Da li je lubenica voće ili povrće?

Nema sumnje da je većina ljudi uverena u to da je lubenica voće. Lubenica ili bostan se smatra najslađim i najsočnijim voćem koje nas rashlađuje u vrelim letnjim danima. To je ukusna letnja poslastica koja u sebi sadrži najveći procenat vode i koja nas osvežava bolje od bilo kakvih napitaka. Osim toga, lubenica je izuzetno zdrava i od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima. Za decu je lubenica omiljeno ,,voće” i jedva čekaju leto da bi uživali u njenom slatkom ukusu.

Međutim, mnogi od vas će se začuditi kada vam kažemo da lubenica, zapravo, nije voće! Možda su neki od vas i čuli da se lubenica spominje kao vrsta povrća, ali nisu tome pridavali veliki značaj. U nastavku ovog teksta ćemo vam objasniti šta je to što razlikuje lubenicu od ostalih vrsta voća i zašto se ona smatra povrćem.

Da li je lubenica voće ili povrće

Lubenica se u botanici svrstava u povrće zbog više različitih kriterijuma. Prvo i osnovno je to što plod lubenice pripada porodici tikvi, koja spada u povrće. Zatim, lubenica je jednogodišnja biljka, a poznato je da se svi plodovi koje se koriste u ishrani a koji se sade svake godine svrstavaju u povrće. Sa druge strane, voće se ne mora saditi svake godine jer predstavlja plod višegodišnjih biljaka i to predstavlja osnovnu razliku između voća i povrća. S obzirom da se lubenice sade svake godine, one definitivno pripadaju povrću. Po ovim botaničkim shvatanjima i principima lubenica je povrće.

Međutim, i pored svih ovih teorija i dokaza, postoje još uvek oni koji ne prihvataju lubenicu kao povrće. U raznim enciklopedijama i naučnim krugovima lubenica se još uvek spominje kao voće, dok sa druge strane postoje čvrsti argumenti da je reč o povrću. Na primer, u Oklahami je lubenica potvrđena za zvanično državno povrće, a u Rusiji se čak i kiseli, što takođe predstavlja dokaz da je reč o povrću. Kontroverza o tome da li je lubenica voće ili povrće postoji širom sveta. Možemo reći da je botanički gledano lubenica povrće, ali da se u kulinarstvu ona uglavnom smatra voćem.

Bez obzira da li je posmatramo kao voće ili povrće, lubenica je i dalje naša omiljena poslastica. Osim što uživamo u njenom prijatnom ukusu, uživamo takođe i u njenim zdravstvenim blagodetima. Lubenica je prepuna hranljivih materija, vitamina i minerala. Neka istraživanja su pokazala da lubenica sadrži isto gvožđa kao i spanać. U nekim zemljama je jedu zajedno sa korom. Bilo da je lubenica voće ili povrće, ona je omiljena poslastica širom sveta.

Sponzorisano:

Loading...