Čaj od origana – lekovita svojstva i recept

Aromatični origano, prisutan kao poznati začin u mnogim svetskim kuhinjama, mnogo je više od ukusnog dodatka za pripremu različitih specijaliteta.

Odlikuje se monogim lekovitim svojstvima, a od njega se može spremiti izuzetno blagotvoran čaj, koji ima pozitivan učinak na celokupno ljudsko zdravlje, deluje kao lek i može da se konzumira i u preventivne svrhe.

Lekovita biljka origano

Biljka origano, na latinskom Origanum Vulgare, je višestruko korisna i veoma lekovita za ljudsko zdravlje. Origano potiče iz mediteranskih krajeva i centralne Azije, a pripada porodici usnatica. On je trajna biljka, koja raste do 30 cm u visinu i ima crvene ili bledo ružicaste cvetove. Neke vrste imaju bele cvetove i one nisu lekovite.

caj od origana - lekovita svojstva i recept

Origano se u tradicionalnoj kineskoj medicini odavno upotrebljava zbog svojih lekovitih svojstava, a u evropskim krajevima je uglavnom prisutan kao prepoznatljiv začin u italijanskoj i grčkoj kuhinji. Poznati aromatični miris i ukus italijanske pice ili grčke salate potiče od ove fine začinske biljke. Prijatna specifina aroma u poznatim jelima samo je jedan od efekata origana, jer ova biljka ima i mnogo korisnih sastojaka, koji lekovito deluju na naš organizam.

Origano je bogat alfa humulenima, sastojcima koji imaju antikancerogeno delovanje. U njemu se nalaze i delta kadineni, koji deluju na hormon testosterom i pojave upalnih akni na koži. Ursolična kiselina u ovoj biljci je saveznik u borbi protiv HIV-a, artritisa, dijabetesa, trovanja jetre, prevelikog lučenja histamina, protiv virusa, mutacija ćelija, kao i u prevenciji tumora.

Lekoviti delovi origana su listovi i vrhovi biljke sa cvetovima i listovima, dok stabljika nije lekovita. Origano se suši na toplom, promajnom mestu u hladovini, a osušena biljka se čuva u hermetički zatvorenim pakovanjima. Origano se kao lekovita biljka najviše koristi u obliku ulja i čaja.

Lekovitost čaja od origana

Čaj od origana ima zaista dragocena svojstva koja utiču na sveukupno zdravstveno stanje, na podizanje otpornosti organizma i kao prevencija za razne vrste zdravstvenih tegoba.

Protivupalno svojstvo – Čaj od origana je bogat korisnim, esencijalnim omega 3 masnim kiselinama, koje uspešno pomažu u smanjivanju upalnih procesa bilo kojih organa, a pored toga umanjuju i opasnost od srčanih oboljenja i artritisa. Ove kiseline su korisne i za poboljšanje kognitivnih i bihejvijoralnih funkcija. Čaj od origana je dobar i za smanjivanje groznice i ubrzavanje oporavka nakon bolesti.

Antibakterijsko svojstvo – Čaj od origana pomaže u prevenciji svih vrsta bakterijskih infekcija. Origano sadrži ulja timol i karvakrol, koja su u nauci poznata kao izuzetno sredstvo protiv bakterija.  Zahvaljujući svojim korisnim sastojcima, čaj od origana uspešno usporava njihovo razmnožavanje. Takođe pomaže i u borbi protiv već prisutnih bakterijskih infekcija i to čak delotvornije nego neki konvencijalni lekovi koji se prepisuju u tu svrhu. Pored njih sadrži i vitamin C, tako da je odlčan saveznik u jačanju imuniteta.

Ubalažavanje astme i kašlja – Istraživanja su pokazala da čaj od origana pomaže u ublažavanju neugodnih asmatičnih napada i simptoma prehlade. Topli zaslađeni čaj sa medom smanjuje uporni kašalj i umiruje napade astme, dok inhalacija čisti disajne puteve i veoma delotvorno otpušava nos.

Mršavljenje – Čaj od ove lekovite biljke je bogat vlaknima, za koja već znamo da igraju vitalnu ulogu u održavanju metabolizma i regulaciji telesne težine, pa je zato odličan saveznik u svim tipovima dijeta. Osim što je delotvoran za liniju, uz to čini telo vitalnim i štiti organizam od nekih bolesti.

Bolovi u stomaku i mišićima – Bilo da su izazvani menstrualnim grčevima ili nadimanjem usled gasova u crevima, čaj od origana uspešno smanjuje bol i umiruje stomak. Osim toga, šolja toplog napitka od origana pomaže i kod bolova u zglobovima i bolnih grčeva mišića.

Nesanica i opuštanje – Čaj od origana je još jedan od odličnih narodnih lekova protiv nesanice. Topla šojla pred spavanje pomaže nervima da se opuste i omogućuje miran san.

Recept za čaj od origana

Za pripremu čaja od origana mogu da se koristi i suvi i sveži listovi biljke. Osušeni origano je lako dostupan, a u slučaju da nabavljate sveži treba voditi računa da ne bude prskan hemikalijama. Za pripremu su potrebni listovi origana, voda i jedna kašika meda.

Pustiti vodu da se kuva oko desetak minuta, a potom dodati listove origana u razmeri po proceni, kao kada se kuva bilo koja vrsta biljnog čaja. Listove potopite i kuvajte na tihoj vatri, kako bi se izvukli svi korisni sastojci. Nakon dvadesetak minuta listovi počinju da tamne i to je znak da je čaj gotov i može se po želji zasladiti. Najbolje je koristiti prirodni med, a ne šećere ili zasllađivače, jer ovaj napitak pre svega treba da ima lekovitu namenu. Ukoliko se kuva predugo, može da postane prilično gorak, pa je preporuka isprobati ukus tokom kuvanja.  Gotov čaj procediti i konzumirati topao.

Upozorenje za trudnice

Čaj i druge proizvode od origana, poput ulja ili tinkture, trudnice bi trebalo da izbegavaju u širokom luku, jer njegova česta upotreba smanjuje apsorpciju gvožđa. Kod osoba koje su alergične na biljke porodice iz porodice usnatica mogu da dobiju reakciju u vidu osipa, iritacija na koži i povraćanja.

Sponzorisano:

Loading...