Čaj od piskavice – lekovita svojstva i recept

Piskavica j mediternska biljka koja se u narodnoj medicini odavno koristi zbog svojih brojnih lekovitih svojstava. Ukoliko to niste znali, ona ima neverovatan efekat na jačanje polne moći plodnosti kod muškaraca, a lepši pol je koristi i za povećanje grudi. Odlična je i kao lek za tegobe respiratornih organa i oboljenja limfnih žlezda.

Čaj od piskavice je odličan lekoviti preparat za raznovrsnu zdravstvenu, pa i estetsku upotrebu. Osim toga je bogat izvor hranljivih materija, pa pozitivno utiče na celokupno stanje našeg organizma, jača ga i revitalizuje. Priprema se od semena ove biljke.

Lekovitost piskavice

Biljka koju poznajemo pod narodnim nazivom piskavica zapravo je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada rodu deteline, a čiji je originalni latinski naziv Trigonella Foenum Graecum, a znamo je i pod nazivom grčko seme. Ona potiče sa Mediterana, a za njena blagotvorna svojstva su znali još antički narodi.

caj od piskavice - lekovita svojstva i recept

Antičke kulture su upotrebljavale piskavicu u svetim religijskim obredima i često je koristili kao začin. Osim toga, oni su znali za njenu izuzetnu lekovitost i često je koristili u raznim preparatima za lečenje. Koristili su je drevni Egipćani kao lek za ublažavanje opekotina, stavljajući istucano seme na ozleđena mesta, a starim Kinezima i Indijcima je bilo poznato njeno umirujuće dejstvo na limfne žlezde, te su je upotrebljavali za lečenje otečenih vratnih žila. Učenici poznatog antičkog grčkog lekara Hipokrata su znali za njenu neveovatnu moć da rastvara sluz, pa su je upotrebljavali kao lek protiv upale bronhija.

Piskavica je bogata proteinima, aminokiselinama i vitaminima A, C i D. Sadrži i fosfor, kalcijum, lecitin i dosta sluzaste materije.

Za šta je dobar čaj od piskavice?

S obzirom da je samo seme piskavice zuzetno bogato hranljivim i korisnim materijama, koje pozitivno utiču na naš organizam, čaj pripremljen od izdanaka ove biljke je odličan preparat za razna zdravstvena stanja, kao lek, prevencija i lekoviti dodatak ishrani. Utiče na celokupno stanje organizma i poboljšava mnoge njegove funkcije.

Podstiče lučenje mleka i povećava grudi – Čaj od piskavice je zaista idealan lekoviti dodatak u ishrani novopečenih majki i dojilja. Seme piskavice podstiče proizvodnju hormona koji su zaduženi za stvaranje majčinskog mleka, a istovremeno dodatno hrani organizam zahvaljujući obilju korisnih materija. Zbog toga je čaj od piskavice odličan i za majku i za bebu. Njegov uticaj je individualan i dejstvo može biti vidljivo već za jedan do tri dana kod nekih žena, a u nekim drugim slučajevima tek nakon dve nedelje.

Piskavica je poznata kao prirodni proizvod koji utiče na povećanje obima grudi, što se može objasniti činjenicom da dugotrajno konzumiranje čaja od piskavice utiče na proizvodnju hormona estrogena. Veći nivo estrogena utiče na povećanje obima grudi, kao i na vezivanje vode u telu, zbog čega one dobijaju na punoći.

Povećava plodnost kod muškaraca – Seme piskavice ima pozitivno dejstvo na polne funkcije kod muškaraca. Ono povećava pokretljivost spermatozoida i na taj način utiče na povećanje plodnosti.

Reguliše hormone kod žena i muškaraca – Čaj od piskavice pozitivno deluje na stabilizaciju hormona kod oba pola. Podstiče proizvodnju estrogena kod žena, jača libido i ublažava neugodne simptome menopauze, a takođe blagotvorno deluje na tegobe vezane za predmnstrualni ciklus. Kod muškaraca podstiče produkciju testosterona, pozitivno utiče na libido i povećava potenciju, ako se redovno konzumira.

Reguliše nivo šećera u krvi – Čaj od piskavice redukuje apsorpciju šečera u organizmu i stimuliše proizvodnju insulina. Zbog toga je odličan za osobe koje boluju od dijabetesa ili spadaju u rizičnu grupu koja ima predispoziciju da oboli.

Ublažava simptome prehlade – Čaj od piskavice je delotvoran za ublažavanje svih vrsta tegoba respiratornih organa, poput kašlja i bolova u grlu, čisti bronhije i pomaže kod upale pluća. Osim toga podstiče znojenje i tako pomaže i u snižavanju visokih temperatura.

Reguliše probleme sa varenjem – Delotvoran je i kao prevencija i kao lek kod raznih probavnih tegoba. Oblaže zidove creva i želuca i na taj način smiruje i sprečava upale i druga oboljenja, poput čira na želucu. Ima i laksativno dejstvo u slučaju zatvora, a kod dijareje je odličan kao prirodni antioksidans koji pomaže u čišćenju toksina iz organizma. Sveukupno pozitivno utiče na varenje, smiruje i neguje ceo digestivni trakt.

Reguliše nivo holesterola u krvi – Čaj od piskavice je odličan u lečenju kardiovaskularnih tegoba, odličan je kao prevencija z abolesti srca i krvnih sudova. Utiče na snižavanje štetnog holesterola u krvi i na taj način štiti organizam od mnogih ozbiljnih posledica ovih oboljenja.

Priprema i konzumacija čaja od piskavice

Za pripremu jedne doze čaja od piskavice potrebne su dve kafene kašike semena piskavice i voda. Priprema se jednostavno. U 2 dl proključale vode nasuti seme piskavice i kuvati oko pet minuta. Nakon toga mešavinu treba pustiti da odstoji još petnaestak minuta, a zatim procediti i zasladiti po želji. Čaj može da se pije odmah, topao, lai njegova lekovita svojstva ostaju delotvorna i ako ga čuvate u frižideru.

U pogledu doziranja čaja od piskavice bi trebalo konsultovati lekara, u zavisnosti od toga u koje svrhe se konzumira. Najčešća preporuka je dve do tri šoljice čaja u toku dana.

Sponzorisano:

Loading...