten,
– Brojni drugi vitamini, ali i minerali.

Koji deo ove biljke se najčešće koristi?

Iako je lekovitost sadržana u svim delovima biljke neven, ipak, najveću koncentraciju lekovitih materija sadrže cvetovi.

Upravo zbog toga, cvetovi se uglavnom i koriste za proizvodnju preparata na bazi nevena.

Na koji način se cvetovi nevena pripremaju za upotrebu?

Za početak, cvetove nevena je potrebno ubrati u periodu kada su procvetali. Zatim, treba ih osušiti i potom koristiti za pripremu različitih vrsta preparata.

Od pet kilograma svežih ubranih cvetova nevena, dobije se jedan kilogram osušenih cvetova. Osušene cvetove cele ili usitnjene treba čuvati u papirnoj kesi ili u hermetički zatvorenoj tegli.

Od njih je veoma korisno pripremati čaj od nevena.

Kako se priprema čaj od nevena?

Kada je u pitanju priprema čaja od nevena, važno je reći da se ona može razlikovati u zavisnosti od toga da li ovaj čaj pripremate za unutrašnju ili za spoljašnju upotrebu. U oba slučaja primena ovog čaja daje fantastične rezultate.

Priprema čaja za unutrašnju upotrebu (za konzumiranje):

Potrebno vam je:

– Dve ravne kafene kašičice usitnjenih suvih cvetova nevena,
– Oko dvesta mililitara vode.

Postupak pripreme ovog čaja je sledeći:

Vodu treba staviti na ringlu da proključa, a zatim je pomeriti sa ringle i njom preliti neven. To treba poklopiti i ostaviti da odstoji oko deset do petnaest minuta, a zatim procediti i piti dok je umereno toplo.

U ovaj čaj, ne bi trebalo da dodajete šećer, kao ni u bilo koji drugi čaj koji koristite kao lekovito sredstvo.

Preporučena dnevna doza čaja od nevena:

Dnevno treba piti od tri ili manje do najviše pet šoljica čaja od nevena.

Priprema čaja za spoljašnju upotrebu:

Potrebno vam je:

– Dve supene kašike usitnjenih suvih cvetova nevena,
– Pola litra vode.

Postupak pripreme:

Neven stavite u odgovarajuću posudu i prelijte ga sa pola litra vrele, ali ne ključale vode. Poklopite posudu i ostavite da neven u vodi odstoji oko deset do petnaest minuta.

Zatim, čaj uobičajeno procedite, sačekajte da se dodatno ohladi i koristite ga za spoljašnju upotrebu.

Zašto je dobro koristiti čaj od nevena?

Unutrašnja upotreba:

– Detoksikuje organizam i čisti krv:

Čaj od nevena veoma efikasno oslobađa organizam od toksina i čisti krv od svih štetnih materija koje mogu biti prisutne u njoj.

Zato, posebno se preporučuje osobama koje su duži vremenski period bile izložene zagađenom vazduhu, unošenju nezdravih namirnica ili napitaka u organizam, kao i osobama koje iz bilo kog razloga žele ovaj čaj da upotrebe u svrhu detoksikovanja.

– Prekida mučninu i otklanja potrebu za povraćanjem:

Ukoliko vam je želudac iritiran i to zapažate kroz osećaj mučnine i potrebu za povraćanjem, popijte čaj od nevena i simptomi će odmah nestati.

– Smanjuje obim krvarenja u periodu trajanja obilnih menstrualnih ciklusa i reguliše ritam ciklusa:

Pored toga, u periodu mesečnog ciklusa deluje i tako što ublažava bolove u stomaku.

– Povoljno utiče na želudac kod prisustva čira na želucu:

Umiruje simptome ovog zdravstvenog problema.

– Reguliše ubrzano lupanje srca:

Kod osoba koje imaju problema sa lupanjem srca, ovaj čaj se preporučuje za svakodnevnu upotrebu.

– Sanira simptome prehlade:

Simptoma prehlade, mnogo brže ćete se rešiti ukoliko budete konzumirali čaj od nevena.

– Pospešuje lečenje hemoroida:

Ukoliko vas muče hemoroidi, preporučujemo vam da nekoliko dana za redom, pijete čaj od nevena.

Spoljašnja upotreba:

Što se tiče spoljašnje upotrebe čaja od nevena, ona se bazira uglavnom na saniranju infekcija, iritacija ili povreda koje u različitim oblicima mogu biti prisutne na koži. Drugim rečima, sve infekcije, osipi, bubuljice, akne, ogrebotine, posekotine, ubodne rane, opekotine i slične povrede, lakše i brže ćete sanirati ukoliko ih tretirate čajem od nevena. Izuzetno popularna primena čaja od nevena je za lice.

Čajem od nevena, takođe možete ublažiti i iritacije koje se javljaju nakon korišćenja pelena na koži bebe. U tom slučaju, blago topao čaj od nevena, nanesite na komadić vate i nežno premažite nežnu bebinu kožu.

Spoljašnja upotreba čaja od nevena, preporučuje se i osobama koje boluju od dijabetesa. Konkretno, kod ovih osoba je jako bitno održavanje higijene stopala, jer su stopala dijabetičara sklona stvaranju otvorenih rana. Zato, svako veče ili čak više puta dnevno, u dva litra tople vode, sipajte oko dvesta pedeset mililitara čaja od nevena, a zatim u tu mešavinu potopite noge.

Čaj od nevena možete koristiti i za ispiranje usne duplje i desni u slučaju prisutne infekcije, ali i za otklanjanja svraba u očima ili otklanjanje infekcije u ušima. Ukoliko se koristi za otklanjanje infekcije u ušima, čaj od nevena se koristi u vidu kapi.

Čaj od nevena – cena i gde kupiti

Uskoro otvaramo internet prodavnicu zdravih proizvoda gde ćete moći da kupite i čaj od nevena po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se na našu email listu ispod ovog teksta i bićete obavešteni o svim akcijama i popustima čim startuje prodaja!

Sponzorisano:

Loading...