Čaj od pelina – lekovita svojstva i recept

Pelin (Artemisia absynthium) je višegodišnja biljka koja raste širom Evrope, Azije i Afrike. Još od najstarijih vremena ova biljka je korišćena kao halucinogena supstanca u mnogim ritualima širom sveta. U antičkoj Grčkoj pelin je korišćen kao lek za različite bolesti, pre svega za bolesti probavnog i nervnog sistema. U Africi je postojalo verovanje da čaj od pelina sadrži tajnu apsolutne slobode uma i da upotrebom ovog čaja ljudi mogu da dostignu vrhunac svog stvaralaštva. U većim količinama ovaj napitak ima opojno dejstvo, a poznato je da su Van Gog, Hemingvej i ostali veliki umetnici konzumirali pelin. Pelin je osnovni sastojak likera apsint, a koristi se i kao dodatak za vino, sirće ili vermut. Od pelina se mogu pripremiti i prah, ekstrakt ili tinktura.

Ipak, najpopularniji je čaj od pelina, koji je poznat po svom gorkom ukusu, pa se uglavnom konzumira uz dodatak meda, đumbira i limuna. Ako se pije u umerenim dozama, ovaj čaj je bezopasan i predstavlja najjači prirodni lek za mnoge bolesti. Nešto više o lekovitim svojstvima čaja od pelina i neke od najčešćih recepata za pripremu ovog čaja možete videti u nastavku teksta.

caj od pelina - lekovita svojstva i recept

Lekovita svojstva

Čaj od pelina je dobar za regulisanje problema sa varenjem, jer sprečava razvoj bakterijskih infekcija i smanjuje nivo kiselosti u želucu. Blagotvorno deluje na creva i predstavlja najbolji lek protiv parazita. Zahvaljujući tujonima i izotujonima, pelin ima sposobnost da ubija ne samo parazite već i njihova jajašca. Pošto je poznato da gorke namirnice regulišu probavne smetnje, čaj od pelina je jedan od najdelotvornijih lekova za lošu probavu. Naime, gorki ukus pelina utiče na stvaranje žuči i rad crevnih žlezda i na taj način se poboljšava varenje.

Zatim, čaj od pelina može biti veoma efikasan u lečenju jetre koja je oštećena lekovima, toksičnim materijama ili zračenjem. Naročito je efikasan ako je u organizmu došlo do trovanja gljivama ili nekim otrovnim biljkama. Kada se pije u malim količinama, ovaj čaj povoljno utiče na rad bubrega i ublažava bubrežne tegobe. Pelin je i poznati narodni lek protiv reume, gihta, malokrvnosti, visoke temperature, malarije, nesanice i depresije. Čaj od pelina uklanja hronični umor, okrepljuje organizam i vraća mu energiju i vitalnost. Ovaj čaj je naročito dobar za ublažavanje menstrualnih tegoba i za regulisanje menstrualnog ciklusa kod žena. U kombinaciji sa lucerkom i žalfijom, čaj od pelina je odličan lek za ublažavanje simptoma u menopauzi. On može da pomogne i ukoliko postoji hormonalni disabalans u organizmu, kao i u slučaju gojaznosti.

Recepti za pripremu ovog čaja:

Postoje razni recepti za pravljenje čaja od pelina, u zavisnosti od toga koji zdravstveni problem želite da rešite. Ono što je važno jeste da pelin ne treba kuvati, već da ga treba samo preliti ključalom vodom pa onda procediti.

Recept 1. (Čaj od pelina protiv neredovnog ciklusa) Da biste napravili ovaj čaj pomešajte 100 g pelina sa po 100 g žalfije i peršuna. Prelijte ovu mešavinu sa 3 šolje ključale vode, promešajte čaj i poklopite ga. Pustite da čaj odstoji oko pola sata, a zatim procedite. Potrebno je da ovaj čaj pijete 7 dana pre početka menstruacije. Kada ciklus počne, prestanite da konzumiranjem ovog čaja.

Recept 2. (Čaj od pelina za poboljšanje apetita) Stavite ½ kašičice suvih listova pelina u 2 dl ključale vode i pustite da odstoji oko 10 sekundi, pa onda procedite. Potrebno je da se ovaj čaj pije nekoliko puta dnevno, a ako je ukus previše gorak možete mu dodati nekoliko listova nane.

Recept 3. (Čaj od pelina za želudačne tegobe) Najpre u avanu izdrobite jednu kašičicu pelina i po ½ kašičice korena lincure, različka i rendane kore narandže i 10 mm štapića cimeta. Ovu čajnu mešavinu prelijte jednom šoljom ključale vode pa pustite da odstoji oko 10 minuta, pa onda procedite. Pijte male količine ovog čaja nakon svakog obroka.

Neželjeni efekti i moguće kontraindikacije:

Iako pelin može da bude izuzetno koristan za zdravlje ako se koristi u manjim količinama, ipak ga ne treba koristiti za vreme trudnoće i dojenja ili ukoliko postoji krvarenje u želucu ili u drugim unutrašnjim organima.

Takođe, važno je piti ga u propisanim dozama i u tačno određeno vreme, jer tujon koji se nalazi u ovom čaju ima toksično dejstvo na nervni sistem, može da dovede do grčeva i da uzrokuje psihičke probleme.

Sponzorisano:

Loading...