Da li je kafa zdrava ili štetna po zdravlje?

O tome da li je kafa zdrava ili štetna po zdravlje se vode ubedljivo najveće polemike kada su u pitanju napici. Na jednoj strani imamo veliki broj ljudi koji ne mogu bez kafe i koji ispijanje ovog napitka opravdavaju na sve načine, dok sa druge strane imamo ljude koji su protivni kafe, dok sa treće strane imamo brojna istraživanja koja pokazuju razne stvari i jako je teško doneti jedan odgovor, već je priča dosta složenija.

Pošto je jako teško i slobodno možemo reći nemoguće dati odgovor na pitanje da li je kafa zdrava, zato ćemo vam u nastavku teksta dati i pozitivne i one negativne strane konzumiranja kafe, pa vi procenite sami za vas da li je ona dobar izbor ili ne.

Pozitivne strane kafe

Neka od analiziranja su pokazala da redovno ispijanje kafe na duge staze u velikoj meri smanjuje šansu za oboljenje od dijabetesa tipa 2. Pored dijabetesa, smanjuje se šansa i za dobijanje Alhajmerove ili Parkinsonove bolesti.

Jedan od glavnih i najkontroverznijih sastojaka kafe je svakako kofein, koji uz antioksidanse igra važnu ulogu upravo u borbi protiv gore navedenih mogućih bolesti. Zato oni u kombinaciji mogu delovati preventivno na mnoge bolesti i ojačati kompletni imuni sistem čoveka.

Pored toga, neki tvrde i da je kafa jako dobra preventiva za rak jetre i kamen u žuči. Ipak, u svemu tome ne bi trebalo da preterujete, jer se nikako ne preporučuje konzumiranje više od 3 kafe na dan. Takodje, ukoliko konzumirate esperso, birajte uvek kratki umesto dugog, jer je to bolji izbor za vaše srce.

stetnost kafe i kofeina

Negativne strane kafe

Ono što mnogi stručnjaci navode kada pravdaju svoje tvrdnje o štetnosti kafe je kofein. Zapravo, verovatno niste znali ali biljka kafa stvara kofein da bi se uspešno zaštitila od raznih insekata koji je napadaju. Tako da u tom slučaju kofein zapravo ima ulogu otrova protiv insekata.

Ovo je jedan od najjačih razloga zašto neki smatraju da je kafa nezdrava i štetna po ljudski organizam. Pored ove tvrdnje, zna se da kofein iz kafe podstiče veću proizvodnju adrenalina iz nadbubrežne žlezde koje bi se moglo odraziti tako da naše telo bude konstantno pod stresom ako kafu pijemo svakodnevno.

Te skokove i oscilacije adrenalina i mišićne pumpe mogu da na kraju dovedu do raznih srčanih oboljenja.

Zaključak

Bilo da ste ljubitelj ili protivnik kafe, ona ima i svojih pozitivnih i negativnih stvari, kao što ste pročitali. Ukoliko nista ljubitelj, možete idalje nastaviti da konzumirate druge vrste napitaka poput čajeva ili prirodnim sokova na primer. A ukoliko ste pristalica kafe i želite da je idalje konzumirate, radite to u granicama normale i nikako nemojte piti više od 3 šoljice dnevno. Čak i najbolji lek ako se pije u prevelikoj meri polako postaje otrov.

Zato pametno i oprezno možete uživate u savršenom mirisu i ukusu kafe!

Sponzorisano:

Loading...