Čaj od sene – lekovita svojstva i recept

Sena (lat. Cassia Angustifolia) ili majčin list je biljka iz porodice mahunarki koja raste u severoistočnoj Africi i na Srednjem istoku.

Takođe, sena raste i u nekim delovima Amerike, a istorija kaže da su u prošlosti američki domoroci koristili ovu biljku zbog njenog laksativnog dejstva. Čaj od sene se pravi od listova sene ili od crne pulpe iz grančica. U nekim delovima sveta ovaj čaj se pije kao zamena za kafu ili za neki drugi čaj.

Čaj od sene poseduje mnoga lekovita svojstva, ali može da izazove i neke neželjene efekte.

Lekovita svojstva

Sena sadrži tanine, flavonoide, smolu, glikozide, antrahinone i mnoge druge korisne sastojke, pa može da pomogne u lečenju raznih zdravstvenih tegoba. Čaj od sene je najpoznatiji po tome što reguliše probavu i rešava probleme sa zatvorom. Ovaj čaj ima laksativno dejstvo i omogućava redovno pražnjenje debelog creva. Na taj način, on ubrzava metabolizam i pomaže kod mršavljenja. Da bi čaj od sene imao efekta i trajno regulisao proces varenja i sprečio takozvani sindrom lenjih creva, neophodno je da jedete što više hrane koja je bogata vlaknima, da se što više krećete i pijete dosta tečnosti. Sena pomaže u izbacivanju štetnih materija i vrši detoksikaciju organizma.

caj od sene - lekovita svojstva i recept

Osim toga, dokazano je da se neke podvrste sene mogu koristiti i za lečenje veneričnih bolesti, holesterola i visokog krvnog pritiska, bakterijskih i gljivičnih infekcija, kožnih i očnih bolesti.

Recepti za pripremu ovog čaja:

Recept 1. Uzmite jednu supenu kašiku osušenog i iseckanog lišća sene i prelijte šoljom ključale vode. Ostavite da odstoji oko 20 minuta, a zatim procedite.

Recept 2. Osim listova sene, za pravljenje čaja možete koristiti i mahune. Uzmite jednu kašičicu senine mahune i prelijte toplom vodom (ne vrelom). Poklopite i pustite da čaj malo odstoji, a zatim ga procedite. Ovaj čaj ima nešto blaži efekat od čaja od lišća sene, a konzumira se na isti način.

Ako imate probleme sa crevima, pustite da čaj od sene odstoji 2-3h, a zatim ga procedite i popijte pre spavanja. Takođe, možete čaj da skuvate pre podne, pa da ga popijete tek uveče pre spavanja. To će doprineti da grčevi u crevima i stomaku budu blaži i da lečenje probavnog trakta bude uspešnije. Kada uspostavite normalnu stolicu prekinite sa upotrebom ovog čaja. Možete ga konzumirati ako se ponovo jave problemi sa zatvorom. Ako želite blaže laksativno sredstvo, onda je najbolje da pravite čajne mešavine sa senom i još nekim lekovitim biljkama, recimo sa korijanderom.

Recept 3. Jedna od efikasnih mešavina za rešavanje problema sa zatvorom je kombinacija lišća sene, majorana, cveta zove i anisa. Pomešajte 2 prstohvata lišća sene i po prstohvat ostalih biljaka i prelijte mešavinu sa 2 dl ključale vode. Poklopite čaj i pustite da odstoji 2h, a zatim ga procedite i pijte jednu šolju pre spavanja.

Neželjeni efekti i moguće kontraindikacije

Čaj od sene se u trudnoći nikako ne sme koristiti jer dovodi do jakih grčeva i može da izazove komplikacije. Ni dojilje ne smeju koristiti ovaj čaj jer se može izlučiti u mleko i dovesti do grčeva kod novorođenčeta. Takođe, ni deca mlađa od 10 godina ne smeju da ga konzumiraju, a ne preporučuje se ni osobama koje pate od hroničnih bolesti creva i želuca. Takođe, srčani bolesnici treba da izbegavaju ovaj čaj, jer može da dovede do pada kalijuma u krvi.

Čaj od sene može da bude veoma koristan, ali samo ako se pravilno dozira. Počnite uvek sa manjim dozama ovog čaja i kada utvrdite koja vam količina odgovara, tu se zaustavite. Ako ga pijete u prekomernim količinama i duže od 14 dana, ovaj čaj može da izazove mnoga neželjena dejstva, kao što su mučnine, povraćanje, grčevi u stomaku, oštećenje zidova creva, upala creva, grčenje prstiju na rukama i nogama i oštećenje jetre. Konstantnom upotrebom ovog čaja može se javiti i zavisnost od ovog preparata. Osim toga, može da se desi da se creva naviknu na određenu dozu čaja, pa onda sve više počinjemo da povećavamo dozu, što nikako nije dobro. Zato je najbolje da se pre početka konzumiranja čaja od sene posavetujete sa vašim lekarom ili fitoterapeutom.

Takođe, ako odmah na početku konzumiranja čaja od sene primetite da su vam otekle usne, jezik ili pljuvačne žlezde, potrebno je odmah da se javite lekaru i da prekinete sa upotrebom ovog čaja.

Sponzorisano:

Loading...