Canesten krema, kansen krema – upotreba, iskustva i cena

Gljivične infekcije. Gljivične infekcije su uobičajen zdravstveni problem. Kod ljudi, gljivične infekcije se javljaju kada gljivice zauzmu neki deo tela i ima ih previše pa imunološki sistem ne može njima da upravlja. Gljivice mogu živeti u vazduhu, zemljištu, vodi i biljkama. Postoje i neke gljivice koje prirodno žive u ljudskom telu.

Kao i mnogi mikrobi, postoje korisne i štetne gljivice. Kada štetne gljivice napadnu telo, teško se mogu ubiti, jer mogu preživeti u okruženju i ponovo zaraziti osobu koja pokušava da se izleči.

Gljivične infekcije su česte kod ljudi i obično nisu ozbiljne ako se leče brzo o ispravno.

Svako sa oslabljenim imunološkim sistemom ima veću verovatnoću da dobije gljivičnu infekciju, kao i svako ko uzima antibiotike. Osobe koje boluju od dijabetesa su više sklone da dobiju gljivičnu infekciju, takođe.

Uobičajeni tipovi gljivičnih infekcija su: atletsko stopalo, kandidijaza (vaginalna, nokatna, pelenski osip), infekcija kože na preponama, lišaj (tinea corporis), itd.

Atletsko stopalo ili tinea pedis je uobičajena gljivična infekcija koja pogađa kožu stopala. Ovo stanje se obično povezuje sa sportistima i atletama jer gljivice rastu u toplim i vlažnim sredinama, kao što su čarape, patike, sportska oprema i svlačionice. Istina je da svako može biti pogođen ovim stanjem. Simpotmi mogu varirati od osobe do osobe, a obuhvataju: crvenilo ili plikove na pogođenom području, inficirana koža može biti mekana, a može početi i da se ljušti, osećaj svraba, peckanja je takođe prisutan.

Kandidijaza je gljivična infekcija koja nastaje prekomernim razvojem gljivice Candida albicans i obično pogađa žene i njene genitalije. Prekomerni broj ovih gljivica dovodi do disbalansa u vagini, a ovaj disbalans se može dogoditi zbog upotrebe antibiotika, zbog stresa, hormonskog poremećaja, itd. Kada infekcija kandidom pogodi predeo oko i ispod noktiju onda imamo nokatnu kandidijazu. Simptomi uključuju: svrab i natečenost genitalnih regija, osećaj peckanja ili bola tokom uriniranja ili seksualnog odnosa, crvenilo i neobično pražnjenje iz vagine.

Gljivična infekcija kože na preponama je takođe uobičajena gljivična infekcija, pošto gljivice vole topla i sakrivena mesta, kao što su prepone, zadnjica, prevoji ispod pazuha, itd. Ova infekcija je više prisutna kod gojaznih ljudi. Simptomi obično uključuju crvenilo u preponama, na zadnjici ili na butinama, peckanje, iritaciju, svrab sa osipom.

Lišaj (tinea corporis) je kožna infekcija uzrokovana gljivicama koje žive na mrtvom tkivu, kao što su delovi kože, kose ili noktiju. Ovo stanje je veoma lako uočiti zbog oblika. Crveni krug koji svrbi se tokom vremena pretvori u uzdignutu krasticu.

Uobičajen lek za ovakve gljivične infekcije je krema Canesten ili Kansen.

Canesten krema – upotreba i karakteristike

Ova krema se koristi da bi se izlečile sve vrste infekcija koje su izazvane gljivicama i plesnima, kao što je, na primer, Trichophyton. Takođe, Canesten deluje na sve vrste kvasnica kao što su one izazvane Candidom. Takođe, ako je osoba dobila bolest na koži kao posledicu ovih infekcija, može upotrebiti Canesten kremu.

Canesten krema može biti upotrebljena i u slučajevima tzv. vulvitisa izazvanog kandidom, kao i kandida-balanitisa (infekcija muškog polnog organa).

Pre nego što se odlučite za korišćenje ove kreme, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom. Canesten krem ne bi trebalo da stavljate ako znate da ste na bilo koji način alergični ili osetljivi na njen glavni aktivni sastojak (klotrimazol) ili na neki od pomoćnih sastojaka koje ćete naći u štampanom uputstvu koje dobijete uz lek. Lekari, takođe, savetuju da se Canesten ne koristi ako je pacijent bolestan od neke hronične bolesti ili ako ima neku vrstu poremećaja metabolizma.

Ako se Canesten krema koristi vaginalno, potrebno je napomenuti da postoji bojazan da će krema uticati na dejstvo kontraceptivnih sredstava kao što su kondomi, dijafragma ili neki drugi hemijski kontraceptiv. Vodite računa o svojim higijenskim i seksualnim navikama tokom korišćenja ove kreme, a preporuka je da do trenutka potpunog izlečenja koristite najsigurniji način zaštite – apstinenciju.

Vodite računa gde ostavljate Canesten kremu jer deca ne bi trebalo da budu u kontaktu sa njom, kao što bi trebalo da izbegavate da krema dođe u kontakt sa očima i digestivnim traktom.

Jedan od sastojaka Canesten kreme (cetostearilalkohol) ponekad ume da izazove kontaktni dermatitis kao lokalnu reakciju na koži. U tom slučaju se pacijentima koji su osetljivi na ovu supstancu preporučuje rastvor Canesten.

Pacijenti koji uzimaju neki drugi lek koji su dobili od lekara ili su kupili bez recepta, moraju da se posavetuju sa svojim lekarom pre upotrebe Canesten kreme. Trudnice i majke koje doje smeju da upotrebljavaju Canesten kremu, ali samo uz nadzor stručnog lica.

Lekar će tačno propisati način na koji ćete uzimati Canesten kremu. Ako ste ovaj lek kupili sami, bez lekarskog recepta, onda pratite uputstvo koje je odštampano uz lek. U svakom slučaju, upotreba leka koja nije ispravna, neće dovesti do dejstva kreme.

Kada Canesten kremu mažete na stopala (u slučaju infekcije zvane atletsko stopalo), prvo ćete stopala oprati, a zatim osušiti, pogotovo između prstiju. Kremu ćete naneti u tankom sloju. Po preporuci lekara, to bi trebalo da bude od dva do tri puta dnevno. U zavisnosti od jačine infekcije, dužina primene leka će trajati od dve do četiri nedelje. Kada je u pitanju atletsko stopalo, vrlo je važno da obuća koju ste koristili pre nego što ste shvatili da imate infekciju, bude oprana i dezinfikovana. Uz Canesten kremu možete koristiti i prašak, koji ćete naneti i u obuću koju koristite.

Ukoliko imate vaginalnu infekciju, vrlo je važno pravilno održavanje higijene. Ne biste smeli da koristite tuđe peškire. Dok ne budete potpuno sigurni da je infekcija izlečena, izbegavajte odlazak u neproverene toalete (higijenski sumnjive), ne koristite sredstva za intimnu higijenu koja su industrijska i koja mogu poremetiti pH nivo sluzokože, itd.

Posle nedelju dana upotrebe Canesten kreme, svrab, bolovi i drugi simptomi bi trebalo da se povuku.

Ako se dogodi da se ni posle četiri nedelje simptomi nikako ne povlače, obavezno obavestite lekara.

Ukoliko se desi da krema dospe u oči, potrebno je da oči isperete vodom.

Dešavaju se situacije kada pacijent zaboravi da nanese Canesten kremu u predviđeno vreme za lečenje. Tada ne treba paničiti, niti sledeći put mazati duplu dozu.

Gljivične infekcije polnih organa se obično leče jednu do dve nedelje. Eritrazeme se leče od jedne do tri nedelje, a gljivične infekcije nogu, ruku, pregiba od tri do četiri nedelje.

Važna informacija vezana za Canesten kremu je da nikada ne smete da prestanete da je mažete na svoju ruku. Vrlo je važno da se terapija sprovede do kraja zbog toga što su gljivične infekcije vrlo specifično stanje. Gljivice se vrlo brzo vraćaju ako se ne izleče pravilno i do kraja. Iako vam se čini da su simptomi infekcije prošli, nemojte prekidati aplikaciju kreme pre nego što vam je lekar propisao.

Lečenje Canesten kremom je efikasnije ako se suzdržavate od češanja inficiranih regija, ako se nakon kupanja dobro obrišete i osušite i ako redovno menjate odeću, peškire, veš i obuću (u slučaju atletskog stopala).

Farmakološki sadržaj Canesten kreme – aktivni sastojak klotrimazol

Canesten krema kao svoju aktivnu supstancu sadrži klotrimazol. Na jedan gram kreme dolazi 10 mg klotrimazola.

Pored ovog glavnog aktivnog sastojka, u Canesten kremi se nalaze i cetilpalmitat, oktildodekanol, polisorbat 60, sorbitanstearat, benzilalkohol, cetostearilalkohol i prečišćena voda.

Krema je bele boje i obično dolazi u aluminijumskoj tubi.

Klotrimazol ubija gljivice/kvasnice tako što ometa i reaguje sa njihovim ćelijskim membranama. On, zapravo, deluje tako što sprečava gljivice da stvaraju supstancu pod nazivom ergosterol. Ergosterol je suštinska komponenta ćelijskih membrana gljivica.

*Ergosterol je sterol koji se nalazi u gljivicama, a ime je dobio po opštem imenu koje je dato gljivičnom rodu Claviceps. Iz ovog roda su prvobitno izdvojeni ergosteroli. Ergosterola nema u životinjskim i biljnjim ćelijama. On se nalazi samo u ćelijskim membranama gljivica i kvasca. U njima ima ulogu istu koju holesterol ima u ćelijama životinja.

Kada klotrimazol poremeti proizvodnju ergosterola u gljivicama, onda se pojave rupe na njihovoj ćelijskoj membrani i tako polako dolazi do njihovog uništenja.

Ćelijske membrane gljivica su vitalne za njihovo preživljavanje. One zaustavljaju neželjene supstance da ulaze u ćelije i zaustavljaju sadržaj ćelija da iscuri. Pošto klotrimazol deluje tako da uzrokuje rupe u ćelijskim membranama, esencijalni sastojci fungalnih ćelija mogu iscureti. Ovo ubija gljivice i tretira (leči) infekciju.

Klotrimazol se može naći pod sledećim imenima u okviru lekova: Mycelex, Desenex, Kansen (vaginalete, krema).

Drugi lekovi koji sadrže isti aktivni sastojak

Za lečenje gljivičnih infekcija kože: Canesten 1% krema, Canesten dermatološki prašak, Canesten dermatološki sprej, Canesten rastvor.

Klotrimazol krema je dostupna bez brenda Canesten, kao generički lek.

Za lečenje atletskog stopala: Canesten AF (athlete foot) krema, Canesten AF prašak, Canesten AF sprej.

Za lečenje vaginalne gljivične infekcije: Canesten 10% VC, Canesten 100 mg/200 mg vaginalete, Canesten 500 mg vaginalete, Canesten kombinovane vaginalete i krema, Canesten krema kombinacija interno i eksterno, Canesten interna krema.

Vaginalna gljivična infekcija je uglavnom izazvana gljivicom Candida. To je jedan mikroorganizam koji je inače prisutan u vagini, kao i ostale bakterije. S tim što je u zdravoj vagini odnos gljivica i bakterija izbalansiran. U okviru svih tih bakterija nalazi se i Lactobacillus bakterija koja proizvodi kiseline, a one onemogućavaju razmnožavanje gljivica. Kada se prirodna ravnoteža poremeti onda dolazi do pojačanog razmnožavanja gljivica. Rast gljivica dovede do peckanja, svraba, oticanja, bola i gustog, belog iscetka iz vagine.

Gljivičnu infekciju najpre izaziva smanjeno delovanje Lactobacillus bakterija koje nastane zbog uzimanja antibiotika. To dovede do disbalansa pH vrednosti u vagini i gljivice bujaju.

Vaginalna gljivična infekcija može da nastane i u trudnoći, kod oslabljenog imunološkog sistema, neiskontrolisanog dijabetesa, neadekvatne ili preterane higijene.

Candida albicans je vrsta gljivice koja najčešće izaziva infekciju, ali to mogu biti i druge gljivice iz roda Candida.

Kada se leči vaginalna gljivična infekcija koja je umerenog tipa, onda lekar obično preporučuje antifungalnu kremu, tablete ili vaginalete. Ponekad je potrebna i kombinacija ovih medikamenata.

Za lakše infekcije lečenje traje tri dana, dok je kod težih i komplikovanijih slučajeva lečenje produženo na nedelju, a nekad i 14 dana.

Canesten 10% vaginalna krema

Vaginalna infekcija ili kandidijaza je uobičajeno stanje izazvano gljivičnom infekcijom u vagini i oko nje. Infekciju obično izaziva, kao što je već rečeno, Candida albicans, ali se ovo stanje može naći i pod imenima kandida ili vulvovaginalna kandidijaza. Kandida živi bezazleno na koži, u ustima, stomaku i vagini i obično se drži pod kontrolom uz pomoć bezopasnih bakterija. Ali, ponekad se uslovi promene, a gljivice se brzo umnožavaju, uzrokujući simptome pražnjenja i iritacije.

Većina žena dobije ovu gljivičnu infekciju u nekom trnutku u životu, ali je najčešća kod žena u 30-im i 40-im godinama života, kao i kod trudnica. Nije u potpunosti jasno zašto su neke žene više sklone ovoj infekciji nego druge. Dijabetes i medicinska stanja koja izazivaju probleme sa imunološkim sistemom organizma, povećavaju verovatnoću da se to dogodi. Drugi potencijalni izazivači su:

  • nošenje tesne odeće i veša koji sprečavaju prirodnu ventilaciju;
  • uzimanje antibiotika – oko 30% žena ima problem zbog toga;
  • korišćenje proizvoda koji iritiraju vaginu, kao što su kupke ili preparati za intimnu negu.

Malo je dokaza da je upotreba uložaka za periodu ili tampona faktor rizika za razvijanje gljivične infekcije.

Iako se gljivična infekcija ne smatra seksualno prenosivom bolešću, ona se može preneti partneru nakon vaginalnog, oralnog ili analnog seksa.

Ako su simptomi blagi, vaš ginekolog će vam obično preporučiti antifungalni lek za jednokratnu upotrebu (najviše 3 dana). Ako su simptomi teži, tretman će biti duži. Dostupne su različite mogućnosti lečenja, uključujući oralno uzimanje tableta, vaginaleta koja se ubacuju u vaginalni otvor ili korišćenje kreme.

Vaš ginekolog vam može prepisati ove lekove, a možete ih kupiti i bez recepta.

Canesten krema se obično daje kao dodatak uz korišćenje vaginaleta.

Ukoliko vam je lekar prepisao samo kremu za jednokratno lečenje, onda bi ta doza trebalo da očisti infekciju.

Canesten 10% vaginalna krema sadrži klotrimazol koji je antimikotični lek. On ubija gljivice kandide koje uzrokuju infekciju. Krema se umeće duboko u vaginu uz pomoć aplikatora kako bi mogla delovati direktno na području infekcije.

Sponzorisano:

Loading...