Čorba (supa) od pečuraka recept – kako se pravi

Svi ljubitelji jela od pečuraka, sigurno dobro znaju da se od njih može pripremiti zaista veliki broj specijaliteta.

Jedan od takvih, jeste čorba ili supa od pečuraka.

Kako za pripremu čorbe od pečuraka postoji više recepata, mi ćemo sa vama podeliti dva, po našem mišljenju najbolja recepta.

corba supa od pečuraka recept - kako se pravi

Recept 1:

Šta vam je potrebno za pripremu ove varijante čorbe sa pečurkama?

Potrebno vam je:

– 300 grama šampinjona,
– Jedna veća ili dve manje glavice crnog luka,
– Jedna kocka za supu (juneća),
– Dve do tri supene kašike kisele pavlake,
– Jedna kafena kašičica sitno seckanog peršuna,
– Jedna supena kašika maslaca,
– Jedna supena kašika brašna,
– Malo bibera (po ukusu),
– Vegeta ili začin C (takođe u količini po ukusu).

Način pripreme:

Najpre dobro očistite i sitno iseckajte pečurke i crni luk. Zatim, u odgovarajuću šerpu sipajte jednu kašiku maslaca i šerpu stavite na ringlu da se maslac greje. Kada se maslac zagreje, u šerpu najpre sipajte sitno seckani crni luk, a dva tri minuta nakon toga i sitno seckane pečurke. Uz povremeno mešanje, propržite luk i pečurke. Kada tečnost koju pečurke oslobađaju ispari, u šerpu dodajte jednu supenu kašiku brašna, bibera po ukusu, vegete ili začina C takođe po ukusu i jednu kocku za supu. Kada ste to uradili, promešajte sadržaj u šerpi i prelijte ga sa oko 1 litar ipo do dva litra vode (zavisi od toga koliko gustu čorbu želite).

Kuvajte čorbu pola sata, a zatim je pomerite sa ringle i u nju dodajte dve do tri supene kašike kisele pavlake i jednu kafenu kašiku sitno seckanog peršuna.

Recept 2:

Za pripremu ove varijante čorbe sa pečurkama, potrebno vam je:

– Jedna supena kašika maslaca,
– 300 grama šampinjona,
– Pola stabljike praziluka,
– 2 do 3 stabljike celera,
– Kocka za supu (pileća),
– 2 supene kašike brašna,
– Vegeta ili začin C (u količini po ukusu),
– Biber (takođe u količini po ukusu).
– 300 mililitara mleka,
– Pola litra vode.

Način pripreme:

Pečurke i povrće najpre dobro očistite i iseckajte što sitnije, a zatim propržite na zagrejanom maslacu. Kada se pečurke i povrće proprže, u šerpu dodajte i dve supene kašike brašna, kocku za supu, vegetu ili začin C po ukusu i biber po ukusu. Sve to promešajte, a zatim prelijte sa 300 mililitara mleka i pola litra vode i kuvajte oko pola sata. Nakon pola sata, čorbu pomerite sa ringle, ubacite je u blender i izmiksajte je (kao zamenu za blender možete koristiti i štapni mikser), a zatim je vratite u šerpu i poslužite dok je topla.

Napomena:

Čorba od pečuraka, najviše će vam prijati ukoliko je konzumirate što topliju i zato vam preporučujemo da je pripremate neposredno pre konzumiranja.

Ipak, neće narušiti njen ukus ni kvalitet ni ukoliko je pripremite par sati ili jedan dan unapred pa je podgrejete. Najbolje je ukoliko je poslužite uz prepečen hleb.

Umešto šampinjona, za pripremu čorbi od pečuraka, shodno svom ukusu možete koristiti i druge vrste jestivih pečuraka. Tako nešto, neće pokvariti kvalitet čorbe.

Sponzorisano:

Loading...