Čaj od peršuna za bubrege, želudac, zdravlje i priprema

Sve vrste čajeva imaju diuretičko svojstvo, naročito čaj od peršuna (botaničko ime Petroselinum crispum).

Zašto je peršun toliko dobar?

Peršun je više od običnog začina. Bogat je gvožđem, vitaminima A, B i C, a ostale minerale sadrži u tragovima. Svi delovi biljke imaju lekovita svojstva. Peršun se koristi između ostalog kod problema sa žučnom kesom i bubrezima, zatim kod artritisa, išijasa i reumatizma.

Čaj od peršuna predstavlja jedan od najlakših načina snabdevanja organizma esencijalnim mineralima. Ovaj zdrav i osvežavajući napitak koji se može konzumirati i topao i hladan sve je više zastupljen. Takođe se može naći i organski peršun. Hajde da pogledamo kako se pravi čaj od peršuna.

Kako napraviti čaj od peršuna?

Ovaj čaj je najbolje praviti od svežeg peršuna, nikako od sušenog. Možete iseckati svež peršun i osušiti ga. Nemojte koristiti prerađenu i pakovanu varijantu kako biste iskoristili što više hranljivih materija koje sadrži ova biljka.

Za početak iseckajte oko ¼ šolje peršuna i odložite. Skuvajte jednu šolju vode u čajniku ili u loncu. Kada voda proključa, prelijte njome iseckani peršun i ostavite da odstoji oko 5 minuta. Procedite kroz cediljku i sipajte čaj u svoju omiljenu šolju.

Kakvog je ukusa čaj od peršuna?

Neki kažu da je ovaj čaj gorak i da ga piju samo iz zdravstvenih razloga ili da bi uneli nutrijente koje on sadrži. Drugi ga zaslađuju, a ima i onih kojima se sviđa njegov jak i kiseo ukus. Jačina čaja od peršuna zavisi od dužine stajanja. Ako vam je posle 5 minuta stajanja ovaj čaj vrlo jak, ostavite ga da stoji kraće ili upotrebite osminu šolje iseckanog peršuna kako bi mu ukus bio slabiji.

Koje su zdravstvene koristi čaja od peršuna?

Zdravstvene koristi ovog čaja su mnogobrojne, među kojima su sledeće:

  • Leči giht.
  • Leči sindrom iritabilnog kolona.
  • Blagotvorno deluje kod bolesti žučne kese.
  • Dobar je kod kamena u bubregu.
  • Bori se protiv raka.
  • Poboljšava varenje.
  • Blagotvorno deluje kod lupusa.
  • Stimuliše menstrualno krvarenje.
  • Smanjuje obilno menstrualno krvarenje.
  • Uklanja mitisere.

priprema caja od persuna

Svi delovi peršuna (seme, koren i listovi) se koriste u lekovite svrhe, zbog čega ova biljka ima veoma široku primenu. Peršun je vrlo jednostavan za gajenje. Potrebno mu je malo sunčeve svetlosti i plodno zemljište. Ako imate baštu, obavezno ostavite malo mesta za peršun. Možete birati između dve vrste, kovrdžavog peršuna ili peršuna s ravnim listovima, takođe poznatog kao italijanski peršun.

Kako birati svež peršun?

Ako vam baštovanstvo nije hobi, a želite da imate zdravstvene koristi od čaja od peršuna, možete otići do najbliže prodavnice zdrave hrane, piljare ili farme. Birajte one sa bogatim lišćem intenzivno zelene boje. A

ko se odlučite za sveže sušeni peršun, kupite manje količine jer osušeni peršun gubi boju i ukus. Bilo da kupujete svežu ili sušenu varijantu, čuvajte ga u vakumiranoj posudi i daleko od izvora toplote i vlažnog mesta.

Podelite svoja iskustva

Ako ste probali čaj od peršuna, zašto ne biste postali stručnjak za ovu biljku? Podelite svoje recepte od peršuna s drugima, pronađite nove načine da poboljšate ukus čaja od peršuna i razmotrite nove ideje upotrebe ove biljke. Ovu jeftinu biljku je sjajno deliti sa prijateljima, članovima porodice ili širom zajednicom.

Neželjeni efekti čaja od peršuna

Pored toga što ima zaista niz zdravstvenih prednosti, ovaj sjajni čaj ipak ima i neke loše strane, mada one nisu toliko krupne u poredjenju sa svim onim dobrim stranama.

Naime, prva stvar koju trebate znati za čaj od peršuna i generalno za većinu biljnih čajeva je to da se obično ne preporučuju trudnicama, pa ukoliko ste u trudnoći trebali bi da ih izbegavate dok se ne porodite. Isto tako, ni za dojilje nije baš preporučljivo da ga piju, ali svakako bi u tom slučaju najbolje bilo da se posavetujete sa svojim lekarom.

Gde kupiti čaj od peršuna i koja mu je cena?

Čaj od peršuna ćete uskoro moći da nabavite preko našeg sajta čim otvorimo online prodavnicu i cena će biti jako povoljna. Da biste dobili specijalan popust, prijavite se na našu e-mail listu ispod ovog teksta i obavestićemo vas čim se nadje u prodaji.

Sponzorisano:

Loading...