Crni (indijski) čaj – lekovito dejstvo i priprema

Interesovanje za crni čaj je znatno opalo u poslednje vreme, dok je zeleni čaj postao izuzetno popularan. Međutim, crni čaj pruža mnoge prednosti koje zeleni čaj ne može, te se može uvrstiti kao koristan deo bilo koje dijete.

Ovaj čaj se još na našim prostorima naziva i indijski čaj, pa su oba naziva u upotrebi da vas to ne zbuni.

Šta je crni čaj?

Crni čaj je oksidirani list žbuna čajevca. Potiče od iste biljke od koje potiču i zeleni i ulong čaj, ali se ostavlja da oksidira duže vreme, što mu daje drugačiji, uglavnom jači ukus, kao i drugačija lekovita svojstva.

Crni čaj ima bolje mogućnosti skladištenja i može zadržati visok kvalitet i nakon više godina. Crni čaj od celog lista se smatra najkvalitetnijim, dok se izlomljeni delovi lista najčešće koriste za punjenje kesica čaja.

Crni čaj se često meša sa drugim sastojcima, kao što je ulje bergamota za dobijanje Earl Grey čaja, ili cimet i drugi začini za dobijanje nekih drugih vrsta čaja. U mnogim krajevima sveta crni čaj se ispija uz dodatak limuna, mleka i/ili šećera ili drugih zaslađivača.

Crni čaj sadrži kofein. Ima dosta nisku koncentraciju hranljivih materija i mali broj kalorija, mada sadrži dosta antioksidanata. Crni čaj se treba pariti na ključaloj vodi. Dok se čaj u kesicama treba pariti samo par minuta zbog velike kontaktne površine kesice, celi listovi se mogu pariti do pet minuta, a da čaj ne dobije gorak ukus. Mnogi narodi imaju specifične rituale vezane za spremanje, serviranje i ispijanje čaja.

Za šta je dobar crni (indijski) čaj?

Crni čaj pruža brojne zdravstvene pogodnosti, od kojih većina potiče od polifenola (vrsta antioksidanata) koji se u njemu nalaze. Antioksidanti su hemijska jedinjenja koja štite telo od štetnog dejstva slobodnih radikala. Za crni čaj se zna da može ublažiti simptome nekih srčanih oboljenja i pomoći u regulaciji nivoa holesterola u krvi. Neka istraživanja ukazuju da ima povoljan uticaj i na dijabetičare, mada čvrsti dokazi za ovu tvrdnju još ne postoje.

Crni čaj jača i imuni sistem, a takođe smanjuje i rizik od demencije kasnije u životu. Ispijanje crnog čaja može pružiti i kratkotrajnu stimulaciju moždanih funkcija tako što povećava aktivnost alfa moždanih talasa i smanjuje lučenje hormona stresa – kortizola. Povišen nivo kortizola doveden je u vezu sa oboljevanjem od osteoporoze. Crni čaj pomaže i kod eliminacije zadaha i truljenja zubi.

priprema crnog indijskog caja

Predostrožnost vezana za crni čaj

Crni čaj sadrži kofein koji izaziva zavisnost i može izazvati i poremećaje sna (kao i trenutnu nesanicu). Ispijanje velikih doza može izazvati i nastanak kamena u bubregu. Ispijanje vrelih napitaka se odskora dovodi u vezu i sa oboljevanjem od raka usta i grla, mada se ovo jednostavno može izbeći ostavljanjem čaja da se prohladi. Dodavanje mleka može blokirati dejstvo nekih od njegovih lekovitih svojstava.

Sve u svemu, crni čaj pruža brojne pogodnosti i dobro je poznat kao lekoviti napitak. Ispijanje crnog čaja u umerenim količinama tokom dužeg vremenskog perioda je najbolji način da iskoristite sve pogodnosti koje ima da pruži.

Priprema crnog čaja

Postupak pripreme crnog čaja nije previše komplikovan. Ono što je potrebno da znate je da on zahteva nešto višu temperaturu zagrevanja u odnosu na zeleni ili beli čaj. Potrebno je da zagrejete vodu do ključanja, nekih 90-95 stepeni a da sa njom zatim prelijete listove.

Ostavite tako da stoji do 5 minuta, a zatim promešajte, procedite i možete konzumirati

Crni čaj u kombinaciji sa djumbirom

Mnogi stručnjaci preporučuju da se crni čaj pomeša sa djumbirom jer na taj način se pojačavaju svojstva ovog čaja pa ćete u takvoj kombinaciji napuniti svoj organizam još većom količinom energije i dodatno ojačati svoj imuni sistem, što je vrlo bitno pogotovo tokom hladnijih dana.

Sponzorisano:

Loading...